Topul Integrităţii Universităţilor: Niciuna nu are cinci stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio universitate din România nu a primit cinci stele pentru al doilea an consecutiv, arată raportul Coaliţiei pentru Universităţi Curate, care se lansează astăzi în Capitală.

Numai 3 din cele 42 de universităţi evaluate de Coaliţia pentru Universităţi Curate(CUC) au primit patru stele: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Famacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Experţii care au realizat topul susţin că instituţiile de învăţământ de pe primele locuri au întrunit aproape toate criteriile de transparenţă şi corectitudine.

Universităţile din Bucureşti au fost cotate cu două sau trei stele.

Academia de Studii Economice a coborât pe locul 6 după ce în 2009 se afla pe locul 4. De asemenea, Universitatea din Bucureşti a ajuns anul acesta pe locul 20, fiind cotată cu 2 stele.

„Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca n-au evoluat deloc faţă de anul trecut. Nu şi-au rezolvat nepotismele. Nici Universitatea Politehnică nu a evoluat, ci dimpotrivă a involuat, fiind cotată la două stele”, a spus Alina Mungiu- Pippidi, coordonatoarea topului.

Pentru că a colaborat pentru transmiterea informaţiilor cerute de experţii CUC, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a avut o creştere spectaculoasă – 3 stele. „Cei de la Arad şi-au numit un prorector care să se ocupe special de transparenţă”, a mai spus Mungiu Pippidi.Raportul relevă că multe dintre cele 42 de universităţi de stat nu au afişat declaraţiile de avere ale conducerii şi ale profesorilor. Plagiatul este în continuare o practică comună în multe dintre universităţile româneşti, mai arată cercetarea.

Chiar dacă unele dintre universităţi au investit bani serioşi în software-uri speciale pentru studenţii, acestea continuă să aibă profesori plagiatori.

Vezi mai jos TOPUL INTEGRITĂŢII UNIVERSITĂŢILOR




image

Citeşte şi:

Universităţi „vânate“ de tinerii români

Note mai mari ca în 2009 la admiterea în Poliţie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite