Româncele, neveste mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile din România sunt favoritele europenilor care-şi caută soţii în străinătate şi le-au detronat pe rusoaice în preferinţele francezilor. Ele sunt apreciate pentru frumuseţea lor, dar şi pentru că păstrează valorile tradiţionale ale familiei, susţin cei care intermediază astfel de mariaje mixte.

România are 2,7 milioane de cetăţeni plecaţi în străinătate, conform ultimului bilanţ realizat de Eurostat, institutul european de statistică. Numai anul trecut au plecat legal peste 360.000 de persoane. Dintre aceştia, însă, doar 10.211 şi-au schimbat în acte adresa de domiciliu.

Mai citeşte şi:

VIDEO O româncă, "Bocca di Rosa" în Sicilia. Tinere din est care fură minţile italienilor

Virginitate „Made in China“

Vezi aici ce acte îţi trebuie dacă vrei să te căsătoreşti cu un străin

Dacă în cazul celor care se duc la muncă predomină bărbaţii, în subcategoria românilor care îşi stabilesc domiciliul în străinătate conduc detaşat femeile. Anul trecut, numărul lor a fost dublu faţă de cel al bărbaţilor, adică de 6.443, comparativ cu 3.768.

Cătălin Ghinăraru, secretar ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, explică: „Este simplu. Căsătoria este principala explicaţie pentru numărul mai mare al femeilor din această statistică. De regulă, femeia urmează bărbatul",
spune sociologul.

Reputaţie de familiste

În ultimii ani, româncele au câştigat reputaţia de „femei frumoase şi care încă respectă valorile tradiţionale ale familiei", ceea ce a dus la dezvoltarea unei adevărate industrii de intermediere a căsătoriilor mixte. Ionel Ana a stat 12 ani în Belgia şi, dintr-o întâmplare, a ajuns să le ajute pe românce să se lanseze în cariera de neveste internaţionale .

În 2006, un prieten belgian l-a rugat să-i prezinte „o fată din România, pentru căsătorie". După câteva vizite în ţară, belgianul şi-a găsit nevasta ideala, undeva prin Moldova.

Succesul l-a făcut pe Ionel să-şi caute şi el sufletul pereche în Româna. A deschis  pe internet o agenţie matrimonială, cupidon.ro, şi aşa a întâlnit-o pe Raluca, actuala sa soţie. De atunci, amândoi se ocupă de site, iar în doi ani au reuşit să intermedieze o mulţime de căsătorii între cetăţeni străini şi românce.

Integrarea în UE le-a propulsat în top

De ce preferă unii occidentali femeile din România? „Ei susţin că româncele sunt persoane cu valori tradiţionale, conservatoare, în timp ce franţuzoaicele, de exemplu, nu mai respectă standardele unei soţii. După ce nasc, ele se întorc imediat la muncă", spune Ionuţ Ana.

Până acum câţiva ani, rusoaicele erau preferatele francezilor care-şi căutau neveste în estul Europei. Din 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, cererile de soţii românce au crescut continuu, iar de vreo doi ani, spune Ionel Ana, acestea le-au detronat pe rusoaice.

„Există o barieră culturală şi una administrativă, în cazul acestor relaţii. Se circulă mult mai uşor între România şi Franţa, în timp ce rusoaicele au nevoie de viză pentru a ajunge la Paris. Faptul că româncele nu au nevoie de viză le dă multă încredere bărbaţilor că femeia chiar vrea să întemeieze o familie şi nu doar să ajungă în Occident", explică patronul www.cupidon.ro.

Sexy şi de casă, o imagine care se vinde bine

Mihaela Miroiu, cea mai importantă reprezentantă a activismului feminist românesc şi profesor universitar la Şcoala de Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, spune că această situaţie este specifică tuturor ţărilor din estul Europei. „Căsătoriile cu bărbaţi din Occident sunt un fenomen foarte răspândit în această zonă a Europei, în Ucraina, de exemplu, ţări care au ajuns să livreze tipul ăsta de imagine în care se asociază două trăsături - femeie foarte sexy şi, totodată, tradiţionalistă", explică experta în feminism.

Fenomenul s-a propagat din mai multe motive. În primul rând, enumeră Miroiu, în România n-a existat o mişcare de amploare pentru demnitatea femeilor. Pe de altă parte, femeile au fost foarte puternic lovite în cei 20 de ani de postcomunism: „Ele lucrează, de obicei, în domenii prost plătite, precum învăţământul şi sănătatea. De asemenea, sunt încă foarte puţine femei în posturi de conducere, în afaceri sau în politică", spune Mihaela Miroiu.

De aceea, alegerea femeilor de a găsi un soţ străin, care să le ofere siguranţă materială, este una raţională, crede Miroiu: „Nu au resurse, din păcate".

În momentul de faţă, câteva sute de mii de românce sunt înscrise pe tot felul de site-uri de profil. Numărul celor care s-au înregistrat pe www.cupidon.ro a crescut de când a început criza mondială, un argument în plus că mariajul în străinătate este o variantă de scăpa de insecuritatea din România.

„Uneori, ele doar mimează tradiţionalismul"

Imaginea sexy şi familistă se vinde, aşa încât româncele au grijă să se prezinte ca atare, frumoase şi adepte ale patriarhatului. Ce se află în spatele cuvintelor scrise în profilul persoanelor înscrise pe un astfel de site? „De cele mai multe ori, femeile mimează acest conservatorism", este de părere Mihaela Miroiu.

Nici portretul real al bărbatului care-şi caută nevastă în acest fel nu se potriveşte întotdeauna cu cel declarat, povesteşte Ionel Ana, proprietarul www.cupidon.ro. „Toţi spun că-i interesează în primul rând ca femeia să fie de casă. Unii visează însă «perle rare», fotomodele din reviste şi majoritatea vor soţii cu 10 sau 15 ani mai tinere decât ei. Dacă ar cere asta la o agenţie franceză ar fi refuzaţi imediat",  explică Ionel Ana.

 „Un mic macho"

Cum îi descrie feminista Mihaela Miroiu pe cei care-şi caută neveste conservatoare din ţări sărace? „Aceştia nu s-au împăcat cu ideea de parteneriat dintre bărbat şi femeie. Sunt mici „macho" care se cenzurează în viaţa lor profesională, în societate şi care vor să fie stăpâni măcar la ei acasă, stăpânii femeilor lor".

Tot aici se încadrează şi românii plecaţi demult în străinătate, care au obţinut cetăţenia ţării de adopţie şi apoi îşi caută neveste pe meleagurile natale.

Nu numai nostalgia după sărmăluţe şi alte mâncăruri tradiţionale îi determină pe aceştia să scormonească internetul în căutarea soţiei ideale, ci mai ales tipul acesta de relaţie în cuplu, construit pe dependenţă: „Sut bărbaţi care nu au procesat că trebuie să existe competiţie în sfera publică şi parteneriat în viaţa privată", explică Mihaela Miroiu.

Indiferent de explicaţiile psihologice aflate în spatele acestor cupluri, Ionel Ana susţine că marea majoritatea căsniciilor mijlocite de ei sunt un succes: „Sunt mariaje solide. Păstrăm legătura cu ei, au devenit prietenii noştri".

"Aceşti bărbaţi care‑şi caută soţii în estul Europei vor să fie stăpâni măcar la ei acasă, stăpânii femeilor lor."
Mihaela Miroiu
politolog

Topul ţărilor de destinaţie în 2009

Canada - 2.045 de persoane
Germania - 1.938 de persoane
SUA - 1.793 de persoane
Italia - 984 de persoane

Numărul românilor care şi-au stabilit domiciliul afară

Anul    Femei    Bărbaţi

2006    8.856    5.341
2007    5.471    3.088
2008    5.670    3.069
2009    6.443    3.768

Citește și: Deşeuri greu de aruncat
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite