VIDEO Stoenescu: "Una din cauzele morţii celor 942 de oameni, după evacuarea lui Ceauşescu, a fost înarmarea civililor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul crimelor din decembrie 1989 a fost tratat în cadrul emisiunii Naşul de la B1 TV, Radu Moraru avându-i ca invitaţi pe istoricul Alex Mihai Stoenescu şi redactorul şef de la Adevărul, Grigore Cartianu. De această dată, a fost discutat un articol, apărut în Ziarul Scânteia Poporului, pe care îl puteţi urmări în filmuleţul de mai sus.

Citiţi şi:

"Dosarele Revoluţiei, instrumentate cu spaima că te împuşcă unul ca Voicu"

Plecând de la acest material, Cartianu a spus că Scânteia Poporului, plus România Liberă, în frunte cu Televiziunea Română şi Radioul Public făceau dezinformări crunte şi incitau ridicarea la luptă, dându-le oamenilor şi arme.

"Ceea ce este extrem de grav în pagina 1 din Scânteia Poporului este înarmarea civililor. Acest subiect a fost legat direct de către Curtea Supremă de Justiţie şi de Procuratură în raportul pe care l-a înaintat Parlamentul României, în pierderea de vieţi omeneşti", spune şi Mihai Stoenescu. "Una din cauzele morţii celor 942 de oameni, după evacuarea lui Ceauşescu şi îndepărtarea lui de la putere, a fost înarmarea civililor. Fie redactorul şef, fie cel care a dat ordin şi a indus acest subiect al înarmării civililor, sunt pasibili de judecată, de cercetare, având în vedere că justiţia a stabilit un raport de cauzalitate între înarmarea civililor şi pierderea de vieţi omeneşti.

În al doilea rând, Silviu Brucan, încă din 22 seara, şi-a constituit un birou în clădirea Casei Scânteii, unde a chemat o serie întreagă de colaboratori şi cu care a făcut două lucruri: 1. I-a pus la lucru pentru a întocmi primul decret al Revoluţiei, privind regimul presei în România. Acest decret nu a mai apucat să fie dat pentru că s-au opus jurnaliştii. 2. Silviu Brucan, cu această echipă, exercita cenzura. Nu apărea absolut nimic în presă, fără aprobarea lui Silviu Brucan.

Asupra acestor aspecte există mărturii credibile, pe de o parte din  partea unui martor din cadrul acestui grup, Adrian Severin şi, pe de altă parte, există mărturiile domnului Ion Diaconescu, preşedintele PNŢCD.

Fundamental e faptul că ziarul central al ţării, Scânteia Poporului, cerea înarmarea poporului. Aceasta este o infracţiune legată de crimă", a adăugat Stoenescu.

Şi cum a fost motivat acest apel? „Luptam cu forţele tenebroase ale lui Ceauşescu şi nu ştiam cum să le oprim”, a declarat Cartianu.

Vine însă întrebarea domnului Moraru către Ion Iliescu: "În momentul în care, tovăraşe Iliescu, pe 22 decembrie, contrelezi TVR-ul de-a întregul, controlezi presa scrisă de-a întregul,  controlezi armata, CC-ul, controlezi securitatea, garnizoana în care Ceauşeştii sunt arestaţi, controlezi apa potabilă care este otrăvită, bagi poporul în casă, că ne-ai speriat că vine teroristul în fiecare bloc şi ne omoară, vorbeşti deja în calitate oficială (eşti recunoscut de guvernul RFG , adică nemţii, care au negociat bine cu Gorbaciov, te-au recunoscut ca FSN), cine mai putea să atenteze la tine, tovăraşe Iliescu?"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite