Ferma animalelor sălbatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arădean creşte în ogradă, pe lângă câini şi găini, şi şapte urşi carpatini. Curioşii sunt avertizaţi să nu îndrăznească să se apropie de curtea ca o fortăreaţă. Proprietatea lui Gheorghe Cilian, din localitatea arădeană Fântânele, a fost „călcată“ ieri de inspectorii sanitar-veterinari, sesizaţi de reprezentanţii unui ONG.

La o aruncătură de băţ de Arad, un arădean deţine urşi şi mistreţi ilegal

La doar 10 kilometri de Arad, la Fântânele, Gheorghe Cilian şi-a încropit o mică grădină zoologică, unde animalele de pe lângă casă fac familie bună cu urşii şi cu mistreţii. Localnicii ştiu despre omul care nu prea dă prin sat şi preferă să nu-i calce proprietatea. La intrarea pe terenul bărbatului se află şi un afiş pe care scrie limpede: „Dacă eu nu te poftesc, te rog să nu intri. Rişti să fii muşcat, împuşcat, electrocutat." „Din câte ştiu eu, el are urşii de mai bine de 10 ani, dar până acum nimeni nu a prea îndrăznit să meargă la dânsul. Să mergeţi să vedeţi că şi-a pus şi avertisment pentru curioşi", a spus Mirela Fărcuţiu, o localnică din Fântânele.

„Bârlog bine păzit"

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Arad au ajuns ieri în casa bărbatului, nevoiţi să deschidă o anchetă în urma sesizării făcute de Asociaţia de Protecţie a Animalelor „Milioane de prieteni" din Braşov. „Colegii mei s-au deplasat şi au controlat gospodăria bărbatului din localitate unde s-a constatat că deţine şapte urşi carpatini. Menţionez faptul că acesta a achiziţionat doi urşi, femelă şi mascul, în vârstă de cinci luni în anul 1992 de la Grădina Zoologică Braşov cu factură şi certificat sanitar-veterinar de transport de animale vii, diferenţa de cinci capete fiind obţinută prin prăsila proprie în exploataţie.

Conform Legii nr.205/2004, animalele sălbatice pot fi deţinute pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice doar dacă sunt preluate din libertate. Noi nu-l putem amenda, atâta vreme cât cei doi urşi au fost achiziţionaţi din captivitate", a spus Gheorghe Ban, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad. Şefii de la cârma localităţii lasă la mâna autorităţilor competente întreaga poveste. Contactat telefonic, primarul din Fântânele s-a înfuriat atunci când a trebuit să răspundă întrebărilor privind modul în care în localitatea sa i s-a permis bărbatului să ţină urşii.

„Dacă vreţi să mă aruncaţi în gura presei, nu este cazul. Omul are animalele de prin anii '90, iar proprietatea e privată. Şi-a cumpărat terenul, care e în afara localităţii, astfel că nu prezintă niciun pericol pentru locuitorii comunei. Au fost zeci de controale până acum, dar nimeni nu a găsit nimic, nicio problemă. E un hobby de-al dânsului şi nu înţeleg care este problema", a spus Emil Otlăcan, edilul localităţii unde urşii îşi au „bârlogul". Urşii deţinuţi ilegal la noi în ţară sau cei abuzaţi îşi găsesc adăpost în Sanctuarul Urşilor din Zărneşti „Libearty". În prezent, în rezervaţia din judeţul Braşov sunt adăpostiţi 58 de urşi. Reprezentaţii asociaţiei „Milioane de prieteni" spun că urşii de la Fântânele nu se află în locul potrivit.

Demersuri fără niciun rezultat

„Chiar dacă există o lege care interzice deţinerea animalelor sălbatice în captivitate, şi că România a semnat Convenţia de la Berna fără rezerve în anul 1993 (Legea nr.13/1993), acest bărbat deţine urşii în grădina sa. În plus, pe poarta casei bărbatului se află şi un afiş pe care scrie «Nu intraţi, dacă nu vreţi să fiţi electrocutaţi sau împuşcaţi!»", a declarat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni".Aceasta este nemulţumită că toate demersurile pe care le-a făcut către Direcţia Sanitar-Veterinară Arad, Garda de Mediu şi organelor competente de la Bucureşti, legea nu se poate aplica în acest caz, pentru că nimeni nu îndrăzneşte să treacă de poarta bărbatului. \

7 urşi carpatini şi mai mulţi porci mistreţi creşte în ograda sa Gheorghe Cilian.

"Au fost zeci de controale până acum, dar nimeni nu a găsit nimic, nicio problemă. E un hobby de-al dânsului şi nu înţeleg care este problema.''
Emil Otlăcan primar Fântânele

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite