Două milioane de bătrâni, arşi la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuţiile de sănătate se calculează pe toată pensia, nu doar pe suma care depăşeşte 740 de lei. De la 1 ianuarie, unul din trei pensionari pierde bani din cauza contribuţiilor la sănătate. Executivul a modificat prin ordonanţă legea referitoare la reforma sănătăţii.

Citiţi şi:

Guvernul a decis ca revoluţionarii şi pensionarii cu minim 740 lei să achite contribuţii de sănătate

Până anul acesta, doar pensionarii cu venituri peste 1.000 de lei plăteau contribuţii de sănătate în baza Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Contribuţiile se calculau ca 5,5% din suma care depăşea 1.000 de lei, limita peste care se virează şi impozit pe venit. Ordonanţa de urgenţă 107 din 2010 a introdus plata CASS-urilor (adică a contribuţiilor la fondul de sănătate) pentru pensiile care depăşesc 740 de lei.

Pensionarii şi-au imaginat că procentul de 5,5%, cât reprezintă aceste contribuţii, se aplică doar pentru suma care depăşeşte plafonul net de 740 de lei. Ei s-au trezit însă că au pierdut mai mulţi bani, întrucât procentul de 5,5 se calculează pe toată pensia.

Legea, modificată de ordonanţă

În Legea 95, art. 259 spunea: „Pentru pensionari, contribuţia datorată de aceştia se aplică numai la veniturile din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit, se calculează pentru diferenţa între cuantumul pensiei şi această limită supusă impozitului pe venit".  Ordonanţa Executivului a modificat legea, iar la art. 259 specifică:

„Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri.  Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei".

Cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că aşa a fost gândită OUG 107, iar eventualele confuzii de calcul sunt lămurite în Ordinul preşedintelui Casei, de completare şi modificare a normelor metodologice corespunzătoare.

Mai mult decât o scădere a plafonului

Ordinul conţine şi câteva exemple de calcul. Pentru o pensie netă de 741 de lei, contribuţiile reţinute sunt de un leu. Pentru o pensie de 890 de lei, contribuţiile vor fi de 890 înmulţit cu 5,5%, adică de 48,95 de lei, care se rotunjeşte la 49 de lei.

Prin urmare, pensia netă va fi de 841 de lei. În această categorie, a noilor plătitori de CASS-uri, intră cei peste un milion de pensionari cu venituri între 741 de lei şi 1.000 de lei. Lor li se adaugă încă un milion de pensionari cu venituri peste 1.000 de lei care plăteau şi înainte CASS-uri, dar numai pe suma care depăşea 1.000 de lei.

Acum, contribuţiile sunt obligatorii pe toată pensia. De exemplu: la o pensie de 1.500 de lei, contribuţia este de 83 de lei. Suma rămasă după scăderea CASS este de 1.417 de lei, iar pentru 417 se aplică impozitul pe venit, de 16%. Netul înseamnă, aşadar, 1.350 de lei. 

Maior pensionat din SRI Timiş: "Mi-am apărat ţara, iar acum am primit un şut în dos. Ţara e în pericol"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite