România, statul care îşi omoară copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil de 6 ani din Sibiu, lăsat să doarmă în ploaie, a murit înecat. În urmă cu doi ani, micuţul fusese luat în plasament, dar redat de magistraţi părinţilor. De multe ori, autorităţile ştiu când părinţii se fac vinovaţi de neglijenţă faţă de propriii copii, dar nu iau atitudine. În cazul lui Alexandru Szabo, părinţii s-au îngrijorat abia când s-au trezit din beţie.

Alexandru Szabo era un copil frumos, cu ochi mari, albaştri, şi avea doar 6 ani. Viaţa lui s-a frânt în urmă cu câteva săptămâni. Băiatul şi-a găsit sfârşitul în apele umflate de ploi ale râului care traversează comuna sibiană Aţel, „la aproximativ un metru adâncime, la 500 de metri distanţă de locuinţa familiei", aşa cum apare în rapoartele oficiale de la locul intervenţiei. În noaptea aceea, Magdalena Kadar şi concubinul ei, Alexandru Szabo, au băut împreună. S-au certat, iar femeia l-a luat pe micuţ, s-au dus în curte şi s-au culcat pe nişte cartoane.

Caz cunoscut

Mama s-a trezit în toiul nopţii, când a început să plouă. I-a fost frig şi s-a dus în casă să ia o pătură, dar nu pentru cel mic. „M-am trezit şi am spus că poate copilul e cu taică-său şi cu cel mare în casă. M-a dus în casă, am luat o pătură şi m-am suit pe şopru sus, de m-am culcat", a povestit femeia. Nici tatăl nu a fost mai preocupat. S-a gândit că Alexandru este prin vecini, s-a învelit bine şi a dormit liniştit. Abia când efectele beţiei s-au dus, cei doi şi-au dat seama că mezinul nu e nicăieri şi au alertat autorităţile.

ȘOCANT - Și-a pierdut copilul de doar 6 anișori, la beție (VIDEO - GALERIE FOTO)

Magdalena Kadar, mama copilului

Tragedia nu a surprins însă pe multă lume. Tot satul ştia că cei doi îşi neglijează copiii, beau mult şi că nu pot avea grijă de ei. Chiar şi autorităţile ştiau. La sfârşitul lunii mai 2009, primarul din Aţel a sesizat Protecţia Copilului, acuzându-i pe părinţii lui Alexandru de neglijenţă. Pe bază de ordonanţă preşedinţială, Alexandru Szabo şi fratele lui de 13 ani au fost luaţi şi duşi în Centrul de Primire Minori în regim de urgenţă. Actualul viceprimar, Emil Mereu, spune că s-a cerut instituirea plasamentului pentru că părinţii „erau tot timpul băuţi, ori el, ori ea, nu aveau grijă de ei, iar copiii erau tot timpul pe drumuri, nemâncaţi".

Micuţii au stat în grija statului 30 de zile, atât cât prevede legea. La expirarea perioadei, juriştii de la Protecţia Copilului au cerut în instanţă introducerea celor doi băieţi, permanent, într-un centru de plasament. Cererea a fost respinsă de judecătoarea Victoria Andrei, care a decis că „drepturile şi obligaţiile părinteşti rămân în sarcina părinţilor".

image

La mai bine de doi ani de la această decizie, toată lumea se spală pe mâini, inclusiv Tribunalul Sibiu. Jurnaliştii „Adevărul" au făcut o solicitare scrisă către Tribunalul Sibiu pentru a primi motivarea judecătoarei Victoria Andrei privind sentinţa dată. Răspunsul primit a fost un extras din statutul magistraţilor, despre cum îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile, singura referire concretă la caz fiind aceea că reprezentanţii Protecţiei Copilului nu au atacat hotărârea cu recurs, deşi aveau această posibilitate.

Alexandru Szabo, tatăl copilului

Nici usturoi n-au mâncat...

După ce micuţii s-au întors acasă, timp de trei luni, autorităţile locale din Aţel aveau obligaţia să monitorizeze cazul şi să sesiseze mai departe autorităţile responsabile dacă ceva nu e în regulă. Viceprimarul Emil Mereu spune că „o săptămână-două era bine, după care o zi-două era rău. Când vorbeam cu ei, totul era în regulă o săptămână, două, trei, după care iar erau băuţi". Edilul susţine că a sesizat toate aceste aspecte mai departe, la Protecţia Copilului, fără să ofere însă date exacte despre când s-au făcut aceste demersuri.

Cei de la Protecţia Copilului Sibiu ridică din umeri. N-au mai primit nicio sesizare de la Primărie, deci, din punctul lor de vedere, nu au fost probleme. „Trei luni nu s-a primit nimic, şi nici după aceea nu au mai fost sesizări", a declarat Beatrice Muntean, purtător de cuvânt. Pe numele celor doi părinţi, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă în formă agravantă şi rele tratamente aplicate minorului. Pot primi până la 15 ani de închisoare.

"Părinţii erau tot timpul băuţi, ori el, ori ea, nu aveau grijă de ei, iar copiii erau tot timpul pe drumuri, nemâncaţi. Când vorbeam cu părinţii, totul era în regulă o săptămână, două, trei, după care iar erau băuţi.''
Emil Mereu viceprimar

Ţinuţi în lanţuri

IAŞI. Un băiat de 7 ani şi o fetiţă de 8 ani din localitatea Miroslava au fost ţinuţi în lanţuri, zile întregi, de propriul tată. Cei doi copii au fost daţi, împreună cu două surori mai mici, unei familii adoptive. Asistenta socială din comună a fost acuzată de neglijenţă în serviciu.

image

Iaşi: Mama care şi-a legat copiii cu lanţuri a scăpat de închisoare

MEHEDINŢI. O tânără de 20 de ani, cu probleme psihice, din localitatea Vânju Mare, a fost găsită de către autorităţi legată cu lanţuri de picioare. Sora fetei, care o avea în grijă pe aceasta, este acuzată de lipsire de libertate.

BUCUREŞTI. Un copil de 11 ani a fost părăsit pe un câmp din apropierea Capitalei de către tatăl său, care l-a ţinut timp de două luni legat cu lanţuri. Bărbatul este acuzat de rele tratamente aplicate minorului şi lipsire de libertate.

Turnu Severin: Tânăra cu handicap, găsită de polițiști în lanț, a fost externată și s-a întors în familie

Asistent social: „Există cazuri mai grave"

Una dintre fetele care sunt încă în custodia familiei Bucătaru

Într-o margine a satului Perieni, judeţul Vaslui, două copile de 5 şi 6 ani trăiesc zilnic un chin în lupta pe care o duc cu viaţa. Andreea şi Nicoleta sunt crescute într-o cocioabă care stă să se dărâme. Mama, Lenuţa Bucătaru (30 de ani), este cunoscută în sat pentru problemele pe care le are cu băutura şi că îşi hrăneşte odraslele doar când îşi mai aduce amine. De cele mai multe ori cu mămăligă rece şi cu ceapă, spun reprezentanţii Primăriei din localitate care susţin că monitorizează familia de mai mult timp.

Din aceeaşi familie, au fost luate de Protecţia Copilului alte două fete găsite de asistenţi pline de păduchi şi înfometate. Micuţele au fost abandonate la spital la naştere. După ce, la 1 aprilie, această unitate a fost desfiinţată, autorităţile au fost nevoite să le dea pe gemene înapoi în grija părinţilor. Acum sunt din nou în grija statului. „Nu am luat toate fetele de la părinţi pentru că şocul ar fi fost prea mare. Oricum, sunt cazuri mai grave în comună", a spus Veronica Petrea, asistentul social din Perieni.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite