Studenţii universităţilor de top ocolesc România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 24% din tinerii plecaţi la studii afară sunt siguri că se mai întorc în ţară. Cei care vor să revină o fac mai mult pentru familie şi prieteni, decât pentru o carieră, relevă un studiu al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

36% dintre studenţii care au fost întrebaţi dacă vor să revină în România au declarat categoric că nu, iar 38% nu exclud posibilitatea întoarcerii acasă, relevă un sondaj recent al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cei indecişi au spus că aleg să rămână peste hotare în cazul în care oportunităţile de acolo rămân în continuare mai bune decât aici.

Citiţi şi:

Suedia şi Danemarca, vânate de studenţi

Cum obţii bani pentru studii  în străinătate

Printre factorii care îi descurajează să revină acasă se numără climatul social, economic şi politic din societatea românească precum şi ofertele de angajare din ţară. Doar 24% au răspuns pozitiv. „Am observat că majoritatea celor care doresc categoric să revină acasă sunt cei care au înclinaţii antreprenoriale, care doresc să îşi dezvolte propria afacere şi care nu găsesc un climat propice acestui lucru peste hotare", explică Irina Scarlat, vicepreşedinte Comunicare în cadrul LSRS. Organizaţia consideră însă îngrijorător faptul că factorii cei mai motivanţi în direcţia întoarcerii acasă sunt totuşi cei sociali, respectiv prietenii şi familia, şi mai puţin dorinţa de a se implica şi a aduce o schimbare în societate.

Aşteptări salariale nerealiste

Majoritatea celor care nu exclud întoarcerea acasă îşi doresc un salariu peste media pieţei din România, posibilităţi de promovare şi oportunităţi de a se dezvolta profesional. În medie, studentul român cu experienţa studiilor în străinătate îşi doreşte un salariu lunar net de 1169 de euro, iar absolventul de programe post-doctorale, peste 2000 euro.

O curiozitate o reprezintă faptul că cei care au urmat un program complet de licenţă au aşteptări salariale mai mari faţă de cei care au urmat un program masteral. „Acest lucru se datorează faptului că absolvenţii la nivel de licenţă care nu au avut tangenţe cu sistemul educaţional şi cu piaţa muncii din România au aşteptări mai puţin realiste", explică Scarlat.

LSRS încearcă să-i încurajeze pe tineri să revină în ţară prin stagii de practică în companii şi traininguri pe antreprenoriat.

Peste 50.000 de studenţi români studiază în străinătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite