Sondaj: Jumătate dintre români cred că era mai bine înainte de '89

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În austera Românie a lui Traian Băsescu şi Emil Boc, mai bine de jumătate dintre români oftează după perioada comunistă, şi îl regretă pe fostul dicator sângeros alungat de la putere în decembrie 1989.

Românii, şomeri sau speriaţi de spectrul şomajului în plină criză economică, are sentimente pozitive faţă de fostul regim comunist tocmai pentru că pe vremea aceea "te luau de pe stradă şi te angajau", locul de muncă fiind unul asigurat.

Comunimul a fost o idee bună aplicată prost, sunt de părere 47% dintre cei care au răspuns unui sondaj de opinie realizat de CSOP la comanda Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 14% dintre repondenţi sunt chiar mulţumiţi de modalitatea în care comunismul a fost pus în practică, iar ,27% care cred că acesta a fost o idee greşită.

Citiţi şi: Analiza Oxford Analytica: Românii, prea dezamăgiţi ca să se mai implice în viaţa politică

După ce tânjesc românii

Românii regretă perioada de dinainte de Revoluţie, deoarece tânjesc dupa un serviciu asigurat, siguranţa zilei de mâine (8%), un trai decent (8%), egalitate socială (5%) şi un sistem bun (4%).

Cei care susţin că înainte de '89 era mai bine invocă, în proporţie de 62% existenţa unui loc de muncă sigur.

Lipsa libertăţii este principalul motiv, (69%), pentru care era mai rău în comunism decât acum, la 20 de ani de la Revoluţie

Românii au suferit de foame

Potrivit sondajului realizat de CSOP, 79% din populaţie susţine că nu a avut de suferit de pe urma comunismului, 3% au răspuns ca ei, 6% familiile lor, 4% şi ei şi familiile au avut de îndurat de pe urma regimului.

Principalul motiv pentru care s-a suferit a fost sărăcia şi lipsa de alimente şi servicii (47%), urmat de conficarea bunurilor (11%), detenţia (6%), lipsa de libertate (4%), presecuţia politică (2%), hărţuire, (2%) deportare politică (1%), muncă la Canalul Dunăre-Marea Neagră (1%) sau lipsa de dezvoltare profesională (1%).

41% dintre români cred că regimul comunist nu a fost unul criminal, faţă de 37% care susţin contrariul. De altfel, 42% din cei care au răspuns chestionarului cred că regimul comunist a fost unul ilegitim care s-a menţinut la putere prin falsificarea voinţei majorităţii cetăţenilor.

Românii slăbiţi de criză, mai îngăduitori cu Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej


Vorba bătrânească "timpul vindecă toate" pare a se aplica întocmai românilor. La 20 de ani de la sângeroasa Revoluţie din decembrie 1989, românii sunt din ce în ce mai îngăduitori faţă de foştii dictatori comunişti care au condus ţara vreme de 42 de ani.

Despre Nicolae Ceauşescu, un sfert dintre români consideră că a făcut bine ţării, 15% consideră că a acţionat în dauna României şi 46% sunt de părere că a făcut şi bine şi rău.

Dej stă ceva mai prost. 21% din populaţie consideră că a făcut bine, bine şi rău – 29%. Totuşi 1% dintre repondenti nu ştiu cine a fost Nicolae Ceausescu şi 8% nu au auzit niciodatş de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Sondajul CSOP a fost realizat în perioada 27 august – 2 septembrie 2010.pe un eşantion de 1.133 persoane şi are o marjă de eroare de ±2,9% cu o probabilitate de 0,95.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite