Legea Educaţiei a fost adoptată de Guvern / Termenul limită de adoptare de către Parlament este 26 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi Legea Educaţiei. Actul normativ va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Termenul limită de dezbatere şi adoptare în Cameră este 26 mai.

UPDATE 17.00 Termenul limită de adoptare a Legii Educaţiei

Legea Educaţiei, adoptată astăzi de Executiv, a fost trimisă în Parlament. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca proiectul Legii Educaţiei, în varianta Funeriu, să fie înscris cu prioritate pe ordinea de zi. Termenul limită de dezbatere şi adoptare în Cameră este 26 mai, potrivit secretarului Camerei Dumitru Pardău.

"Conform Regulamentului, odată cu proiectul de lege al educaţiei vor fi dezbătute şi celelalte iniţiative legislative de modificare a legii învăţământului, depuse de parlamentari", a spus Pardău.

Amendamente pot fi depuse la comisiile parlamentare până pe 19 aprilie, iar comisia de învăţământ va trebui să depună raportul la data de 26 aprilie, urmând ca plenul să se pronunţe până la 25 mai.

Citiţi şi: Elevii buzoieni plătesc cu sănătatea protestul profesorilor


Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect de lege, Senatul fiind for decizional.

Noul bacalureat, din 2012, iar noul tip de admitere în liceu, din 2013

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului Educaţiei, noua formă de bacalureat se va desfăşura din 2012, în timp ce trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi noul tip de admitere în liceu se vor aplica din 2013.

Pentru a intra în vigoare noul ace normativ care reglementează sistemul educaţional trebui abrogate alte legi care conţin dispozii contrare, precum Legea 84/1995 a învăţământului, republicată, Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic.

"Prin excepţie de la prevederile de mai sus, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu anul 2013, examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu anul 2012, iar admiterea la liceu se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu anul 2013", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu.

Tot din 2012 urmează a intra în vigoare şi noua procedură de alegere a rectorului şi a structurilor de conducere din instituţiile de învăţământ superior. Noua modalitate de conferire a titlurilor didactice în învăţământul superior se vor aplica începând cu anul 2011.

Normele metodologice, elaborate în 12 luni de la intrarea în vigoare

Metodologiile, regulamentele şi celelalte acte normative care decurg din aplicarea acestui act normativ vor fi elaborare în termen de 12 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Tot în această perioadă sunt stabilite şi măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia.

Potrivit declaraţiile purtătorului de cuvânt al ministerului, până la 1 septembrie 2011, terenurile şi clădirile aferente unităţilor de învăţământ liceal trec din domeniul public local în domeniul public judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.

3 universităţi devin instituţii de învăţământ superior multiculturale

De la data intrării în vigoare a legii, tot personalul didactic calificat, titular, devine titular, având şi contract de muncă pe perioadă nedeterminată, iar instituţiile de învăţământ superior cu activităţi de predare în limba minorităţilor naţionale vor avea statut de universităţi multiculturale.

Este vorba despre Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (în limbile română, maghiară şi germană), Universitatea de Medicină şi Farmaceutică din Târgu Mureş (în limbile română şi maghiară), Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (în limbile română şi maghiară).

Doctoranzii care au fost admişi la studiile doctorale înainte de intrarea în vigoare a legii îşi vor finaliza aceste studii conform prevederilor legale în vigoare la data admiterii lor.

Totodată, senatele universitare sunt obligate ca, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, să definitiveze noua Cartă, regulamentele şi metodologiile de organizare şi funcţionare a universităţilor, confor noilor prevederi. La finalizarea actualului mandat, organele de conducere noi ale universităţilor se vor stabili în baza legii noi, conform dispoziţiilor finale ale actului normativ aprobat luni de Guvern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite