Analiza Oxford Analytica: Românii, prea dezamăgiţi ca să se mai implice în viaţa politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din clasa de mijloc sunt prea apatici pentru a se implica în viaţa politică şi a înlătura de la putere partidele discreditate, chiar dacă jocul politic le pare un spectacol media vulgar, potrivit unei analize a prestigiosului think-thank britanic Oxford Analytica, citat de Hotnews.ro.

Raportul, intitulat "Sistemul îi exclude pe cei energetici şi idealişti", susţine că românii prezintă de 20 de ani aceeleaşi caracteristice care s-au transpuss într-o bătaie a pasului pe loc.

Mai citeşte şi:

Preferinţele culinare ale românilor, împărţite între ciorbe şi shaorma

Cei care deţin valorile şi energia pentru a ghida ţara pe o direcţie mai bună "sunt de obicei excluşi de la putere şi mulţi cred acum că e mai bine să plece decât să trăiască într-o ţară care stagnează".

"România continuă să prezinte caracteristicile care au facut-o să bată pasul pe loc la mult timp după răsturnarea comunismului, în 1989. Blocurile politice nestatornice, ce urmăresc doar funcţii, domină scena politică.

Nu există proiecte pentru dezvoltare naţională sau programe competitive care să fie prezentate electoratului. Alegătorii din clasa de mijloc văd jocul politic ca un spectacol media vulgar, însă sunt prea apatici să înlocuiască partidele discreditate cu altele noi, care au o agendă ce-şi propune rezolvarea problemelor", se arată în analiza citată de Hotnews.ro.

Potrivit analizei, semnele "renaşterii economice sunt greu de observat" în condiţiile în care, în ciuda privatizărilor, economia este legată de stat, în principal consulul, statul fiind principalul angajator.

Raportul întocmit de prestigiosul think-thank britanic Oxford Analytica arată că, în 20 de ani, circa o zecime din populaţia României a emigrat, iar ultimele date arată că tendinţa de a părăsi ţara s-a accentuat în rândul tinerilor profesionişti, care sunt dezamăgiţi de salariile mici, corupţia generalizată şi nepotism.

"Mulţi dintre ei au ajuns la concluzia ca România va ramane la nesfârşit o ţară prost guvernată, bazată pe reţelele informale de putere şi influenţă, în care profesionialismul contează puţin pentru a avansa", se arată raport.

Aderarea la Uniunea Europeană a determinat intrarea într-o zonă a conpetiţiei a unui stat "care a eşuat în încercarea de a-şi moderniza instituţiile de stat şi economia".

Raportul subliniază lipsa încrederii românilor în sistemul de justiţie, a cărei reformă a fost sabotată de puterea polică, în sistemul de sănătate şi în cel de învăţământ, subliniind că populaţia României mai are încredere într-o singură instituţie: Biserica.

Potrivit sursei citate, tendinţa mojorităţii românilor este de a evita statul cât mai mult posibil.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite