DEZBATERE „ADEVĂRUL“ Militarul protestatar, dat oficial afară din Armată. Cum comentezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat azi ordinul de trecere în rezervă a locotenentului Alexandru Gheorghe, din cadrul Flotilei 71 din Câmpia Turzii. Gheorghe, care este unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii, a fost la miting în uniforma militară.

UPDATE ORA 17.08 Cititorii „Adevărului“ de pe Facebook continuă să dezbată decizia de azi a ministrului Gabriel Oprea. Costel Buzatu sare în apărarea tânărului militar. „nu intelegeti nimic ,omul nu mai putea sa rabde ,si-a spus oful sa alaturat multimii foarte frumos din partea lui .rusine ministrului care la dat afara .asta e romania noi muncim la strainiasta ca o paranteza iar iei vine cumpara la noi tot ce e de cumparat si peurma ne vinde tot noua deci statu vinde tot strainilor inloc sa vanda romanilor.. asta e sper sa antelegeti ceva ....".

În schimb, Vasile Popescu este de acord cu sancţionarea lui Gheorghe: „Decizie corectă a ministrului, indiferent cine este acesta! Individul nu poate fi erou deoarece nu a făcut nimic eroic, din contră a încălcat prevederile legii care guvernează instituţia militară. Se vorbeşte despre sacrificiul său pentru alţii care nu au avut curajul să facă ceea ce a făcut el. Şi totuşi ce a făcut? S-a făcut de râs pe el însuşi, şi nu pe cei care îşi execută misiunile cu riscul asumat al meseriei bine făcute".

UPDATE Protestele din Piaţa Universităţii, din luna ianuarie, au încă ecou în viaţa socială a României. Alexandru Gheorghe, locotenetul de 27 de ani, care a fost în mijlocul evenimentelor îmbrăcat în uniformă militară a fost azi degradat. Tânărul a spus repdactorilor „Adevărul“ că nu regretă gestul făcut, cu toate că şi-a asumat un mare risc. „Uneori trebuie să rişti totul. Eu sunt împăcat sufleteşte în ce priveşte gestul făcut, acela de a ieşi în stradă, printre oameni", spune Alexandru Gheorghe. Tânărul cadrul militar este de părere că „în conştiinţa românilor armata mai are un rol important".

Prin gestul său, locotenentul nu a vrut să facă altceva decât să-i îndemne pe semenii săi să se unească. „Nu de nebuni au ieşit oamenii în stradă! În mijlocul mulţimii, eu am văzut oameni de bun simţ şi de bună credinţă, oameni care au ieşit în stradă ca să-şi strige durerea", subliniază Alexandru Gheorghe. „Vin dintr-o familie simplă, de oameni muncitori. Mama mea, de exemplu, a fost dată afară de la locul de muncă după 35 de ani şi lucrează acum din greu pentru 800 de lei. Nu ies în stradă cei cărora le merge bine", punctează tânărul. „Beizadelele care se droghează şi se plimbă cu maşini de 50.000 de euro nu au motive să iasă în stradă, pierd vremea prin cluburi", adaugă el.

Gestul tânărului din Câmpia Turzii a stârnit vii controverse.

De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe
Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi. MAI MULTE DETALII AICI

Falsul erou cu epoleţi
Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe, de a ieşi să protesteze îmbrăcat în haină militară, face furori printre contestatarii actualei puteri. MAI MULTE DETALII AICI

Cazul a fost dezbătut şi de citiorii „Adevărul“. Decizia Ministerului Apărării, care a hotărât prin ministrul Oprea tercerea în rezervă a lui Gheorghe a stârnit vii controverse.

COMENTARII CONTRA:

„O decizie băsistă, evident“, a spus Emilian Duţă.

El a fost completat de Aly Alinutza: „Nu mi se pare corect“.

Elena Istine amendează şi ea această decizie şi spune că „ar trebui să protestăm şi pentru asta“.

Şi Adriana Micşa este în asentimentul predecesorilor săi: „Decizia este INCORECTĂ. Din moment ce avem generali făcuţi peste noapte, cu 7 clase studiate, de ce ne mai mirăm?“.

Mai mult, pentru Român D. Rând, Alexandru este un exemplu de urmat: „Locotenenul Alexandru este un erou.A avut curajul sa se sacrifice pt noi.Acum mingea e doar la noi in teren".

COMENTARII PRO

Evident, Alexandru Gheorghe n-are doar simpatizanţi. Sunt destui oameni, dintre cei care au comentat acest subiect, care susţin că el a greşit, mai ales că a fost la miting îmbrăcat în uniformă militară. „Să zică mersi că nu merge la puşcărie. În altă ţară ar fi fost condamnat la ani grei de temniţă. Felicitări pentru această decizie“, a scris Boboc Valentin-Liviu. Apoi tot el a continuat: „Nu este p[osibila asemena manifestare a unui ofiter. Si eu am facut parte din cadrele militare active ala sistemului de aparare a tarii si am depus un juramant care si acum dupa atatia ani il respect si sunt in stare de orice pentru al apara. Sa nu credeti ca vorvesc asa, sa ma aflu in treaba. Nu. Asa simt. Si chiar daca ar fi sa ne scada pensia militara, sunt deacord cu aceasta decizie pentru bunul mers al tarii si daca cei in drept folosesc banii in alt scop, Dumezeu va avea grija de asta. Dar militarii de cariera nu o sa-i vedeti sa demonstreze ca papagalii tradatori. Nu Ei au in sange sacrificiul pentru aceast popor. Cei pe care ii vedeti pe la antenele lui felix, sunt un nimeni in armata si nu au dreptul sa vorbeasca in numele EI. Sunt ofiteri facuti la apelul de seara, cu bani, cu relatii etc. Rusine celor care denigreaza Armata Romana. Nu stiu cati din cei ce tot vorbesc in numele armatei sa-r si duce intr-un teatru de operatiuni cu risc maxim de supravietuire. Nu. Ei vor sta ca Strutu` cu capul in poala lui Voiculesc, Antonescu, Ponta, Iliescu si le vor cant la flaut cu gusa, numai sa nu isi riste cumva viata, numia vorbesc de privilegii. Sunt multe de spus. Ma opresc aici".

Dana G. Zeitgeist spune că gestul lui Alexandru este de condamnat doar prin prisma faptului că a fost acolo ca militar: „Un om ce-si incalca juramantul e NUL“.

Şi Paul Vîrvea apreciază gestul lui Gabriel Oprea: „Decizie complet justificată. Pentru cine înțelege statul de drept, contractul social și principiul controlului civil asupra instituțiilor militare, precum și reglementarea acestora din urmă, faptele și declarațiile respectivului sunt de o prostie deopotrivă gigantescă și toxică".

Răzvan Anghel spune că doar lejeritatea sistemului nostru juridic l-a salvat pe Gheorghe de la o pedeapsă şi mai dureroasă: „În sfarsit o decizie corecta. nebunul asta in mod normal ar fi intrat la puscarie intr-un stat mai puternic".

Concluzia celor care nu sunt de acord cu gestul lui Alexandru Gheorghe vine din partea Carolinei Cristian: „Decizia e absolut corecta din punct de vedere militar...cand iti insusesti o atitudine...obligatoriu iti vei insusi si eventualele consecinte...in cazul de fata excluderea".

Dacă sunteţi sau nu acord cu această decizie a Ministerului Apărării Naţionale vă invităm să vă scrieţi opinia în secţiunea de comentarii a acestui material.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite