UPDATE Noi negocieri la Sănătate / Protest al medicilor de familie în Piaţa Revoluţiei din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie reiau negocierile cu CNAS
Medicii de familie reiau negocierile cu CNAS

Medicii de familie au reluat în acestă dimineaţă discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind modul de eliberare al reţetelor compensate şi gratuite, al biletelor de tratament şi concediilor medicale.

UPDATE 15.04 Pacienţii îi spijină pe medicii de familie

Sute de oameni au ieşit în stradă pentru a-i sprijini pe medicii de familie. Acaştia nu sunt de acord cu prevederile acordului-cadru încheiat de CNAS.

UPDATE 12.30 Protest al medicilor de familie în Piaţa Revoluţiei

Dacă la negocierile de ieri de la ministerul Sănătăţii medicii de familie au decis să-şi susţină reprezentanţii la discuţii mărşăluid din Piaţa Universităţii din Capitală şi până la sediul Ministerului, de data aceasta sprijinul pentru colegi se manifestă printr-un protest în Piaţa Revoluţiei.

Circa 100 de cadre medicale care practică medicina primară sunt prezenţi Piaţa Revoluţiei din Capitală pentru a-şi susţine reprezentanţii care se află la negocieri cu CNAS pentru contractul-cadru.

Şi dacă tot protestează aceştia au decis să nu consulte niciun pacient, cu toate că liderii lor au anunţat că bucureştenilor le va fi măsurată astăzi tensiunea arterială sau li se va calcula glicemia pe gratis în cele patru corturi amenajate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Alături de medici se află reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi COPAC - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Uniunea Naţionala a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Care sunt nemulţumirile medicilor


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis joi, 1 aprilie, o notă prin care anunţă medicii de familie că se prelungeşte contractul adiţional pentru 2009 pentru luna aprilie, dar cu aplicarea normelor din 2010. Medicii de familie nu sunt însă de acord cu mai multe prevederi. Aceştia doresc ca venitul mediu pe cabinet medical să fie de 10.000 de lei pe lună, faţă de 4.200 cât se primesc în prezent pentru 1.000 de pacienţi.

De asemenea, cadrele medicale sunt nemulţumite de scăderea valorii per capita - pentru grupa 4-59 de ani, de la zece puncte la 5,5 puncte, pentru pacienţii de peste 60 de ani de la 12,5 la 8,5 şi pentru copii de la 14,5 puncte la 8,5 puncte.

UPDATE: 09.09 Au ajuns la sediul CNAS reprezentanţii medicilor de familie. Aceştia şi-au reafirmat poziţia de ieri, precizând că doar dacă se va ajunge astăzi la semnarea unui protocol, de joi vor putea fi eliberate reţete compensate şi gratuite.

Negocieri fără rezultat

Liderii organizaţiilor medicilor de familie au precizat, după cele şase ore de negocieri de ieri, că s-au făcut anumite progrese. Dacă discuţiile de astăzi se vor finaliza cu încheierea unui protocol, medicii de familie vor elibera reţete compensate sau gratuite încă de joi.

Medicii de familie vor discuta astăzi cu ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, şi cu reprezentanţii CNAS, normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2010 şi contractul individual semnat de fiecare furnizor de servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine. Discuţiile vor începe la ora 9.00, la CNAS.

Medicii de familie refuză să elibereze reţete compensate de la 1 aprilie.

Consultaţii gratuite în Piaţa Revoluţiei din Capitală de Ziua Mondială a Sănătăţii

Bucureştenii îşi pot măsura astăzi tensiunea şi glicemia, pe gratis, în Piaţa Revoluţiei. Medicii de familie vor marca Ziua Mondială a Sănătăţii acordând consultaţii gratuite la corturi amenajate special cu acest scop.

La cele patru corturi vor veni pentru a acorda consultaţii, între orele 9:00 şi 18:00, medici din Bucureşti, dar şi din ţară.

CITEŞTE ŞI:

Medicii de familie din Arad semnează contractele cu casa şi îşi consultă pacienţii

Peste 200 de medici de familie au participat la cursul postuniversitar „Durerea în practica medicală”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite