Ştefan Andrei: „Ceauşescu nu şi-a dorit Nobel!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Andrei a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru ”Adevărul” Foto: Petrică Tănase
Ştefan Andrei a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru ”Adevărul” Foto: Petrică Tănase

Ştefan Andrei, fost ministru de Externe în România în timpul regimului comunist şi un apropiat al lui Nicolae Ceauşescu, infirmă faptul că fostul dictator ar fi avut o obsesie pentru premiul Nobel.

Mai mult, fostul demnitar explică hotărât că ultimul conducător comunist nici măcar nu aspira la o astfel de recunoaştere a politicii externe a României, iar mitul privind dorinţa sa de a fi laureat provine, de fapt, de la nomenclaturiştii care îl gratificau pentru a-i intra în graţii.

„Am fost ministru de Externe timp de 8 ani, apoi 3 ani preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale şi un an vicepremier, deci mereu am avut o relaţie de colaborare strânsă cu Nicolae Ceauşescu. Vă spun că niciodată nu a făcut presiuni pentru ca diplomaţia României să facă propagandă în acest scop. Nu se gândea el la premii Nobel, ci doar ca România să aibă relaţii de prietenie cu statele importante", explică Ştefan Andrei.

Revoltat de mitul „fabricat" al preocupării lui Ceauşescu pentru Nobel, fostul ministru de Externe răspunde categoric: „Erau o mulţme de politruci care, după vreo conferinţă sau o iniţiativă de-a lui Ceauşescu, mergeau repede şi-i spuneau că acţiunile ar fi justificat un Nobel, dar şi pe aceştia îi ignora! Să vină cineva să-mi spună mie că Ceauşescu ar fi făcut vreun demers să fie rescunoscut internaţional! Poate şi-a dorit, nu contest dar, vedeţi, şi eu îmi doresc să fiu nemuritor. Astea sunt poveşti de istorici, dar n-au nici cea mai mică legătură cu realitatea", conchide Ştefan Andrei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite