Dobânzi mai mici şi compensări la datoriile către stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întârzierea este penalizată cu 14,6% pe an, iar dacă firma are bani de primit de la buget sumele se vor trece în contul datoriei. Guvernul dă un pas înapoi în faţa datornicilor, oferind un regim de executare mai relaxat. Şi investitorii care creează locuri de muncă beneficiază de ajutor de stat.

Până în prezent, firma care înregistra datorii restante către buget era penalizată cu 0,05% pe ziua de întârziere (aproximativ 1,5% pe lună sau 18,25% pe an) fără ca eventualele plăţi pe care le are la rândul său de primit să se ia în considerare. Au fost semnalate multe cazuri în care companiile ce au executat diverse lucrări publice nu şi-au primit banii în schimbul acestora, dar erau penalizate la datoriile lor către bugetele locale sau centrale.

Citiţi şi:

Deficitul bugetar la opt luni a urcat la aproape 21 de miliarde de lei. Majorarea TVA temperează scăderea veniturilor
Atenţie la dobândă!

Această situaţie a fost corectată printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri, în sensul că a scăzut dobânda de penalizare, iar eventualele creanţe se pot compensa cu datoriile. Concret, dobânda de penalizare a scăzut până la 0,04% pe zi, ceea ce înseamnă 1,2% pe lună sau 14,6% pe an. Reamintim că până în primăvara lui 2010 dobânda de penalizare era de 0,1% pe zi, adică 36,5% pe an, fapt care îi nemulţumea extrem de mult pe oamenii de afaceri.

Datoriile se sting reciproc, din oficiu

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, precizează că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi obligată ca în momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget şi are datorii „să se facă compensarea din oficiu".

Totodată, actul normativ reglementează posibilitatea neînceperii sau suspendării executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decât creanţa fiscală pentru care s-a început executarea silită.

image

„Dacă o firmă are de primit bani de la stat nu se va mai declanşa procedura de executare silită sau se va suspenda, dacă ea a fost începută, pentru că nu este firesc ca o firmă să fie trimisă în faliment, dacă are de primit bani de la stat, în urma prestaţiilor pe care le-a efectuat", a precizat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

"În momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget, dar are şi datorii, compensarea se va face din oficiu."
Gheorghe Ialomiţianu ministrul Finanţelor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite