Apel din Polonia către liderii Europei: nu uitaţi de angajamentele anti-criză din iulie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul polonez Donald Tusk, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, le cere liderilor europeni să dea dovadă de unitate şi să-şi îndeplinească rapid angajamantele luate pentru salvarea zonei euro.

Într-o scrisoare adresată joi cere omologilor săi europeni precum şi preşedinţilor Comisiei şi Consiliului, şeful guvernului de la Varşovia solicită acţiuni rapide şi decisive pentru aprobarea măsurilor convenite la nivel european precum şi măsuri pentru stimularea unei creşteri economice susţinute.


"Ultimele zile şi săptămâni au arătat că situaţia de pe pieţele financiare ar putea provoca nelinişte şi turbulenţă în economia întreaga lume. Investitorii aşteaptă acţiuni decisive de către guverne şi de băncile centrale ", a reamintit premierul Tusk, declarându-şi în acelaşi timp, încrederea deplină în moneda europeană comună. "Stabilitatea din zona euro este temelia integrării europene şi este în interesul vital al tuturor statelor membre ale UE. Prin urmare, mi-am pus încrederea mea deplină în moneda europeană comună".


Premierul polonez afirmă că una dintre măsurile cheie care trebuie luate pentru a creşte încrederea în pieţele financiare va fi o aprobare rapidă de către toate ţările din zona euro a modificărilor făcute la Fondul European de Stabilitate Financiară, convenite la summitul european din 21 iulie.

Citiţi aici despre rezultatele summitului european din 21 iulie


Donald Tusk afirmă că aceste modificări au ca scop de a face acest instrument mai flexibil, permiţându-i să intervină pe piaţa secundară, să acorde credite guvernelor, în scopul de a consolida instituţiile financiare, precum şi pentru a se putea lua măsuri preventive. O altă decizie a fost reducerea ratelor dobânzilor pentru credite. Ţările din zona euro s-au angajat să consolideze finanţele publice, în scopul de a reduce deficitul bugetar şi datoria publică.

În scrisoarea sa către liderii europeni, premierul Tusk a anunţat punerea în aplicare a unuia dintre obiectivele preşedinţiei poloneze a Consiliului UE: constituirea unui fundament durabil pentru o creştere economică mai rapidă, prin consolidarea integrării pieţei unice. "Acest lucru ne va ajuta să facem faţă mai bine cu efectele actualei crize financiare," a suţinut DonaldTusk în scrisoarea sa adresată liderilor europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite