Funeriu îi dă replica lui Ponta: Fără clasa pregătitoare, 20 000 de copii nu ar fi mers nici la școală, nici la grădiniță

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu

Fostul ministru al Educaţiei din Guvernul Boc, Daniel Funeriu, susţine că afirmaţiile premierului Victor Ponta cu privire la clasa pregătitoare sunt iresponsabile şi că, dacă aceasta nu ar fi fost înfiinţată, 20.000 de copii nu ar fi fost în niciun fel incluşi în sistemul de învăţământ.

CITEŞTE AICI CE A DECLARAT PREMIERUL PONTA DESPRE CLASA PREGATITOARE:

Victor Ponta: Clasa pregătitoare este un tun de 50 de milioane de lei

"Înainte să spună că vrea să desființeze clasa pregătitoare, dl Ponta ar trebui să știe că fără introducerea clasei pregătitoare în septembrie 2012, 20 000 de copii nu ar fi mers nici la școală nici la grădiniță. Își asumă ca România să aibă cea mai îmbătrânită populație școlară? Își asumă ca grădinițele se aglomerează din nou? Își asumă faptul că zeci de mii de copii pierdeau un an din viață repetând în grupa mare pregătitoare același lucru pe care îl făceau la grupa mare, în loc să aibă un curriculum diferit?", scrie Funeriu, într-un comunicat dat publicităţii vineri seara.

El i-a răspuns astfel primului-ministru Victor Ponta, care a spus înființarea clasei pregătitoare este un demers pentru cheltuirea a 50 de milioane de lei din bugetul de stat, însă demersul nu poate fi oprit în acest an.

Funeriu susţine că este straniu că primul lucru la care se gândește Ponta, atunci când vede bani în bugetul educației, este șpaga. "Eu mă gândeam cum să folosim acești bani pentru copii. E iresponsabil să afirmi că ministerul educației amanetează viitorul copiilor României pentru bani. Resping aceste acuzații la adresa ministerului și îl invit pe premier să înceteze decredibilizarea ministerului educației", susţine democrat-liberalul.

El susţine că banii pentru dotările școlilor provin din acceptarea de către Parlementul României a unui amendament la legea bugetului, iar banii pentru materialele didactice provin dintr-un proiect cu finanțare externă de reformă a educației timpurii. Daniel Funariu arată că lui Ponta îi lipsește "cel mai important lucru pe care trebuie să-l aibă un premier": informația. "Dl Ponta țipa în ianuarie că nu sunt bani pentru clasa pregătitoare iar acum spune că sunt prea mulți", scrie Funeriu.

El l-a îndemnat pe actualul şef al Guvernului să răspundă la întrebările părinţilor, iar dacă nu ştie să întrebe specialiştii. "Îl rog să nu întrebe departamentul de educație al PSD condus de dl Mang", a mai spus el, ironic.

De ce s-a externalizat serviciul de pază la Minister

În ceea ce priveşte externalizarea serviciului de pază, Funeriu spune că au existat două motive. Primul era că parte a personalului de pază din minister era implicat în aranjamente ilegale cu persoane care intrau ilegal în minister, unul dintre paznici fiind chiar anchetat de DNA la un moment dat pentru că ar fi primit mită pentru rezolvarea unui dosar. Al doilea motiv este acela că s-au redus costurile crescând calitatea pazei.

Banii pentru suplimentarea indemnizațiilor pentru bacalaureat erau prevăzuți în buget, urmând a fi alocați după execuția bugetară din primul trimestru, mai susţine el.

El i-a cerut premierului să mai spună dacă va schimba, cu câteva zile înainte de bacalaureat inspectorii școlari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite