Metoda „Ciungul“: 2.500 de lei lunar, leafă din cerşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Groza (22 de ani) din Deva îşi întreţine familia din cerşetorie. El are deja 10 ani de experienţă în „meserie“. Tânărul a învăţat tehnica de la „colegi“ care cerşesc prin Europa şi spune că nu are de ce să renunţe la ce face atât timp cât o slujbă obişnuită i-ar aduce doar 500 de lei lunar.

Este perfect sănătos, are 22 de ani, a reuşit cu chiu, cu vai să termine patru clase, nu a fost angajat legal niciodată, dar câştigă, lunar, peste 2.500 de lei.

Mai citeşte şi:

Cerşetorii falşi câştigă peste 25.000 de euro, pe an, în Marea Britanie

Cam aşa s-ar putea rezuma în câteva cuvinte povestea lui Petru Groza din Deva, un Iosefini al cerşetoriei. Tânărul cerşeşte de la vârsta de 12 ani, iar pe la 19 ani a înţeles că are nevoie de o imagine lacrimogenă pentru a mai primi bani de la trecători.

Drept pentru care „a prins" de la alţi cerşetori tehnici de imitare a unor infirmităţi. „Majoritatea celor de la care am învăţat sunt de ani buni prin străinătate. Tehnica mâinii ciunte nu e aşa de dificilă. Îmi îndoi braţul drept, peste care trag o bluză de trening. Am un bandaj special cu care presez mâna în zona cotului, astfel încât să pară că mâna e retezată", a explicat falsul infirm.

Epopeea lui Groza a luat sfârşit după ce a fost prins de poliţiştii comunitari. „Îl urmăream de mult timp. Am reuşit să-l prindem şi să-i deconspirăm minciuna. Pentru fapta sa a fost amendat cu 100 de lei", a declarat Cornel Guţu, şeful Serviciului de Ordine Publică a Poliţiei Comunitare din Deva. Poliţistul a mai adăugat că, în urmă cu un an, a mai întâlnit o situaţie similară cu cea a lui Petru Groza. „Era o femeie din Deva, care stătea pe trotuar şi crea impresia că nu are picioare. Câştiga foarte mulţi bani dar, după ce am amendat-o de câteva ori, a dispărut din peisaj. Cine ştie, probabil cerşeşte în oraşe mari, acolo unde se îndreaptă majoritatea cerşetorilor", a concluzionat Guţu.

Ce îl face un cerşetor bun

Amenda nu pare să-l fi afectat foarte tare pe pseudocerşetor. La ieşirea din sediul Poliţiei Comunitare a declarat că va continua să cerşească pentru că are nevoie de bani. „Am încercat să-mi găsesc de lucru, dar se plăteşte prost. Spre exemplu, am muncit cu ziua, dar primeam 20 sau 30 de lei. Păi eu banii ăştia îi fac în două ore. Am un copil de crescut şi am nevoie de bani. Din cerşetorie fac şi 150 de lei pe zi", a mai spus Petru.

El a mai adăugat că ştie şi alte tehnici de a-i impresiona pe trecători, învăţate tot de la colegii cu experienţă internaţională. „Sunt cerşetori care ştiu să-şi îndoaie picioarele sub ei în aşa fel încât zici că le au tăiate. Majoritatea folosesc tehnica unui singur picior tăiat, pentru că este mai impresionant", a mai spus Groza. Tânărul a mai declarat că fratele său, care locuieşte în Arad, îşi câştigă existenţa folosind aceleaşi tehnici de cerşetorie.

Comunitatea „peste linii"

Petru locuieşte, împreună cu soţia sa şi un copil în vârstă de opt luni, într-un cartier mizer al Devei. Cei mai mulţi dintre cei care locuiesc în acea zonă, numită „peste linii", trăiesc din furt de fier vechi şi din cerşetorie. Pentru oamenii de aici modul în care Petru reuşeşte să facă rost de bani este ceva normal. „Omul trebuie să se descurce cumva în viaţă. Sigur, e destul de tânăr şi ar putea munci. Dar cum nu ştie carte, ar fi plătit cu vreo 500 de lei pe lună. Ori pentru banii ăştia nu se merită", a spus Marian Faur, localnic în cartierul Grigorescu. De altfel, zona este destul de des călcată de poliţişti atunci când fac razii în căutarea urmăriţilor general.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite