Spania nu mai vrea români la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Madridul vrea să restricţioneze piaţa muncii pentru români ca să poată da de lucru propriilor cetăţeni. Comisia Europeană avertizează Madridul că nu poate închide porţile românilor fără să se consulte mai întâi cu ea.

Confruntată cu o rată a şomajului alarmantă de 20% din populaţia activă (40% în rândul tinerilor), Spania intenţionează să informeze până la sfârşitul săptămânii Comisia Europeană că nu mai vrea, pe viitor, muncitori români. Informaţia difuzată de RFI a fost confirmată de Ambasada Spaniei la Bucureşti, care a precizat că Executivul de la Madrid (care a deschis piaţa muncii pentru români în 2009) nu a stabilit încă data la care va aplica măsura.

Vezi ţările unde românii au restricţii pe piaţa muncii

Ambasada a explicat că restricţiile nu se aplică retroactiv, însemnând că românii care locuiesc deja în Spania (850.000 potrivit Ministerului Muncii spaniol) nu vor fi afectaţi. Guvernul de la Bucureşti crede că Madridul vrea de fapt garanţii că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme. „Este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Ei nu au făcut nicio notificare oficială la CE. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia de a reintroduce restricţiile trebuie să fie bine fundamentată", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioana Şanta.

Citiţi şi: Spaniolii încep să-şi culeagă singuri căpşunile

Interzis la muncă în UE până în 2014

Fără precedent în UE

Comisia Europeană admite că UE nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz până acum. „Chiar dacă, în fiecare tratat de aderare, apar clauze de salvgardare, acestea nu au fost invocate niciodată. Nu există niciun precedent în acest domeniu", a declarat pentru „Adevărul Europa" Cristina Arigho, purtător de cuvânt al comisarului UE pentru Afaceri Sociale, László Andor. CE a avertizat Madridul că nu poate lua astfel de decizii de capul său. „Teoretic, Spania nu poate să reintroducă permise de muncă pentru români şi bulgari, deoarece se află în cursul unui proces de liberalizare a pieţei muncii", a declarat Arigho. Acest proces se află în a doua fază şi se va încheia de-abia la 31 decembrie 2011. „Dacă unul dintre statele membre are probleme serioase cu piaţa muncii sau dacă aceasta se află în mare pericol şi dacă ţara nu s-a angajat într-un proces de implementare a unor măsuri naţionale de liberalizare a pieţei muncii, o astfel de mutare este legală", a precizat ea.

Ce zice Tratatul

Tratatul de Aderare a României permite statelor UE să nu accepte muncitori români până în 2014 (cazul Olandei şi Germaniei). Potrivit documentului (Anexa VII), un stat UE poate cere CE suspendarea parţială sau totală a accesului românilor pe piaţa muncii dacă „se produc sau se prevede producerea unor perturbări pe piaţa forţei de muncă ce ar putea ameninţa grav nivelul de trai sau nivelul de ocupare a forţei de muncă într-o anumită regiune sau în cadrul unei profesii". Procedura este simplă: statul care vrea să impună restricţii informează CE şi celelalte state membre asupra intenţiei sale, aducând argumente pertinente.

Cum se aplică suspendarea

CE ia o decizie cu privire la domeniul de aplicare şi la durata restricţiilor şi transmite Consiliului ce a hotărât. În termen de două săptămâni de la notificare, orice stat membru UE poate solicita Consiliului anularea sau modificarea deciziei. Consiliul hotărăşte apoi cu majoritate calificată. Acelaşi tratat mai precizează că, în cazuri de urgenţă, „un stat membru poate restricţiona piaţa muncii adresând ulterior CE o notificare motivată". ; Magda Crişan

Zece ţări ne-au închis poarta

Spania se alătură celor zece ţări UE care menţin pieţele muncii închise pentru români până în 2014: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda şi Marea Britanie. În unele dintre aceste state, accesul românilor pe piaţa muncii este permis în anumite sectoare, mai ales în activităţi sezoniere. Olanda a anunţat că va înăspri condiţiile în care emite permise de muncă pentru români.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite