Universităţi „vânate“ de tinerii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia britanică este preferată de absolvenţii de liceu din România care vor să își facă studiile superioare în străinătate. Statele Unite ale Americii și Franţa sunt următoarele destinaţii favorite. La Harvard învaţă în prezent 26 de români, iar la cele mai importante două universităţi din Marea Britanie au ajuns alţi 187 de tineri.

În Europa, universităţile din Marea Britanie funcţionează ca un adevărat magnet pentru tinerii români. Potrivit Ligii Studenţilor Români din Străinătate, în acest moment, 22% din tinerii care au hotărât să-şi continue studiile în afara ţării, s-au oprit la universităţi din Regatul Unit.

University College London şi Cambridge University sunt preferatele românilor, potrivit numărului studenţilor înregistraţi aici şi absolvenţilor români. La Cambridge, datele din anul universitar 2008-2009 arată că 81 de studenţi au învăţat în celebra instituţie britanică, fie că este vorba despre studii de facultate sau masterat.

La University College London, o statistică ce cuprinde perioada 1995- 2009, arată că 97 de tineri români au absolvit sau studiază încă aici, fie că este vorba de facultate, masterat, studii cu frecvenţă obligatorie sau parţială. Cambridge se află pe locul II în top 400 U.S. & World Best Universities din 2009, iar University College London se află pe locul al IV- lea. La London School of Economics, au fost înrolaţi în anul universitar 2009/2010 - 22 de români. Diana Constantinescu studiază la University College London un masterat de teorie politică şi legală. În România, în 2007 a fondat organizaţia de educaţie non-formală Link Education And Practice.
Accent pe colocvii

Diana Constantinescu mărturiseşte că la UCL se pune foarte mult accent pe colocviile integrate în curricula şcolară. „Ceea ce este fascinant la aceste conferinţe este că sunt ţinute nu de profesori, ci de cei mai tari specialişti pe domeniul respectiv din lume - nu din Londra, nu din UK, ci din lume. Pentru mine, faptul că am avut ocazia ca, săptamână de săptămână, să îi ascult cei mai mari specialişti ai domeniului meu din întreaga lume, m-a făcut să mă simt „pe val" - nu in urma cu 50 de ani, ci angrenată în ceea ce se întâmplă azi".

Poftă de plecare

Laura Popa, fostă bursieră Erasmus la Universitatea Istanbul, Facultatea de Administrarea Afacerilor, a ales de curând tot o universitate din Marea Britanie, unde îşi va face masteratul. Laura spune că a ales să plece din nou pentru studii în afară, fiindcă a experienţa din Turcia "i-a deschis mintea": "M-am întors în ţară, fericită că ştiu ce vreau să fac pe viitor. Am stabilit o întrevedere cu consultanţii centrului Integral Educational şi ne-am apucat de treabă. Tot ceea ce a trebuit să fac eu, a fost să adun documentele necesare să le legalizez, iar dânşii să le transmita universităţilor din Marea Britanie. Am ales Universitatea Nottingham, unde voi fi masterandă în Corporate Strategy and Governance, pentru că acolo este o prestigioasă Şcoală de Business şi oferă şi burse de studiu totale", spune Laura Popa. Statele Unite ale Americii şi Franţa, sunt celelalte ţări pe care tinerii romani le caută când vine vorba de studii.

26 de români învaţă acum la Harvard

În America, oraşele în care studiază cei mai mulţi români sunt New York, Chicago, Washington DC si Cambridge, oraşul unde sunt localizate câteva dintre facultăţile universităţii Harvard, aflată pe locul I al topului 400 al celor mai bune universităţi din lume. Aici 26 tineri români studiază în această perioadă, potrivit site-ului organizaţiei Harvard Romanian Association. Din 2000 până acum, alţi 28 de tineri au absolvit celebra facultate. Specializările căutate de aceştia sunt, în primul rând, cele economice: Matematică, Economie şi IT.

În Franţa, facultăţile agreate de români sunt Universitatea D'Orleans şi Paris 1 Pantheon-Sorbonne, potrivit statisticilor tinerilor care au studiat sau studiază în afară de pe portalul romstudyabroad. Până acum, 12% dintre români au preferat să studieze în Italia, iar 10% în Danemarca.

Economie şi IT,în străinătate

Potrivit statisticilor Ligii Studenţilor Români din Străinătate, aproximativ 50.000 de tineri români studiază în prezent în străinătate. Deocamdată, instituţiile statului roman nu au o evidenţă proprie. Reprezentanţii LSRS susţin că o cercetare Eurostat arăta că numai în Europa ar studia 26.000 de români, însă cifra ar fi prea mică.

Potrivit cercetării LSRS, economia sau afacerile sunt specializările cele mai căutate. Peste 30% din studenţii români sunt angrenaţi acum în aceste domenii academice. 18% învaţă IT, inginerie sau ştiinţe exacte, iar pe locul III se află politica şi administraţia publică, cu 14%, urmată la diferenţă de patru procente de comunicare şi marketing.

De ce pleacă tinerii

„Tinerii caută reputaţia universităţilor occidentale, pentru că în acest moment România nu are nici o universitate în topul mondial, iar numele universităţii pe care ai urmat-o atârnă de multe ori foarte greu în CV, atunci când încerci să obţii slujba la care visai." Explicaţia vine de la Costin Elefteriu, secretarul general al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Costin însuşi a plecat în Marea Britanie la Kings College London, după ce a absolvit în România UNATC, Facultatea de Film, ca şef de promoţie.

"«Afară» găseşti specializări inexistente în România, pot da exemplul meu: unul din motivele pentru care am plecat la Londra la studii este ca în România nu exista disciplina «War Studies». În ultimul timp foarte multi studenţi reclamă ca motiv principal pentru plecarea la studii în străinătate un anumit pesimism faţă de şansele dezvoltării lor profesionale în România", mai spune tânărul.

Ţările preferate de studenţi

Marea Britanie
1.University College London - 97 de studenţi şi absolvenţi
2.Universitatea Cambridge - 81 de studenţi şi absolvenţi

SUA
1.Universitatea Harvard - 54 de studenţi şi absolvenţi
2.Universitatea Princeton - 72 de studenţi şi absolvenţi

Franţa
1.Universitatea D'Orleans
2.Paris 1 Pantheon Sorbonne

50.000 de români sunt la studii în străinătate, potrivit datelor Ligii Studenţilor Români în Străinătate

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite