Curtea Constituţională judecă în 24 iunie sesizările pe legile austerităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizările privind legile de reducere a salariilor bugetarilor şi pensiilor vor fi judecate de Curtea Constituţională a României în 24 iunie. Până în prezent au fost făcute cinci sesizări, două de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, două au venit de la PSD şi una de la PNL.

Încă de luni de judecătorii Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au depus două sesizări. Magistraţii instanţei supreme consideră că printre prevederile constituţionale încălcate de cele două legi se numără articolul privind munca şi protecţia socială a muncii.

Dilema Justiţiei: Ei trebuie să-şi taie singuri pensiile nesimţite

Ei susţin că se încalcă şi dispoziţiile care spun că cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege.

Alte prevederi încălcate, mai spun judecătorii, sunt cele din care spun că legea dispune numai pentru viitor.

O altă sesizare de neconstituţionalitate a fost formulată de un grup de 37 senatori ai PSD+PC în legătură cu Legea pentru stabilirea unor măsuri din domeniul pensiilor. De altfel PSD a depus astăzi o nouă contestaţie privind pachetul de legi pe care Executivul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

PSD solicită constatarea neconstituţionalităţii prevederilor Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru neconcordanţele existente între prevederile actului normativ şi Constituţia României.

PSD mai susţine că reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor echivalează, practic, cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat, iar acest nou impozit excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal.

Şi PNL a anunţat că au sesizat Curtea. Viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat că sesizarea a fost semnată de 54 de deputaţi PNL care consideră că au fost încălcate articolele 44, 47 şi 53 din Constituţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite