Arii protejate mutilate de interese şi bani în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului marchează azi Ziua Europeană a Parcurilor fără să menţioneze abuzurile din parcurile naţionale. Primul caz, şi poate cel mai grav, a fost construcţia care a distrus o specie protejată de pe Semenic. Autorităţile au dat doar un avertisment.

Încă din luna decembrie 2009, pe Semenic au fost începute lucrările la un punct de informare turistică şi o locaţie pentru serviciul Salvamont al judeţului. Lucrarea nu avea niciun aviz şi, mai mult decât atât, clădirea era construită în rezervaţia naturală a unei turbării active, mai exact 400 de metri pătraţi din locaţie. În orice caz, după lungi şi interminabile discuţii, reprezentanţii Consiliului Ştiinţfic al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului au dat undă verde autorităţilor judeţene pentru continuarea lucrărilor.


Ţarc pentru Ţiriac


Deşi condiţia continuării lucrărilor a fost refacerea turbăriei până la finele lunii octombrie, pe munte încă se văd resturile de turbărie aruncate la întâmplare. „Paguba făcută pe Muntele Semneic a fost deja comisă. Acolo, nu mai aveam ce să facem. S-a dat un avertisment pentru paguba făcută în turbărie“, a spus Sorin Tudorescu, directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului. Un al doilea caz vizează tot administraţia parcului menţionat mai sus şi a celui Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Primarul de la Bozovici caută disperat soluţii să nu rateze investiţia de 15 milioane de euro a omului de afaceri Ion Ţiriac, care a ales un teren pentru ţarcul de vânătoare. A depus cerere la minister, să se poată vâna, iar 2.000 de hectare să fie scoase de sub incidenţa legii.


„Am depus cererea la Ministerul Mediului şi aşteptăm răspuns. Am discutat cu juriştii şi sperăm să se rezolve problema, mai ales că domnul Ţiriac îşi doreşte ca investiţia să fie pe terenul pe care l-a ales iniţial“, a spus Aurel Miclea, primarul comunei Bozovici.

Pe 24 mai este „Ziua Europeană a Parcurilor“, eveniment ecologic foarte important.
Adrian Voicău, consilier Agenţia de Protecţie a Mediului

Zeci de arii protejate în judeţ


În judeţul Caraş-Severin există 62 de arii naturale protejate şi datorită poziţiei geografice, a condiţiilor de climat cu puternice influenţe mediteraneene şi a diversităţii formelor de relief existente, ceea ce face ca judeţul nostru să se situeze într-o regiune cu cea mai mare biodiversitate din ţară.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite