WikiLeaks despre România - Vosganian, una dintre vocile puternice în favoarea relaţiilor cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, "un greu al PNL", a minimizat public faptul că România plătea unul dintre cele mai mari preţuri din Europa la gazele venite din Rusia, se arată într-o telegramă din 2008, clasificată "Confidenţial", a Ambasadei SUA la Bucureşti, obţinută de WikiLeaks şi citată de Hotnews.

"In timp ce elita politica a Romaniei ramane atasata diversificarii surselor de aprovizionare vazuta drept cea mai buna metoda de sporire a securitatii energetice, o minoritate semnificativa a fost vocala in apelurile sale pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci in acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL si membru al minoritatii armene", se arată în telegramă.

"Intr-o conferinta de presa din 28 februarie despre preturile in energie, Vosganian a incercat sa respinga criticile privind cresterea preturilor interne prin compararea pretului de import al Romaniei (370 dolari / mia de metri cubi) cu pretul platit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al pozitiei tot mai asertive a presedintelui Basescu fata de Rusia, criticandu-l adesea pe presedinte pentru ca sta in calea unor relatii mai bune cu Moscova. In timp ce Vosganian pare ca este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, pozitia sa publica a fost aceea ca proiectul ar putea furniza Romaniei o parghie pentru a negocia preturi mai bune pentru importul de la Gazprom", mai scrie în telegramă.

În privinţa poziţiei preşedintelui Traian Băsescu şi a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, în telegramă se menţionează că: "... doi oameni care rar sunt de acord pe vreo problema au ramas sustinatori constanti ai unei strategii energetice bazate pe cautarea de surse alternative. Oricum, recentele succese al Gazprom in regiune, fie ele reale sau efemere, au crescut nivelul de anxietate legat de posibilitatea ca Romania sa fie scoasa din schema pe masura ce noi retele energetice se dezvolta in jurul ei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite