Salarii mai mici cu cel mult 500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii care au câştigat măriri de lefuri în instanţă pierd între 200 şi 500 de lei la salariu prin proiectul care le plafonează veniturile. Mai scad salariile celor cu funcţii de conducere, care pierd 6-7%. Restul retribuţiilor rămân la fel ca acum.

Noua lege de salarizare a profesorilor, pentru care coaliţia de guvernare îşi va asuma răspunderea, stabileşte sumele minime şi maxime între care pot fi încadraţi profesorii din universităţi, dar şi modul de calcul al salariilor pe care le vor primi dascălii şi personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar. Unul dintre articolele legii arată că sumele primite de profesori rămân cele prevăzute în proiect şi nu se vor negocia sub nicio formă prin contractele colective de muncă sau prin contractele individuale. Legea precizează că salariile de încadrare cuprind şi majorarea de 15 % de anul acesta.

Două tipuri de vechime

Dascălii vor primi un salariu brut ce va fi compus din salariul de bază, la care se adaugă şi sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi pe care le vor primi. Profesorii cu o vechime mai mică de 10 ani vor primi numai spor de solicitare neuropsihică, iar cei care au peste 10 ani vor lua, pe lângă sporul de solicitare neuropsihică, şi pe cel de stabilitate.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Cătălin Croitoru către Boc: „Emile, aşa cum ai închis spitalele, o să închizi şi şcolile, pentru că profesorii vor pleca”
Proteste şi procese pentru drepturile dascălilor

Sporurile vor fi cuprinse în salariu. Legea face distincţie între vechimea efectivă în învăţământ şi vechimea recunoscută. Astfel, profesorii care au predat la catedră neîntrerupt în cadrul unei şcoli sau în cadrul unui inspectorat şcolar vor avea vechime efectivă. Profesorii care nu au predat neîntrerupt, dar care fac dovada că au profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii pe care o deţin, vor avea vechime recunoscută.

În schimb, vor scădea numai salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări de 33,4 %. „Ceea ce vă pot spune este că vor scădea salariile debutanţilor cu aproximativ 200 de lei, iar ale celorlalţi, cu sume cuprinse între 400 şi 500 de lei", a spus Maria Ţiprigan, lider sindical de la Suceava. De exemplu, un profesor cu gradul didactic I şi 20 de ani vechime care, în urma procesului pentru mărirea salariilor, câştigă 1.900 lei, va lua 1.500 lei. Sindicaliştii spun că în cea mai mare parte salariile vor rămâne la fel. „În afară de salariile celor care au câştigat în instanţă, mai scad şi salariile personalului nedidactic, pentru că aceştia nu vor mai primi gradaţia de merit.", a spus Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Opoziţia va depune plângere penală împotriva lui Boc

Coaliţia guvernamentală a mandatat ieri Executivul să îşi asume răspunderea săptămâna viitoare asupra noului proiect de lege privind salarizarea profesorilor, iar Opoziţia a ameninţat cu atacarea actului normativ la Curtea Constituţională şi cu depunerea unei plângeri penale împotriva premierului Emil Boc. Liderul grupului minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian, a precizat pentru „Adevărul" că Guvernul Boc va trebui să găsească cea mai bună soluţie şi din punct de vedere juridic, astfel încât să evite invalidarea actului normativ de Curtea Constituţională, în condiţiile în care legea are ca scop blocarea aplicării unor decizii judecătoreşti prin care mai mulţi dascăli au obţinut majorarea salariilor cu 33%. De partea cealaltă a baricadei, conducerea Uniunii Social Liberale (USL) a decis ca parlamentarii săi să nu participe la niciun fel de procedură privind angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind plafonarea salariilor profesorilor. Roxana Preda

2 miliarde de lei este totalul majorărilor câştigate de profesori în instanţă.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite