Modificări pe fugă la legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul redevine materie obligatorie la şcoală
Sportul redevine materie obligatorie la şcoală

Primul Bacalaureat după model nou va fi  în 2016, iar profesorii vor pierde pensionarea anticipată. Ministerul Educaţiei a schimbat mai multe articole din textul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, pentru care premierul Emil Boc anunţase că-şi asumă răspunderea.

Noul proiect amână momentul intrării în vigoare al noilor formule de învăţământ obligatoriu, dar şi de examinare la nivel naţional. Astfel, clasa pregătitoare în învăţământul primar se va introduce abia din anul 2012-2013. Prima generaţie care va face gimnaziul de cinci ani va începe acest ciclu cu un an mai târziu decât prevăzuseră deputaţii, în anul şcolar 2011-2012.

Citiţi şi:

Asumarea Legii Educaţiei a pus profesorii pe jar

În fine, primul Bacalaureat pe model internaţional ar putea avea loc abia în vara anului 2016 de către elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013. Acesta presupune probe transdisciplinare: probleme din ştiinţe, care pot fi rezolvate folosind cunoştinţe din fizică, chimie, biologie, informatică - la profilul real, sau lucrări socio-umane, pentru care sunt necesare cunoştinţe din istorie, sociologie, geografie.
Admiterea la liceu va putea fi organizată chiar de colegii, începând cu  generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în toamna anului viitor.

S-a tăiat pensionarea anticipată

Spre deosebire de proiectul aprobat de deputaţi, noua formă a legii nu le mai permite profesorilor să se retragă din activitate cu trei ani înainte de vârsta legală de pensionare. În schimb, profesorii vor putea preda şi după pensionare, dacă acceptă plata cu ora. Modificarea irită sindicatele.

„Este un lucru cu care chiar nu putem fi de acord. Nu ştim ce a fost în capul celor de la Ministerul Educaţiei care au scos această prevedere pentru că trecuse de Camera Deputaţilor. Cred că nu-i interesează deloc învăţământul. Probabil că au primit ordin ca lumea să muncească cât mai mult ca să alimenteze bugetul. Ei nu ştiu ce înseamnă uzura şi nu ştiu ce înseamnă să predai la 65 de ani la catedră. Şi nu pentru corelarea cu legea pensiilor au făcut lucrul ăsta, pentru că sunt categorii profesionale care pot ieşi mai devreme la pensie", a declarat Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

În schimb, profesorii care vor avea deplasări în străinătate, la reuniuni şi manifestări ştiinţifice, vor avea cheltuielile acoperite în limita fondurilor alocate prin buget.

Modificări „minore", potrivit ministerului

Oana Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, minimalizează importanţa schimbărilor decise la minister, calificându-le drept „minore". Alte schimbări decise pe ultima sută de metri înainte de asumarea răspunderii Guvernului prevăzută pentru 28 octombrie se referă chiar la denumirea actului normativ.

Acum, legea se numeşte a „Educaţiei Naţionale", spre deosebire de varianta ieşită din Camera Deputaţilor care se intitula „Legea Educaţiei Naţionale şi învăţare pe tot parcursul vieţii". O altă modificare se referă la schimbarea denumirii actualei Unităţi Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, care devine Secretariatul Consiliilor Naţionale pentru Învăţământul Superior.

"Singurele modificări vizează prevederile privind pensionarea. În rest, actul este acea formă adoptată de către Camera Deputaţilor."
Oana Badea
secretar de stat

"Probabil că au primit ordin ca lumea să muncească cât mai mult ca să alimenteze bugetul. Ei nu ştiu ce înseamnă uzura, să predai la 65 de ani."
Constantin Ciosu
preşedinte FEN


Care sunt cele mai importante prevederi

Copiii vor merge la şcoală de la vârsta de 5-6 ani, faţă de 6-7 ani în prezent, pentru că ultimul an de grădiniţă devine obligatoriu. Alte schimbări importante, dar şi contestate, pe care le aduce textul pentru care Cabinetul condus de Emil Boc intenţionează să-şi asume răspunderea se referă la majorarea duratei gimnaziului la cinci ani, în timp ce liceul se scurtează la numai trei ani.

O prevedere pe care o aşteptau în schimb mulţi părinţi este introducerea aşa-numitelor „cupoane de creşă". Valoarea acestor tichete va fi egală cu costul standard anual pentru antepreşcolari, în prezent între 1.800 şi 3.400 de lei. Cupoanele vor putea fi folosite atât la unităţile de stat, cât şi în cele particulare, la care părinţii vor mai trebui să achite doar o diferenţă.

Educaţia fizică reintră în programa obligatorie, astfel că toţi elevii vor face din nou, sport în fiecare săptămână. O prevedere care poate da naştere la noi discuţii pe tema politizării şcolii se referă la trecerea terenurilor şi clădirilor liceelor în administrarea Consiliilor Judeţene, din administrarea Consiliilor Locale.

Potrivit actualului text, Consiliile Judeţene vor decide la ce licee vor merge banii ceruţi de şcoli pentru reparaţii, întreţinere şi modernizări, astfel că decizia poate uşor să devină un instrument politic. În fine, legea interzice în această formă existenţa clanurilor universitare la nivel de facultate, dar nu împiedică deţinerea de funcţii de conducere de către membrii aceleiaşi familii la nivelul universităţilor.

Legea poate intra în vigoare la începutul lui 2011

Curtea Constituţională arbitrează din nou legislaţia pe Educaţie, după ce, acum un an a respins o altă variantă a legii. Contestaţia depusă de şeful Senatului, Mircea Geoană, va fi judecată miercurea viitoare de către magistraţi, cu o zi înainte de angajarea răspunderii de către Guvern.

Geoană a reclamat procedura angajării răspunderii guvernamentale pentru o lege aflată deja în dezbaterea Senatului. Dacă magistraţii acceptă contestaţia, Guvernul va fi obligat să renunţe la angajarea răspunderii, iar legea rămâne în dezbaterea Camerei Superioare, cu perspectiva de a fi adoptată  în luna decembrie.

În schimb, dacă judecătorii vor respinge contestaţia, Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe 28 octombrie. Din acest moment, parlamentarii au la dispoziţie 3 zile pentru a depune o moţiune de cenzură. În caz contrar, ori dacă moţiunea este respinsă, legea se consideră adoptată.  Romulus Georgescu

Oana Badea
Constantin Ciosu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite