Galaţiul are internet ce n-a văzut Parisul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul de la malul Dunării a bătul Parisul în ceea ce priveşte viteza conexiunilor la internet. România stă mai bine la viteza conexiunilor de internet pentru că a implementat ultima tehnologie în domeniu, faţă de multe state dezvoltate care o folosesc pe cea de acum 10 ani.

Akamai Technologies, compania care publică cele mai relevante studii privind internetul, a dat publicităţii rezultatele statistice pe al treilea trimestru din 2009. Astfel, România ocupă locul patru pe plan mondial în funcţie de media vitezelor conexiunilor la Internet, iar în Galaţi sunt cele mai multe conexiuni broadband din ţară care au viteze de peste 5 Mbps.

Citiţi şi:

China, în război deschis cu internetul

Craiova: Afacerile puşcăriei, denunţate pe blog

Liviu Nistoran, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, a explicat de ce stăm atât de bine la vitezele de internet. „România a ars câteva etape faţă de multe state din Vest, iar când am început dezvoltarea reţelelor de internet, am folosit cele mai noi tehnologii", spune Nistoran. El susţine că în state precum Marea Britanie, Germania sau Franţa, explozia internetului s-a produs în anii 2000, când era disponibilă o tehnologie mult inferioară celei de acum.

Liviu Nistoran mai spune că România are o particularitate în acest domeniu: reţelele de cartier. „Reţelele de cartier au ajutat enorm de mult la dezvoltarea internetului în România, iar de multe ori acestea oferă viteze mult mai mari decât cele ale operatorilor", susţine Nistoran. El este de părere că România va mai fi în topul vitezelor de internet ceva timp. Asta pentru că, în prezent, furnizorii de internet din Vest nu mai investesc în modernizarea reţelei, din cauza crizei financiare. Galaţiul depăşeşte capitala României, la viteza de descărcare, dar şi oraşe importante, precum Timişoara, Constanţa, Cluj sau Iaşi. Şi nu e numai atât. În clasamentul european, Galaţiul este între primele zece, mai precis pe poziţia a noua.

În schimb, oraşe importante precum Paris, Londra sau Munchen nu se regăsesc în acest top. Spre exemplu, proporţia internetului de viteză în total reţea fiind de sub 25%, în vreme ce la Galaţi este de 75%.

Viteziştii Galaţiului

Pe piaţa oraşului se bat nu mai puţin şapte companii importante, care au toate viteze de peste 11 Mbps. De exemplu, firma Ilink are o viteză de 53,04 Mbps, Evolva - 47,76 Mbps şi CCC Bluetelecom - 28,81 Mbps. Cel mai rapid internet de la Galaţi a fost măsurat la Universitatea „Dunărea de Jos", care în reţeaua proprie, care are peste 3.000 de utilizatori, asigură 64,08 Mbps.

În afara acestor companii importante, pe piaţă mai activează şi câteva zeci de afaceri „underground". Adică reţele de cartier sau chiar de bloc, care funcţionează fără forme legale.

Companiile de internet din judeţul Galaţi au în total aproape 40.000 de abonaţi, iar reţelele clandestine acoperă, potrivit unor estimări neoficiale, peste 10.000 de clienţi. Conform raportului „State of the Internet" al Akamai Technologies, România este depăşită de puţine ţări atunci când vine vorba de media vitezelor conexiunilor la Internet.

Clasamentul mondial este condus de Coreea de Sud, care are o conexiune medie de 14,6 Mbps. Japonia şi Hong Kong au o viteză medie de 7,9, respectiv 7,6 Mbps, în timp ce România ocupă a patra poziţie cu 6,2 Mbps. Media globală a vitezei conexiunii la internet este de 1,7 Mbps.

În  trimestrul 3 din 2009, 46% dintre conexiunile la Internet din ţara noastră au depăşit viteza de 5 Mbps,  cu 13% mai multe decât în aceeaşi perioadă din anul anterior. În ceea ce priveşte oraşele unde există Internet broadband, peste 5 Mbps, Galaţiul se situează pe locul 9 în Europa cu un procentaj de 75%.

În vârful clasamentului se află oraşele Pecs şi Miskolc din Ungaria cu 90%, respectiv 88%, pe locul trei fiind oraşul Lyngby din Danemarca cu un procentaj de 87%. Per total, în România 46% dintre conexiuni broadband au viteze de peste 5 Mbps, 33% au viteze între 5-10 Mbs, iar 1,8% au viteze de peste 25 Mbps.

Ai noştri sunt fruntaşi şi la furat!

România stă bine şi în clasamentul ţărilor unde îşi au originea cele mai multe atacuri informatice: 3,2% din toate atacurile lansate la nivel mondial au loc în ţara noastră. În fruntea clasamentului se regăsesc Rusia (13% din totalul atacurilor), Brazilia (8,6%) şi SUA (6,9%).

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite