VIDEO Cele mai bizare specii găsite în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Institutul internaţional de explorare a speciilor au realizat topul celor mai ciudate organisme descoperite. Un păianjen care ţese o pânză extrem de solidă, un gândac săltăreţ şi un melc supranumit „tiranozaur“ se află printre cele mai spectaculoase specii descrise anul trecut.

În fiecare an, Institutul internaţional de explorare a speciilor, un organism ataşat Universităţii de Stat din Arizona, SUA, publică o listă care include speciile de animale şi plante recent descoperite, reţinându-le pe cele mai spectaculoase.

Arii protejate mutilate de interese şi bani în Caraş-Severin

Specia desemnată câştigătoare în clasamentul publicat anul acesta este păianjenul Darwin (Caerostris darwini), care secretă un fir de mătase de două ori mai rezistent decât cel produs de păianjenii obişnuiţi. Acesta este  capabil să ţeasă pânze de peste 25 de metri, pentru a traversa râurile din Insula Madagascar, unde a fost descoperit, susţin cercetătorii americani, citaţi de AFP.

Un alt organism care a făcut senzaţie este reprezentat de o bacterie devoratoare de rugină, descoperită pe epava transatlanticului Titanic de către cercetătorii canadieni şi spanioli. „Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest organism poate fi utilizat pentru eliminarea reziduurilor de pe epave şi de pe platformele petroliere de pe fundurile oceanelor", au afirmat reprezentanţii institutului.

Melcul care muşcă

Melcul „tiranozaur" i-a uimit pe biologi întrucât specia „ţine să contrazică zicala «animalele mici nu le mănâncă pe cele mari»". Acest gasteropod, cu o lungime de 5 centimetri, a fost descoperit după ce a muşcat de nas un bărbat din Peru. Este singura specie de melc înzestrată cu mandibulă şi dinţi atât de puternici încât a primit numele temutului dinozaur, spun cercetătorii.

Clasamentul publicat anul acesta cuprinde şi prima ciupercă fosforescentă cunoscută care creşte sub apă, o lăcustă care ajută la polenizarea unei orhidee pe cale de dispariţie, dar şi un gândac săltăreţ şi o şopârlă cu o lungime de 1,8 metri.

Specialiştii de la Institutul internaţional de explorare a speciilor spun că munca de cercetare în domeniul taxonomiei (ştiinţa clasificării speciilor) este departe de a se fi încheiat. „Estimăm că, din 1758, am catalogat mai puţin de 20% din totalul speciilor de plante, animale şi bacterii care trăiesc pe Terra", a declarat Quentin Wheeler, entomologul care conduce acest institut.

"Estimăm că, din 1758, am catalogat mai puţin de 20% din totalul speciilor de plante, animale şi bacterii care trăiesc pe Terra."
Quentin Wheeler
directorul Institutului de explorare a speciilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite