Minciunile procurorului Iacobescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Iacobescu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, a minţit atunci când a afirmat că nu a fost exclus niciodată din magistratură. Consiliul Superior al Magistraturii a publicat ieri pe site un comunicat potrivit căruia Eugen Iacobescu a fost eliberat din funcţia de magistrat în 2004 şi reprimit doi ani mai târziu.

Procurorul Eugen Iacobescu a recidivat în minciună! Magistratul oltean a negat joi seară, la emisiunea „Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV, faptul că a fost exclus din magistratură în 2004. Declaraţia procurorului a fost infirmată ieri printr-un comunicat al CSM. Aceasta era a doua declaraţie mincinoasă făcută de Iacobescu în doar câteva ore.

Mai citeşte şi:

VIDEO Cine e procurorul escroc din cazul "Şpagă la Mircea Băsescu"

EXCLUSIV Adevărul în 170 de secunde: Mircea Băsescu îl atacă pe Nistorescu şi povesteşte cum a început relaţia lui cu Bercea Mondial

Procurorul declarase joi dimineaţă că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi primit bani de la interlopul Sandu Anghel (Bercea Mondial) pentru a interveni într-un dosar. Afirmaţia a fost făcută în faţa porţii uneia dintre locuinţele percheziţionate din oraşul Drăgăneşti Olt, în prezenţa unor ziarişti din presa locală şi din cea centrală. Înconjurat de jurnalişti, procurorul le-a spus că la percheziţii s-ar căuta o adeverinţă medicală pe care un medic din Craiova i-ar fi dat-o lui Bercea pentru a-l ajuta să iasă din arest şi că în cazul fraţilor lui Bercea ar fi vorba despre o evaziune fiscală de 15 miliarde de lei vechi. Şi a adăugat:

„Avem informaţii că Mircea Băsescu ar fi primit de la Bercea 300.000 de euro într-un proces şi că urma ca Bercea să-i mai dea alte 400.000 de euro. Dar, să vedem!". Reporterul „Adevărul de Seară Slatina" a consemnat afirmaţia, iar „Adevărul" a publicat-o pe pagina de internet a ziarului, protejându-şi sursa.

„A zis că are informaţii"

La scurt timp însă, ziarul „Gazeta Nouă" din Slatina a publicat aceleaşi informaţii, citându-l pe procurorul de caz, Eugen Iacobescu. Jurnaliştii de la televiziunile centrale ­n-au vrut să facă publică informaţia, întrucât nu era oficială şi nici înregistrată de camerele de luat vederi.

Atât jurnaliştii de la „Ediţie Specială“, cât şi cei de la „Evenimentul de Olt“ au publicat acuzaţiile de şpagă făcute de Eugen Iacobescu

image

Cameramanii se aflau în acel moment într-una dintre vilele lui Bercea, unde procurorul le dăduse voie să filmeze. Jurnaliştii care au fost de faţă la declaraţiile lui Iacobescu susţin că ulterior l-ar fi întrebat pe procuror dacă pot da informaţia, iar acesta ar fi spus că nu este de acord cu publicarea ei, cu precizarea că, deocamdată, este la nivel de zvon. Câteva ore mai târziu, Iacobescu a revenit şi a infirmat informaţia.

„Procurorul a făcut această afirmaţie. A vorbit mai întâi de o adeverinţă pe care un medic din Craiova i-ar fi dat-o lui Bercea pentru a-l ajuta să iasă din arest, a spus despre o evaziune fiscală de 15 miliarde de lei vechi în cazul fraţilor lui Bercea, iar la final a zis că are informaţii că Bercea i-ar fi dat lui Mircea Băsescu suma de 300.000 de euro pentru un proces şi că ar urma să îi mai dea încă 400.000 de euro", confirmă unul dintre ziariştii prezenţi în clipa când procurorul a făcut declaraţiile. Jurnalistul a insistat ieri să-i păstrăm anonimatul, din motive personale.

Roxana Vlădăşel, corespondentul Pro TV la Slatina, jurnalist care, de asemenea, a asistat la declaraţiile lui Iacobescu, a spus: „Pentru un punct de vedere, vă rog să luaţi legătura cu PR-ul ProTV-ului sau cu şefii mei de la Bucureşti. Eu nu am voie să fac declaraţii". Camelia Cavadia, PR-ul ProTV, a cerut o solicitare scrisă în acest sens, spunând că va trimite apoi răspunsul. După câteva ore, aceasta nu a mai răspuns la telefon.

Corespondenta de la Realitatea TV, Georgiana Ianoş, nu a putut fi contactată telefonic, iar Loredana Chimoiu, corespondent la Antena 1, ne-a spus: „În prezenţa mea, procurorul Eugen Iacobescu nu a declarat că Mircea Băsescu ar fi fost mituit de Bercea Mondial. Dacă ar fi fost aşa, fără îndoială, atât eu cât şi colegii mei care au fost trecuţi în «Adevărul» de ieri am fi informat opinia publică. Probabil, toată povestea a apărut ca urmare a unei dorinţe de a arunca pe piaţă o bombă de presă."

Presa locală a publicat declaraţia

Reporterul Elena Alexandru, cea care a consemnat informaţia în „Gazeta Nouă", nu s-a aflat la faţa locului în momentul în care procurorul a făcut această afirmaţie. Ea a aflat de aceasta de la unul dintre colegii prezenţi la faţa locului, altul decât reporterul „Adevărul de Seară".

Jurnalista a publicat informaţia şi în „Ediţie Specială", care a scris vineri pe prima pagină: „Ieri-dimineaţă, procurorul Eugen Iacobescu a aruncat bomba, afirmând în faţa jurnaliştilor că Bercea l-ar fi mituit pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, cu 300.000 de euro pentru a interveni într-un dosar şi apoi ar mai fi trebuit să-i dea o tranşă de 400.000 de euro. Când ziariştii au mers să înregistreze pe cameră declaraţiile, magistratul nu a mai recunoscut nimic".

Contactată telefonic cu privire la cele două materiale pe care le-a publicat în cele două ziare, Elena a spus că trebuie să vorbească mai întâi cu şefii ei, de care deocamdată nu reuşeşte să dea, iar după câteva ore nu a mai răspuns la telefon.  Reporterul de la Kanal D a spus că nu comentează subiectul şi că nu vrea ca numele său să mai apară în ziar.

Exclus, dar salvat de prescrierea faptei

Un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii arată că, prin hotărârea nr. 126/25.08.2004, CSM l-a eliberat din funcţia de magistrat pe Eugen Iacobescu, pentru că nu îndeplinea criteriul bunei reputaţii. În 2001, Eugen Iacobescu a fost urmărit penal pentru instigare la fals material şi în înscrisuri oficiale şi complicitate la înşelăciune, însă a scăpat cu o amendă administrativă de un milion de lei vechi. Eugen Iacobescu a contestat decizia CSM de excludere din magistratură, iar în 2006 Curtea de Apel Craiova a anulat hotărârea.

Decizia a fost luată nu pentru că Iacobescu ar fi fost găsit nevinovat. „Prin sentinţa nr. 112/30.03. 2006 a Curţii de Apel Craiova, s-a admis excepţia de prescripţie a aplicării sancţiunii, formulată de reclamantul Iacobescu Eugen şi s-a dispus anularea hotărârii nr. 126/25.08.2004 a CSM", se arată în comunicatul CSM. Eugen Iacobescu are o vechime în magistratură de 35 de ani şi 5 luni. El a intrat în magistratură ca procuror la Procuratura Locală Slatina, la 1 noiembrie 1975. Iacobescu activează acum ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite