Cerşetorii falşi câştigă peste 25.000 de euro, pe an, în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că sunt compătimiţi sau ocoliţi de mulţime, cerşetorii au în comun aceeaşi existenţă mizeră, trăită de pe o zi pe alta, din mărunţişul primit de la trecătorii generoşi de pe stradă. Ceea ce mulţi nu ştiu, însă, este că există şi persoane care au transformat cerşetoria într-o afacere bănoasă.

Poliţia britanică a descoperit din ce în ce mai multe cazuri în care oamenii străzii câştigau, din cerşetorie, până la 20.000 de lire sterline pe an (aproximativ 25.400 de euro). Totodată, deşi se dau drept persoane fără locuinţe, studiile arată că 60% din cerşetori au un acoperiş deasupra capului, iar 70% din cei arestaţi de forţele de ordine se dovedesc a fi consumatori de droguri periculoase, mai ales, de heroină.

Citeşte şi:
O tânără româncă cerşeşte în Italia pentru a-şi plăti studiile

Cerşetori cu bani în bancă şi cameră la hotel

Cerşetoria ca afacere a devenit un fenomen din ce în ce mai întâlnit pe străzile oraşelor britanice, atrage atenţia publicaţia "Daily Mail". Cu un câştig mediu de 40 de lire pe zile (aproximativ 50 de lire), sau de 100 de lire (127 de euro) în weekend, cerşetorii ajung să câştige, anual, mai mult decât un funcţionar de mijloc din Marea Britanie.

Săptămânal, câştigurile unui om al străzii se ridică la peste 300 de lire (381 de euro), bani neimpozitaţi, ceea ce indică un venit de 15.600 de lire pe an (peste 19.800 de euro). Potrivit autorităţilor fiscale britanice, un muncitor care are un salariu anual de 20.000 de lire (25.400 de euro), primeşte aproximativ 15.391 de lire (19.540 de euro) după plata taxelor şi a impozitelor.

Poliţia din oraşul Lincoln, regiunea Lincolnshire, a demarat o amplă operaţiune de demascare a falşilor cerşetori. "În timp ce avem şi persoane cu probleme financiare grave, pe străzi, există şi unele care folosesc cerşetoria ca o metodă uşoară de a câştiga bani", a declarat inspectorul Mark Garthwaite, care a atras atenţia că unii oameni ai străzii recurg chiar la ameninţări şi acte de intimidare.

Fost constructor, acum cerșetor: "Prefer să cerșesc decât să fur"

Poliţiştii suspectează că numeroşi "cerşetori" ajung acasă după terminarea programului clasic de muncă de la 09.00 la 17.00, se îmbracă în haine zdrenţuite şi ies pe stradă pentru a-şi rotunji veniturile. Un funcţionar de birou se pare că a început să cerşească pe străzile din centrul oraşului Leicester pentru a strânge bani cu scopul de a-şi cumpăra mobilă nouă de bucătărie.

Operaţiunea de demascare a acestor indivizi a început după ce poliţiştii au descoperit că 20 de cerşetori, pe care i-au investigat în urma unei descinderi, aveau domicilii stabile, deşi se dădeau drept oameni fără adăpost.

Lipsa unui cămin şi a banilor pentru hrana de zi cu zi sunt chestiuni pe care falşii cerşetori le folosesc în favoarea lor, aspectul neîngrijit şi zdrenţuros sensibilizând numeroşi trecători. Potrivit unui studiu citat de "Daily Mail", şapte din zece persoane se simt vinovate dacă trec pe lângă oameni nevoiaşi şi nu le dau bani. Totodată, 25% din trecători oferă bani crezând că îi ajută pe cerşetori să-şi cumpere mâncare sau să-şi găsească un loc de dormit. Pe de altă parte, poliţia britanică a dezvăluit că 60% din oamenii străzii au, de fapt, domicilii relativ stabile, iar 70% din ei sunt consumatori de droguri periculoase, precum heroina.

Pe aceeaşi temă:
Poliţia din Berlin avertizează: invazie de cerşetori români

Europa scapă de cerşetorii români

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite