Tinerii, cei mai periculoşi şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate din totalul accidentelor rutiere grave sunt produse de şoferi bărbaţi
Jumătate din totalul accidentelor rutiere grave sunt produse de şoferi bărbaţi

Aproape jumătate din totalul accidentelor rutiere grave sunt produse de şoferi bărbaţi, cu vârste între 18 şi 35 de ani. Cel puţin 7 oameni au murit în fiecare zi din 2009 şi alţi 25 au ajuns la spital în urma accidentelor de circulaţie produse pe drumurile României.

Rapoartele Poliţiei arată că anul trecut s-au produs, zilnic, cel puţin 28 de accidente grave.

Timişoara: VIDEO Sârbii filmaţi gonind cu 240 de km/h prin oraş scapă de Poliţia Rutieră la fel ca mulţi alţi şmecheri (UPDATE)

Braşov: Tupeu în Poiana Braşov. Pasionaţi de drift, îşi bat joc de un poliţist / VIDEO

VIDEO Iarna la Cluj: Drifturi în parcare şi off-road prin noroi

Numărul evenimentelor rutiere soldate cu morţi, răniţi grav şi pagube materiale mari au scăzut, în 2009 faţă de anul precedent, cu 241 de cazuri. Conform statisticilor, în primele 11 luni ale anului trecut s-au produs 9.335 de accidente grave, în urma cărora 2.335 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 8.303 au fost grav rănite.

Dintre persoanele decedate, aproximativ 200 sunt copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani. Potrivit şefului Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă, „primele trei cauze generatoare de accidente grave sunt, în ordine, traversările neregulamentare ale pietonilor, viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de trafic şi neacordarea de prioritate".

 Accidentele provocate de neacordarea de prioritate au devenit, spun poliţiştii, din ce în ce mai dese. Costin Tătuc, de la Serviciul de Prevenire al Poliţiei Rutiere, a explicat că „neacordarea de prioritate a devenit una dintre abaterile cele mai frecvente din cauza creşterii volumului de trafic. Şoferii nu mai au răbdare şi forţează întrările în intersecţii, iar pietonii traversează pe unde le este mai uşor".

Bărbaţii la volan

Conducătorii auto bărbaţi sunt, potrivit Poliţiei Rutiere, vinovaţi de producerea a 90,4 la sută din accidentele grave, produse în primele 11 luni ale anului trecut. În 435 de cazuri, vârsta şoferilor era sub 18 ani.

Statisticile arată că bărbaţii cu vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani au comis cele mai multe accidente, fiind vinovaţi de producerea a 1.132 de evenimente rutiere cu urmări grave (16,2 la sută).

Urmează apoi bărbaţii cu vârste între 26 şi 30 de ani, cu 855 de accidente. Per total, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani au produs 3.318 accidente rutiere, din totalul de 7.007, în 11 luni din 2009.

Din datele furnizate de Poliţia Rutieră mai reiese că 751 de bărbaţi se fac vinovaţi de producerea tot atâtor accidente grave după ce s-au urcat la volan sub influenţa alcoolului.

Femei mai agresive

Poliţiştii spun că maşinile puternice, anturajul şi teribilismul au început să fie factori determinanţi şi în comiterea accidentelor de către femei. În perioada 1 ianuarie- 30 noiembrie 2009, şoferiţele au fost vinovate de producerea a 675 de accidente grave, cu 28 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Mai mult, vechea poveste cu „femeia conduce mai prudent" nu se mai aplică în prezent pe arterele României.

Printre cele mai „periculoase" conducătoare auto, ale anului trecut, sunt cele cu vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani, care au produs 130 de accidente, cu 16 cazuri mai multe faţă de anul 2008. Alte 27 de accidente au fost comise, în 2009, de şoferiţe cu vârste de peste 60 de ani.

Două dintre accidentele grave au fost produse din vina a două conducătoare auto de peste 76 de ani. Tot femeile se fac vinovate şi de producerea a 26 de accidentele a căror cauză este consumul de alcool.

Pericol peste 60 de ani

Şoferii cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai predispuşi comiterii accidentelor, chiar dacă au o experienţă foarte mare în condus, deoarece obosesc mai repede decât cei tineri. Poliţiştii spun că numărul evenimentelor rutiere grave comise de persoane cu vârste între 61 şi 86 de ani au crescut.

Astfel, din totalul accidentelor rutiere produse până în luna decembrie a anului trecut, 321 au fost comise de şoferi mai bătrâni de 65 de ani. Mai mult, 28 dintre acestea au avut ca autori conducători auto cu vârste de peste 86 de ani.

"Primele trei cauze generatoare de accidente grave sunt, în ordine, traversările neregulamentare ale pietonilor, viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de trafic şi neacordarea de prioritate."
Lucian Diniţă
şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere

Victimele alcoolului

Rapoartele poliţiei mai evidenţiază faptul că 264 dintre accidentele grave înregistrate în primele 11 luni ale anului 2009 s-au produs pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Numărul acestora a crescut, faţă de perioada similară a anului 2008, cu 21 de cazuri şi au avut ca urmări decesul a 62 de persoane şi rănirea gravă a altor 243.

Dar nu numai şoferii beţi comit accidente de circulaţie cu urmări tragice. Peste 600 de pietoni au fost împlicaţi în evenimente rutiere grave, anul trecut, din vina lor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite