Euro scade vertiginos spre pragul de 4 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Bazat pe avansul exporturilor, leul românesc prinde putere şi revine la cotaţiile de la începutul anului trecut. Cursul oficial afişat de BNR a ajuns ieri la 4,0881 lei/euro, aproape similar cu cel din 30 martie 2010, şi la 2,8876 lei/dolar - un nou minim din 19 ianuarie 2010.

Operatorii pieţei valutare interbancare spun că este sfârşit de săptămână şi, de aceea, există o anumită apatie favorabilă aprecierii leului faţă de principalele valute. Analiştii economici tind să creadă, însă, că această evoluţie (în sus faţă de valute) este deja o tendinţă şi că am putea vedea, în viitorul apropiat, oscilaţii în jurul cotaţiei de 4,0 lei/euro.

Mai citeşte şi:

Euro a ajuns la valoarea de 4,0881 lei / Cea mai bună cotaţie a leului din ultimul an

Leul prinde forţă şi pe piaţa creditelor

Percepţii pozitive

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, este convins că aprecierea leului este determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice, contribuind la controlarea inflaţiei. „În această perioadă există un sentiment favorabil în rândurile investitorilor privind România, mai ales după finalizarea cu succes a acordului cu FMI şi demararea unui nou parteneriat, iar unele dezechilibre macroeconomice dau semne că încep să se rezolve.

România pare atractivă şi pentru că în Ungaria sunt câteva probleme la nivel politic şi în Cehia sau Polonia randamentele sunt relativ mici", ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România. El a evitat să estimeze cât va dura această percepţie pozitivă, însă apreciază că trendul va fi în continuare unul de creştere „dacă nu apar probleme externe".

Dealerii pieţei interbancare spun că volumele de tranzacţionare au fost mici în comparaţie cu cele din şedinţele anterioare, însă această apatie a fost şi pe pieţele din regiune. „Majoritatea tranzacţiilor au fost făcute de bănci, în nume propriu, ordinele din partea clienţilor comerciali fiind destul de reduse", a afirmat un dealer.

El a adăugat că, exceptând leul, la finalul şedinţei de la Bucureşti, zlotul se aprecia cu 0,3%, în timp ce restul monedelor statelor din regiune înregistrau variaţii nesemnificative. Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a scăzut pentru a patra şedinţă consecutiv.

Optimismul ţine până la toamnă

Şi pe piaţa Futures, unde investitorii mizează pe cotaţiile viitoare ale valutelor, leul se întrevede ca o monedă destul de întărită (4,09 lei/euro) pentru scadenţa iunie. Pentru scadenţele următoare, însă, cotaţiile arată ceva mai puţin optimist, respectiv 4,11 lei/euro în septembrie, 4,15 lei/euro în decembrie şi 4,24 lei/euro în martie 2012.

Adio FMI, dar rămân cu tine

Boardul FMI a aprobat ieri cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.

„La nivelul comunităţii internaţionale există percepţia că prin eforturile din ultimii doi ani România are printre cele mai bune perspective din regiune. Se închide o etapă de doi ani cu sacrificii mari din partea populaţiei, dar cu efecte extrem de benefice pentru viitor", a declarat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax. Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,46 miliarde de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite