Ce vor angajatorii de la angajaţi: experienţă în muncă înainte de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cunoaşterea cel puţin a unei limbi străine reprezintă un atu important la interviul de angajare
Cunoaşterea cel puţin a unei limbi străine reprezintă un atu important la interviul de angajare

90% din patronii europeni spun că tinerii care au lucrat în timpul facultăţii au mai multe şanse să-şi găsească un job. Cunoaşterea unor limbi străine şi disponibilitatea de a lucra în altă ţară sunt puncte forte în CV-ul unui tânăr care îşi caută un loc de muncă. 

Dacă eşti sociabil, flexibil, te adaptezi rapid oricărei situaţii şi cunoşti cel puţin o limbă străină ai toate şansele să-ţi găseşti postul dorit, arată un raport publicat ieri de Barometrul Comisiei Europene.

Citiţi şi:

FOTO/ VIDEO Experiment "Adevărul": Am fost ţigan o săptămână

Astfel, din 8.000 de angajatori, jumătate au declarat că preferă să recruteze pe cineva care vorbeşte şi alte limbi decât cea nativă. În plus, companiile vor ca noii angajaţi să treacă printr-un program de pregătire înainte de ocuparea postului. Peste jumătate din companii au declarat că îşi aleg noii colegi direct de pe băncile universităţii.

Diplomă, dar şi diplomaţie

Însă un CV excelent nu o să îţi deschidă prea multe uşi dacă nu dai dovadă şi de diplomaţie şi nu ai abilitatea de a comunica orice într-un mod cât mai eficient. Studiul arată că munca în echipă este la fel de importantă ca şi diploma de la universitate, iar angajatorii îi sancţionează la interviu pe cei care nu demonstrează că se pot descurca în orice situaţie.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, a afirmat că  aceste rezultate arată clar că angajatorii urmăresc o paletă foarte colorată de abilităţi într-o persoană. „Comisia Europeană a lansat programele «Tineretul  în Mişcare» şi «Noi  abilităţi şi noi job-uri» tocmai pentru a ajuta europenii să identifice ce anume se caută şi ce trebuie ei să facă pentru a obţine ce îşi doresc", a explicat oficialul european. 

Eurobarometrul nu arată numai nişte tendinţe, ci şi trage concluzii importante care pot fi folosite pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional. De exemplu, aproape 90% din angajatorii cărora li s-a luat interviu au răspuns că este „crucial" pentru un tânăr să aibă experienţă de muncă încă din timpul facultăţii. 39% din ei au spus că ar fi ideal că facultăţile să aibă un program care să îi trimită pe studenţi într-un  stagiu în industria în  care îşi doresc să lucreze mai târziu.

„Vrem să ajutăm statele membre în eforturile lor de a-şi îmbunătăţi sistemul educaţional. De asemenea, ne dorim să deschidem tuturor tinerilor oportunităţi de a învăţa mai uşor în străinătate", a mai spus Vassiliou.

Un alt studiu, efectuat vara trecută în cele 27 de ţări din UE, relevă că peste un sfert din companii se orientează către oameni din alte ţări europene sau de pe continent. „Firmele doresc să recruteze cei mai talentaţi oameni şi consideră că mai multe ţări înseamnă mai multe posibilităţi de a găsi persoana cea mai potrivită", se arată în document. 

"Ne dorim să deschidem tuturor tinerilor oportunităţi de a învăţa mai uşor în străinătate."
Androulla Vassiliou
comisar european

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite