"Dosarele Revoluţiei, instrumentate cu spaima că te împuşcă unul ca Voicu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul privind montarea reţelei Voicu sub pelerina lui Ion Iliescu a fost discutat în platoul lui Radu Moraru, în cadrul emisiunii Naşul de la B1 TV, de către istoricul Alex Mihai Stoenescu şi redactorul şef de la Adevărul, Grigore Cartianu.

"De-abia acum avem sensuri speciale de a cerceta ce a fost în decembrie 1989, când aflăm că acest Cătălin Voicu, care a fost un anonim, a avut demnităţi incredibile", a spus Cartianu. A fost în CSAT, a fost consilier prezidenţial al domnului Iliescu, în 2001-2004, dar, mai ales, pe 26 decembrie era trimis de Ion Iliescu la Parchetul General să supervizeze.

„Ne-a adunat să ne vorbească. Ne-a spus că din acel moment, el şi armata conduc Procuratura Generală şi cine nu execută ordinele, va fi executat ca terorist. În timp ce ne vorbea, scotea pistolul din teacă şi îl învârtea pe deget, ameninţător. Ne era frică. Erau zile în care te împuşcau pe stradă dacă cineva striga «teroristul»”, a citat Cartianu mărturia unor procurori, oferită pentru România Liberă.

Aşa au fost instrumentate dosarele Revoluţiei mai departe vreun an jumate, doi ani: cu acest Voicu pe capul lor şi cu spaima că te împuşcă unul ca Voicu, trimis de Iliescu, dacă îndrăzneşti cumva să te atingi de nişte dosare mai sensibile”, a spus Cartianu.

Mărturie

"Dacă până şi un prăpădit, pe care Ion Iliescu îl introduce în reţeaua pe care o creează în România, acest biet locotenent, Cătălin Voicu, pune mâna, la douăzeci şi ceva de ani, pe Parchetul General şi ajunge, astăzi, să fie considerat de către întreaga lume un cap al lumii mafiote, care a creat un stat paralel, mai puternic decât statul român, dacă această piesă mică ajunge să controleze, eu mă întreb..oare generalii introduşi de Iliescu în sistem, unde au ajuns? Oare nu cumva ei sunt tot şefii acestui Cătălin Voicu?" se întreabă Moraru.

Referindu-se la declaraţia lui Ion Iliescu, potrivit căreia afacerea Voicu e o diversiune, Stoenescu a declarat: "Prin ceea ce numim noi stenograme, e vorba de transcrierea unor convorbiri audio, pe suport hârtie. Pentru ca această stenogramă  să devină document, ea trebuie să îndeplinească condiţii legale: să fie prezent pe documentul respectiv instituţia care emite documentul, cine a făcut înregistrarea, când, cum. E o diferenţă între felul în care circulă aceste stenograme la ziarişti şi actul oficial. Dar este posibil să aibă acelaşi conţinut, să fie copii xerox.

Alea nu sunt nişte hârtii oarecare, făcute de Securişti, ci nişte hârtii oficiale ale statului, în care se găsesc toate aceste elemente de identificare. Deci faptul că Iliescu spune că sunt făcute de Securişti, e o speranţă de a transforma în lipsă de valoare documentele pe care le aşteptăm să fie desecretizate".

Traian Băsescu, despre Cătălin Voicu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite