Vosganian despre telegramele WikiLeaks: În mandatul meu nu s-au semnat contracte de gaze cu ruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Varujan Vosganian care apare în telegramele ambasadei SUA obţinute de WikiLeaks afirmă că documentele sunt "propaganda PDL", care înlocuiesc "pâinea românilor".

Varujan Vosganian afirmă că nu a dus o politică filorusă ca ministru al Economiei şi că în mandatul său nu s-a semnat niciun contract de gaze cu ruşii.

"Am două comentarii. Cel dintâi este, de fapt, o întrebare: dacă aş fi fost o voce atât de puternică în privinţa asta, cum de nimeni nu a auzit-o în timpul mandatului meu şi nici după aceea şi singurul care a auzit a fost un funcţionar (sau student în practică, mă rog) al Ambasadei SUA? În al doilea rând, ce e rău să vrei să îmbunătăţeşti relaţiile economice cu un stat cu care deficitul comercial e de câteva miliarde de euro? Eu am lansat conceptul de diplomaţie economică, în care am propus dezvoltarea relaţiilor comerciale pentru reducerea deficitului comercial şi recâştigarea unor pieţe, ceea ce însemna şi Rusia, şi China, şi India, şi Orientul", notează Vosganian pe blogul personal.

El arată că nu a reuşit să înţeleagă ce doreşte să transmită informarea respectivă în legătură cu preţul gazelor. "În legatură cu preţul la gaze, n-am reuşit să inţeleg ce vrea să spună această informare. Pe de o parte, aş fi susţinut ca preţurile gazelor ruseşti nu sunt mari, pe de altă parte aş fi susţinut că trebuie micşorate şi trebuie să facem presiuni asupra ruşilor să le reducă", precizează Vosganian.

Senatorul PNL susţine că, pe durata mandatului său, nu s-a semnat niciun contract de gaze cu ruşii. "Oricum, în anul 2008, la care se referea informarea, preţul internaţional al petrolului a urcat până la 147 dolari/baril, maxim de preţ al tuturor timpurilor, astfel încât ar fi fost destul de riscant pentru România să intre în negocieri pe termen lung pentru un nou contract cu gaze naturale", mai spune senatorul PNL.

Potrivit acestuia, "este trist e că adversarii noştri politici şi posturile mass-media aferente au început o tevatură întreagă ce nu are legatură nici cu textele, nici cu realităţile".

Totodată, Vosganian se întreabă dacă "s-ar sinchisi vreun pic de informările pe care le fac studenţii în practică la Ambasada României şi dacă, aşa cum a procedat Televiziunea Naţională, CNN ar fi pierdut ore în şir comentându-le".

Presa din România, printre care şi "Adevărul", a publicat începând de duminică seară o serie de cablograme atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

Vezi şi: WikiLeaks despre România - Vosganian, una dintre vocile puternice în favoarea relaţiilor cu Rusia

„WikiLeaks de România" conţine 1.027 de cablograme, însumând peste 2.700 de pagini, în marea lor majoritate corespondenţa dintre Ambasada SUA la Bucureşti şi Departamentul de Stat. Telegramele, datând din perioada 2004-2010, fac referire în special la situaţia politică din România. Astfel, printre altele, în telegrame este realizat un top al oligarhilor şi al baronilor locali, se vorbeşte despre întâlnirea preşedintelui Băsescu cu directorul FBI, despre suspendarea şefului statului, despre relaţiile lui Mircea Geoană cu Moscova şi cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite