La o aruncătură de băţ de Arad, un arădean deţine urşi şi mistreţi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Cilian, din Fântânele deţine în propria gospodărie urşi şi porci mistreţi şi nimeni nu are voie să-i treacă proprietatea. La intrarea pe proprietatea bărbatului, se află şi un afiş pe care scrie „dacă eu nu te poftesc, te rog să nu intrii. Rişti să fii muşcat, împuşcat, electrocutat". /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-row

Departe de ochii curioşilor care ar îndrăzni să-i calce proprietatea, la doar zece kilometri de Arad, la Fântânele, un localnic şi-a încropit o mică grădină zoologică, unde animalele de pe lângă casă fac familie bună cu urşii şi mistreţii. Localnicii ştiu despre omul care nu prea dă prin sat şi preferă să nu-i calce proprietatea, mai ales că există riscul să fie muşcaţi de câini, ori chiar împuşcaţi de proprietar.

„Din câte ştiu eu, el are urşii de mai bine de zece ani, dar până acum nimeni nu a prea îndrăznit să meargă la dânsul. Să mergeţi să vedeţi că şi-a pus şi avertisment pentru curioşi”, a spus Mirela Fărcuţiu, o localnică din Fântânele.

image

Direcţia Sanitar-Veterinară s-a autosesizat şi a început o anchetă. „Colegii mei s-au deplasat astăzi la persoana care deţine urşii. Din câte am înţeles este vorba de nouă urşi, dar nu ştim încă sigur. În cursul zilei de astăzi vom afla de unde şi cum a obţinut animalele”, a spus Gheorghe Ban, şeful DSVSA Arad.

Pe de cealaltă parte şefii de la cârma localităţii lasă la mâna autorităţilor competente întreaga poveste. Contactat telefonic, primarul din Fântânele a fost foc şi pară când a trebuit să răspundă întrebărilor privind modul în care în localitatea sa i s-a permis bărbatului să ţină urşii. „Dacă vreţi să mă aruncaţi în gura presei, nu este cazul. Omul are animalele de prin anii '90, iar proprietatea e privată. Şi-a cumpărat terenul, care e în afara localităţii, astfel că nu prezintă niciun pericol pentru locuitorii comunei. Au fost zeci de controale până acum, dar nimeni nu a găsit nimic nicio problemă. E un hobby de-al dânsului şi nu înţeleg care este problema", a spus Emil Otlăcan, edilul localităţii unde urşii îşi au "bârlogul".

Urşii ar putea fi duşi la Zărneşti

Urşii deţinuţi ilegal la noi în ţară sau cei abuzaţi îşi găsesc adăpost în Sanctuarul Urşilor din Zărneşti „Libearty". În prezent, în rezervaţia din judeţul Braşov sunt adăpostiţi 58 de urşi, iar acum, acestora li s-ar putea alătura şi cei doi urşi de la Fântânele.

„Chiar dacă există o lege care interzice deţinerea animalelor sălbatice în captivitate, şi că România a semnat Convenţia de la Berna fără rezerve în anul 1993 (lege nr.13/1993), acest bărbat deţine urşii în grădina sa. În plus, pe poarta casei bărbatului se află şi un afiş pe care scrie «Nu intraţi, dacă nu vreţi să fiţi electrocutaţi sau împuşcaţi!»", a declarat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni".

image

Preşedinta ONG-ului este nemulţumită că toate demersurile pe care le-am făcut către Direcţia Sanitar Veterinară Arad, Garda de Mediu şi organelor competente de la Bucureşti, legea nu se poate aplica în acest caz, pentru că nimeni nu îndrăzneşte să treacă de poarta bărbatului.

Cristina Lapis spune că problema constă în faptul că urşii au putut fi achiziţionaţi cu o simplă chitanţă şi sunt deţinuţi fără autorizaţie de la Direcţia Sanitar Veterinară Arad. Totuşi, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni“ spune că nu va conteni cu demersurile până când cei doi urşi din Arad nu vor locui într-un mediu propice.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite