Bruxelles-ul anunţă investigaţii contra Gazprom pentru practici anti-concurenţă ale gigantului rus în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat deschiderea oficială a procedurii de investigaţie împotriva gigantului producător şi furnizor de gaze naturale Gazprom pentru a verifica dacă prin practicile sale acesta ar împiedica alţi concurenți în Europa Centrală și de Est pe piaţa de gaze, prin încălcarea normelor antitrust ale UE.

Deschiderea unei astfel de proceduri nu aduce atingere rezultatului anchetei, ci înseamnă doar faptul că experţii Comisiei Europene vor trata cazul cu prioritate.

Comisia are anumite îngrijorări legate de faptul că Gazprom ar putea abuza de poziția sa dominantă de piață în furnizarea gazului în statele membre UE din Europa Centrală și de Est încălcând articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Comisia investighează trei presupuse practici anti-curenţă în Europa Centrală și de Est. În primul rând, aceea potrivit căreia Gazprom ar fi împărțit piața prin împiedicarea fluxului liber de gaze între statele membre. În al doilea rând, Gazprom ar fi împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz. În cele din urmă, Gazprom ar fi impus prețuri inechitabile pentru clienții săi prin corelarea prețului gazului cu cel al petrolului.

Un astfel de comportament, dacă va fi dovedit, poate constitui o restrângere a concurenței și conduce la prețuri mai mari ca şi la o deteriorare a securității aprovizionării. Nu în ultimul rând, un astfel de comportament afectează interesele consumatorilor din UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite