Cât aruncă pe vacanţa de iarnă românii cu bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dubaiul a rămas în preferinţele românilor
Dubaiul a rămas în preferinţele românilor

În timp ce mulţi români şi-au luat gândul de la vacanţa de iarnă, unii, mai norocoşi şi mai feriţi de turbulenţele financiare de un cont solid în bancă, îşi permit să întâmpine noul an ciocnind un pahar de şampanie pe o insulă exotică sau la bordul unui yacht privat.

De criză, însă, nu a scăpat nici luxul. Dificultăţile economice au forţat şi operatorii economici, care practică servicii exclusiviste, să se adapteze noilor condiţii: vacanţele mai scurte, goana după discounturi şi mai puţine servicii adiţioanale.

„Anul trecut cea mai scumpă vacanţă vândută a fost de 140.000 dolari. Anul acesta un cuplu a plătit 9.000 de euro pentru un circuit India-Indonezia-Nepal. Asta a fost cea mai importantă vânzare pe care am făcut-o în acest an”, a explicat Mircea Vladu, general manager la Prestige Tours.

„Din cauza crizei pachetele externe au scăzut foarte mult. Anul trecut, pentru un Revelion la cinci stele în Dubai se plătea de la 1.500 de euro de persoană. Anul acesta tariful a scăzut până la 900 de euro”, a adăugat Vladu.

Fiţele se adaptează la criză

Astfel, dacă anul trecut românii cu bani îşi permiteau să stea pe plaja unei insule exotice chiar şi trei săptămâni, anul acesta durata vacanţei s-a redus la aproximativ zece zile. Au scăzut, de asemenea, şi banii pe care românii sunt dispuşi să-i cheltuiască în vacanţe. “Turiştii cu venituri mari au continuat să aleagă destinaţii precum Bali, Dubai, New York, însă au cheltuit mai puţin decât în 2008, când preferau hotelurile scumpe şi serviciile opţionale”, afirmă şi directorul agenţiei Butterfly Tourism,  Aurelian Bratoşin.

Anul Nou pe un yacht de lux: 25.000 de euro

Bogaţii României trec, totuşi, cu stil în noul an. Printre cele mai scumpe vacanţe achiziţionate de oamenii cu bani se numără închirieri de yachturi pentru croaziere în Caraibe sau excursii all-incusiv în Dubai.

"Am închiriat pentru acest sfârşit de an două yachturi în Caraibe, fiecare yacht dispunând de 5 cabine cu o capacitate de cazare de 8 pasageri plus echipajul de bord format din skipper şi chef, clienţii fiind oameni de afaceri din industria IT, din industria auto şi oameni din media", povesteşte Ramona Negru, managing director al agenţiei "Round the World". Costul total pentru un astfel de pachet de zece nopţi, inclusiv zboruri, a fost de aproximativ 25.000 euro pentru un grup de 8 persoane, ceea ce înseamnă că o astfel de vacanţă costă mai bine de 4.000 de euro de persoană.

Citiţi aici unde îşi petrec managerii români vacanţa de Sărbători

Croazierele în insulele exotice sunt, de altfel, destinaţiile preferate ale românilor care nu-şi fac griji în privinţa banilor.

"Destinaţiile populare sunt insulele exotice: Cuba, Caraibe, Republica Dominicană, Mauritius, dar şi Mexic şi Thailanda", a declarat, pentru adevărul.ro, Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Revelion în Dubai, 10.000 de euro


Şi Dubaiul rămâne în preferinţele românilor. Un bancher a fost dispus să plătească aproximativ 10.000 de euro pentru cazare de cinci stele si limuzină la dispoziţie non stop, potrivit datelor prezentate de agenţia de turism Perfect Tour.

Potrivit datelor prezentate de agenţiile de turism chestionate de adevarul.ro, majoritatea vacanţelor de lux din acest an au presupus un cost de 4.000 de euro de persoană, fie că a fost vorba de sejururi în Indonezia, Las Vegas sau Caraibe.

Un Crăciun alb, de la 2.500 de euro în sus

Cei care vor un Crăciun alb şi geros, însă departe de pârtiile aglomerate ale Carpaţilor, îşi pot petrece vacanţa de iarnă în ţara lui Moş Crăciun, Laponia. Preţul este, însă, destul de piperat: de la 2.500 de euro de persoană în sus. În aceşti bani intră transportul cu avionul, cazarea şase nopţi, masa, precum şi excursia la Satul lui Moş Crăciun şi "Santa Park" la 25 decembrie. Acelaşi tarif se aplică şi pentru o excursie de zece zile în Islanda.

Luxul începe de la 2.000 de euro

Caracterul exclusivist şi de lux al pachetelor turistice este dat nu numai de destinaţie, ci şi de serviciile incluse, transportul cu avionul, cazare la hoteluri de peste cinci stele cu o mulţine de servici incluse care să răsfeţe orice pretenţios. Luxul, în turism, începe de la 2.000 de euro.

Astfel, pachetele care sunt sub 1.000-1.500 de euro de persoană sunt considerate pachete turistice premium. Oferta turistică a agentiilor româneşti constă, în principal, în astfel de oferte.

Astfel, un Crăciun în Iordania, Israel, India sau Maroc, cu cazare la patru stele, costă în jur de 900 de euro. Un circuit în Thailanda ajunge până la 1.448 de euro de persoană.

Creşte cererea pentru "luxul de criză"

"Cererea pentru turismul de lux a crescut cu 30-35%, pe fondul scăderii tarifelor la pachetele turistice pentru destinaţiile de lux cu 25%-30%, comparativ cu anul 2008. La croaziere, tarifele au coborât cu până la 70%.  Creşterea cererii pentru lux nu a săltat şi afacerile agenţiilor de turism, unele dintre ele, chiar dacă au avut mai mulţi clienţi faţă de anul trecut, au înregistrat totuşi pierderi", a declarat pentru adevarul.ro Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite