S-au înmulţit furturile de alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Timişoara, hoţii fotografiaţi în timp de fură sunt puşi la panoul ruşinii
În Timişoara, hoţii fotografiaţi în timp de fură sunt puşi la panoul ruşinii

Statisticile arată că numărul furturilor a crescut uşor faţă de anul trecut, însă s-au înmulţit loviturile date la raioanele de alimente. Când sunt nemâncaţi, hoţii dau iama în rafturile cu mezeluri şi cu dulciuri şi îşi umplu buzunarele cu ce apucă.

Rafturile magazinelor, casele, şcolile şi chiar lăcaşurile de cult au reprezentat anul acesta o mană cerească pentru pungaşi. Mâncarea, băuturile şi aparatura electrocasnică au fost principala atracţie pentru aceştia. Potrivit datelor furnizate de Poliţie, în primele 11 luni ale acestui an s-a constatat o creştere minimă a furturilor din societăţile comerciale, cu aproximativ 2%, faţă de perioada similară a anului trecut. O situaţie aparte se înregistrează în judeţul Timiş, unde numărul infracţiunilor de acest gen s-a dublat anul acesta faţă de 2009.

Citiţi şi:

Criza în România: se cumpără cartofi la bucată şi salam cu felia

Poliţiştii spun că produsele care se fură cel mai des sunt alimentele şi cosmeticele de dimensiuni mici, acestea fiind uşor de ascuns în genţi sau buzunare. Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte sunt, de asemenea, în topul celor mai furate produse din magazine. Îmbrăcămintea se ascunde pe sub hainele purtate de cumpărători, iar încălţămintea rămâne în picioare, după ce a fost probată. Hoţii au însă grijă să scoată elementele de siguranţă de pe produse, pentru a nu fi depistaţi de senzorii de la ieşirea din magazine. Schimbarea codului de bare de pe un produs mai ieftin pe unul mai scump este, de asemenea, o metodă tot mai des folosită de români, mai ales când obiectul vizat este unul voluminos.

Banatul „ridică ştafeta"

Aproape 1.000 de furturi au avut loc în marile centre comerciale şi în magazinele de cartier din Timişoara în ultimul an. Numărul furturilor s-a dublat faţă de anul 2009, spun poliţiştii timişoreni. Hoţii au fost prinşi în 60% din cazuri, restul fiind cercetaţi în dosare penale cu autor necunoscut. Alimentele sunt pe primul loc în topul furturilor. Este mare bătaie pe mezeluri, produse din carne, brânzeturi, iar de sărbători se fură ciocolată în marile centre comerciale. „Cei mai mulţi hoţi dispar cu marfa camuflată în geacă sau în palton, ascunsă în buzunarele interioare. Unii ascund produsele în pantaloni. Nu există o categorie de vârstă. Hoţii sunt adolescenţi, dar şi bătrâni", a spus Marinela Hotico, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş.

Obiectele de întreţinere a igienei sunt pe locul doi în preferinţele hoţilor: şampon, geluri de duş, tampoane, spumă de ras, lame, hârtie igienică. Pe locul trei în top sunt hainele şi pantofii. Fotografii ale clienţilor surprinşi la furat au fost expuse în lanţul de magazine Novatim din Timişoara, iar hoţii au interdicţie de a mai călca în centrul comercial. „Un copil din clasa a VII-a a furat ciocolată pentru că l-au provocat colegii. O femeie de 67 de ani a furat şi ne-a spus apoi că e cardiacă şi dacă i se face rău este vina noastră", a spus Dan Boacă, manager de securitate al lanţului de magazine Novatim.

Peste 200 de timişoreni s-au ales în anul 2010 cu dosare penale. „Sunt oameni săraci, oameni care nu au o slujbă, au copii de întreţinut. Nu poţi să trimiţi pe cineva în judecată dacă a furat o ciocolată, o banană sau o pungă de pufuleţi. Este adevărat că cei mai mulţi dintre ei primesc amenzi administrative de cel mult 1.000 de lei", a declarat Ion Braşoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

„Mi-au luat porcul abia tăiat"

În judeţele din zona Moldovei s-a înregistrat în general o uşoară scădere a infracţiunilor, doar în Vaslui numărul lor a crescut în ultimul an. Loviturile infractorilor au vizat cu precădere locuinţele particulare, dar şi supermarketurile. „Bunurile cele mai vizate sunt electronicele sau bijuteriile, iar din casele aflate în construcţie, echipamentele de lucru", a spus Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi. Gheorghe Spătaru, din localitatea vasluiană Bogdana, este una dintre victimele hoţilor. „M-au călcat la puţin timp după ce am tăiat porcul.

Mi-au furat carnea, dar am avut noroc că au rămas cârnaţii", a spus bărbatul. Pentru a se apăra de hoţi, patronii magazinelor din Botoşani au investit în sisteme de supraveghere video. Judeţele din inima ţării nu fac rabat de la noua „regulă". Jumătate din furturile comise au fost la raioanele de dulciuri şi de alimente. Maramureşul înregistrează o creştere cu 40% a infracţiunilor constatate de către jandarmi. În topul produselor pe care moroşenii le pun în buzunare fără să le treacă pe la casa de marcat se află mezelurile şi dulciurile, 50% din totalul furturilor comise fiind de ordin alimentar. Cu un procent de 30% în topul preferinţelor în materie de furturi se află şi cosmeticele, urmate de băuturile alcoolice, aparatele electronice şi electrocasnicele, care reprezintă 10% din totalul furturilor înregistrate în judeţ. Totodată, nici lenjeria intimă nu este de neglijat deoarece ponderea înregistrată pe acest segment a fost de 10%.Judeţul Alba înregistrează, de asemenea, un procent ridicat de infracţiuni comerciale - 25% mai multe în acest an faţă de 2009.

Oltenii sparg locuinţe

În Vâlcea a crescut cu 10% numărul spargerilor, în special de locuinţe, iar în Gorj, cu 25% faţă de 2009. Principalele categorii de alimente sustrase sunt alimentele, ţigările, băutura şi bijuteriile. O familie din Târgu-Jiu a fost, la începutul lui noiembrie, victima unor hoţi care au furat toată carnea din frigider.

Oamenii legii avertizează însă că fiecare furt trecut cu vederea poate atrage din nou hoţii în casă. „În cazul în care cineva devine victima unor infracţiuni de furt trebuie să anunţe în cel mai scurt timp Poliţia", declară Adrian Dan, subinspector în cadrul Biroului de Prevenire a Criminalităţii Gorj. În judeţul Brăila a cunoscut un adevărat boom categoria hoţilor mărunţi, care fură de foame. Adolescenţi de nici 15 ani sunt trimişi de părinţi, mai ales la ţară, să facă rost de mâncare sau de băutură. La ţară se fură, zilnic, animale, păsări, provizii pentru iarnă, fier vechi. În oraşe în schimb s-au înteţit furturile din supermarketuri.

Ţigările şi alcoolul sunt cele mai tentante bunuri pentru hoţii gălăţeni. Pe ultimul loc în top se află alimentele. „Cazurile de furt au crescut în 2010 cu 5,5% faţă de anul 2009", spune Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi. Ţinta preferată a hoţilor din Constanţa sunt supermarketurile şi mallurile în care se comercializează articole ale brandurilor celebre sau raioanele cu produse alimentare scumpe. Poliţiştii constănţeni spun că numărul infracţiunilor de furt a crescut cu aproximativ 1.000 faţă de anul trecut. De la începutul anului 2010 au fost înregistrate 5.200 de dosare. Femeile preferă cosmeticele scumpe, care încap lejer în poşetele supradimesionate. ; Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară"

"Sunt oameni săraci, oameni care nu au o slujbă, au copii de întreţinut. Nu poţi să trimiţi pe cineva în judecată dacă a furat o ciocolată."
Ion Braşoveanu procuror Tribunal Timiş

"Cei mai mulţi hoţi dispar cu marfa camuflată în geacă sau în palton. Unii ascund produsele în pantaloni."
Marinela Hotico purtător de cuvânt  al IPJ Timiş

Moduri de operare



Poliţiştii spun că modurile de operare sunt dintre cele mai variate: „Alimentele, cosmeticele şi sculele mici sunt ascunse în genţi sau buzunare, după ce le sunt distruse etichetele cu codurile de bare. La haine sunt două variante: ori le schimbă etichetele cu ale unor produse mai ieftine, ori, atunci când le probează, le „uită" pe ei. La încălţăminte, oamenii lasă pur şi simplu pantofii vechi, se încalţă cu cei noi şi pleacă mai departe. Pentru carne şi produsele din carne, cea mai simplă metodă de furt este „la cântar". În marile magazine, clientul se duce, cântăreşte o anumită cantitate de carne, cârnaţi sau alte produse, îi pune o etichetă, dar apoi, până să închidă punga, mai adaugă încă pe atâta", a spus Gheorghe Zăbavă, adjunct al şefului Poliţiei Voluntari.

De Sărbători creşte numărul infracţiunilor

Scăderea nivelului de trai ar fi principala cauză a înmulţiriii furturilor din magazine. Colonelul în rezervă Dan Antonescu a explicat pentru „Adevărul" că cei care fură produse alimentare fac acest lucru de foame. „Sunt oameni care fură un salam ori dulciuri pentru că nu-şi permit să le cumpere. Vin Sărbătorile şi cred că furturile se vor înteţi în această perioadă. Sunt foarte mulţi şomeri care fură pentru că nu au ce pune pe masă. Şomajul scade doar scriptic. Nu a calculat nimeni însă persoanele care nu au ocupaţie şi care se înjosesc pentru o bucată de salam sau o ciocolată", susţine Antonescu. Printre hoţii din magazine sunt însă şi unii „de profesie", alungaţi din străinătate. „Ei trăiesc din furt. Aşa sunt obişnuiţi, iar magazinele îi ajută pentru că nu-şi iau măsuri de protecţie", a mai spus Antonescu.

Despre nerespectarea măsurilor de asigurare a pazei ne-a vorbit şi comisarul-şef Mihai Pitulescu, director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR. El consideră că recesiunea a determinat societăţile comerciale să-şi restrângă cheltuielile. „Au alocat un buget mai mic pentru asigurarea sistemelor de pază şi protecţie. Astfel, hoţii pot ieşi mai uşor cu produsele din magazine. Infractorii sunt prinşi în majoritatea cazurilor, dar, fiind vorba de prejudicii mici, aceştia sunt cercetaţi în stare de libertate şi cei mai mulţi continuă să fure". Pitulescu a mai adăugat că de frica amenzilor administratorii magazinelor îşi cumpără camere video de slabă calitate, iar imaginile înregistrate nu le sunt foarte utile poliţiştilor. ;Valeria Cupă

s

“Şomajul scade doar scriptic. Nu a calculat nimeni însă persoanele care nu au ocupaţie şi care se înjosesc pentru o bucată de salam sau o ciocolată."
Dan Antonescu colonel în rezervă

s
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite