Comisarul pentru afaceri interne: “Eu înțeleg situația acestor oameni, dar nu pot veni toți în Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul ședinței plenare de marți (10 iunie) de la Bruxelles, europarlamentarii au criticat lipsa de reacție a Comisiei Europene la fluxurile migratorii din nordul Africii. Aceștia susțin că UE, pe de-o parte, susține revoluțiile și procesele democratice ale "primăverii arabe", iar pe de altă parte, își închid granițele celor care vin să le ceară ajutor "real".

Deși discuțiile dintre europarlamentari și Comisie au fost aprinse, ambele părți au avut același punct de vedere asupra necesității consolidării sistemului comun de pază al granițelor în UE, Frontex și introducerii unor controale temporare în anumite puncte ale frontierelor externe ale UE.

"Comisia trebuie să convingă statele membre să compună o politică coerentă comună pentru imigrație," a spus astăzi în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg europarlamentarul olandez Wim De Camp.

Povară distribuită egal

"25.000 de tunisieini nu pot să ia ostatici peste 500 de milioane de cetățeni UE. Eu cred că ar trebui să se împartă povara. Nu se poate peste noapte, dar cum ne descurcăm cu biroul de susținere de azil de la Malta? Când veți începe să luați atitudine?," a mai spus acesta.

CE: Imigranții vin în Europa pentru job-uri

Majoritatea imigranților din Africa de Nord sunt bărbați, a spus comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström, și sunt în căutare de job-uri.

"Eu înțeleg situația acestor oameni, dar nu pot veni toți în Europa. Comisia lucrează acum cu Italia să-i ajutăm pe imigranți să-și găsească de lucru la ei acasă ," a mai spus Malmström, care recunoaște că sistemul Schengen nu este perfect, "știm de la bun început că are puncte slabe."

Neajunsurile nu trebuie să ducă automat la introducerea controalelor la frontiere, conform Comisiei, fiind nevoie mai întâi de sprijin operațional, consolidarea Frontex și consolidarea legislatiei actuale.

"Răspunsul Comisiei nu este credibil"

Carmen Romero Lopez, eurodeputat spaniol implicat în apărarea drepturilor omului a spus că propunerea Comisiei Europene nu este credibilă nici pe termen lung, nici pentru soluțiile urgente de care are nevoie situația de față:

"Comisia și-a arătat punctul slab, nu poți avea o situație în care Sarcozy și Berlusconi să aibă o direcție contrară UE". Comunicarea Comisiei, spune Romero Lopez, este "deplasată": "Nu faceți față situației reale. Barroso a spus că va face toate eforturile pentru a ajunge la un echilibru. Însă nu e vorba de echilibru, ci de ajutor imediat. Cum puteți vorbi despre programe de dezvoltare cu țări terțe când situația este mult prea gravă?"

Consolidarea Frontex, un prim efort

Stavros Lambrinidis, eurodeputat grec a spus că Schengen este un "ideal care combină libertatea de circulație, siguranța și libertatea - principii care nu ar trebui niciodată puse sub semnul întrebării sau încălcate prin introducerea de control la frontiere". El susține consolidarea sistemului comun de pază al granițelor în UE, Frontex și "controalele temporare în punctele cheie".

Comunicarea Comisiei de pe 4 mai nu este un răspuns la cererea celor doi președinți. "De mult lucrăm cu statele membre pentru un sistem de azil european. Știți că vrem să consolidăm Frontex, că am cerut de anul trecut o mai bună guvernare a spațiului Schengen. Comunicarea nu este o reacție, ci o propunere-umbrelă sub care vor apărea mai multe aspecte în viitor," a mai spus Comisia. 

Franţa şi Italia au cerut pe 26 aprilie (2011) intervenţia Comisiei Europene (CE) pentru schimbarea normelor Schengen, după ce s-au confruntat cu imigranţi din nordul Africii. Oficiali din cele două ţări vorbeau chiar de introducerea unei clauze de suspendare din Schengen, variantă respinsă de CE. 

Citește și: Sarkozy şi Berlusconi cer suspendarea liberei circulaţii în Schengen

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite