Ajutor din fondul UE anti-globalizare pentru șomerii portughezi. Concediaţii de la Nokia ar putea apela la aceeaşi sursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat astăzi că ofere Portugaliei 1,5 milioane de euro din Fondul European pentru Globalizare (FEG), după ce sute de oameni au rămas fără loc de muncă în urma închiderii unor fabrici de autovehicule în nordul și centrul țării şi deciziei managementului respectivelor companii de a se reloca.

Portugalia a aplicat pentru această sumă de bani după ce 726 de muncitori și-au pierdut locul de muncă în urma închiderii a trei fabrici de mașini între 2010 și 2011.

"Producţia de maşini în Europa a scăzut dramatic, aceasta fiind o consecinţă a recesiunii care a urmat crizei economice şi financiare," a spus astăzi  comisarul european pentru ocuparea forței de muncă László Andor.

Cele trei companii care produceau autovehicule, anume Lear, Krombert & Schubert Portugal și Leoni Wiring Systems Viana în regiunile "Norte" și "Centro" din Portugalia și-au închis fabricile din cauza costurilor ridicate de producție și scăderii cererii de pe piață pentru mașini noi.

Cei peste 700 de șomeri vor fi ajutați să-și adapteze aptitudinile și să obțină certificate pentru competențele lor. De asemenea, li se vor oferi cursuri de formare profesională și personală și sprijin antreprenorial sau pentru crearea unei întreprinderi. Din pachetul de ajutor de 2,3 milioane de euro propus de Portugalia, Comisia Europeană a decis să plătească suma de 1,5 milioane de euro pentru muncitorii afectați în mod "deosebit de grav" de criza economică.

"Lucrătorii de autoturisme sunt afectați în mod deosebit de grav, așa că FEG va interveni aici pentru a-i ajuta să-și adapteze abilitățile, să găsească noi oportunitati și pentru a le ușura astfel trecerea la un nou loc de muncă," a mai spus Andor.

Comisia are, însă, doar puterea de a aproba aplicația Portugaliei pentru asistență financiară, decizia fiind acum preluată de către Parlamentul European și de Consiliu.

Muncitorii români de la Nokia care vor rămâne fără locuri de muncă urmare a unei decizii similare cu cea a companiilor din Portugalia vor putea fi salvaţi prin aceeaşi procedură. Vezi detalii aici

Fondul European pentru Globalizare, cel care ar finanța sprijinul financiar pentru Portugalia a fost creat în 2006 pentru a ajuta oamenii care își pierd locul de muncă din cauza efectelor globalizării (spre exemplu, mutarea fabricilor în alte țări, pentru reducerea costurilor). În 2009, regulile FES au fost schimbate pentru a-i permite acestuia să fie folosit ca instrument de prevenire a impactului crizei economice ("instrument pentru intervenția timpurie").

Portugalia sub presiunea austerităţii. Azi au fost anunţate noi măsuri

Guvernul portughez a extins astăzi măsurile de austeritate anunţând o taxă pentru companiile cu profit mare pentru a atinge obiectivele fiscale stabilite în planul de salvare al UE/ FMI, a anunţat Reuters.

La o zi după anunţarea altor măsuri dureroase care taie salariile din sectorul public, prim-ministrul Pedro Passos Coelho a spus că societăţile cu profituri anuale de peste 10 milioane de euro vor trebui să plătească o taxă suplimentară de cel puţin 5 la sută în 2012. Coelho a spus în faţa parlamentului portughez că trebuie să dovedească partenerilor europeni şi investitorilor că îşi va atinge obiectivele având un buget credibil, indiferent cât de greu. Proiectul de buget 2012 va fi prezentat Parlamentului săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Amadeu Altafaj a declarat, la Bruxelles, că, deşi "evenimentele recente pun mai multă presiune în ceea ce priveşte îndeplinirea acestor ţinte fiscale", Comisia este convinsă că autorităţile portugheze sunt hotărâte să facă tot ce este necesar pentru a îşi atinge obiectivele.

Passos Coelho a spus că, odată cu reducerile bugetare programate pentru 2012, guvernul a eliminat toate cheltuielile excesive şi ineficiente pentru asistenţă medicală, educaţie şi sociale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite