UPDATE Severin ar putea rămâne fără imunitate euro-parlamentară/ Eurodeputaţii de la Strasbourg au fost informaţi de cererea DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitarea autorităţilor judiciare din România de ridicare a imunităţii eurodeputatului Adrian Severin, acuzat în scandalul „Mită pentru amendamente", a ajuns la Parlamentul European şi ar putea să fie anunţată chiar astăzi, în plenul de la Strasbourg, de preşedintele Jerzy Buzek, au declarat pentru Adevărul Europa, surse din PE.

"Am primit, din partea autorităţilor judiciare din România, mai exact din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, o cerere de ridicare a imunităţii perlamentare a domnului Adrian Severin", a anunţat astăzi, la prânz, vice-președintele Parlamentului European, Gianni Pittella. Această solicitare va fi transmisă Comisiei pentru Afaceri juridice.

Ce va urma?

Comisia pentru afaceri juridice va numi un raportor pentru acest caz, să discute acest subiect într-o reuniune "cu ușile închise". Deputatul în cauză are posibilitatea să ofere explicații. Dacă este necesar, Comisia parlamentară poate solicita documente suplimentare sau precizări din partea autorităților române.

Comisia prezintă o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunității. Raportul comisiei este înscris din oficiu la primul punct de pe ordinea de zi a primei ședințe plenare care urmează depunerii acesteia. Nu sunt admise amendamente la propunerea de decizie, iar deputați pot vota doar pro sau contra propunerii de ridicare a imunității.

După ce solicitarea va fi anunţată în plen ea trebuie trimisă comisiei parlamentare de specialitate care o va analiza cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

Urmăreşte pe Adevărul Europa anunţurile ce vor fi făcute astăzi în Parlamentului European aflat în şedinţă de plen la Strasbourg

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis ieri ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare referitoare la Severin Adrian, membru al Parlamentului European, faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, în vederea transmiterii acestei solicitări preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Ce spun regulile europene

Solicitarea a fost făcută în baza art. 9 din capitolul III al Protocolului privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene şi articolelor 6 şi 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, ridicarea imunităţii parlamentare fiind o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale.

La data de 21 martie 2011, în urma unor materiale audio video date publicităţii de publicaţia britanică The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European.

VEZI cum va schimba scandalul Euro-şpaga în care este implicat Adrian Severin regulile UE

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite