Cum să faci prima jumătate de milion pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul val de antreprenori nu se mai bazează pe afacerile clasice, ci pe cele deschise în special în domeniul serviciilor online, unde câştigurile sunt rapide şi consistente. Afacerile pe internet câştigă tot mai mult teren, în special în rândul tinerilor. Specialiştii în marketing arată cum poţi să câştigi în acest fel până la 500.000 de euro lunar.

Femeia de la sat devine euroţărăncuţă

„Învaţă limba engleză, consolidează-ţi cunoştinţele de gramatică română, fă-ţi o adresă de e-mail serioasă, ascultă-i pe ceilalţi, poate îţi dau idei şi fă mişcare". Acestea sunt sfaturile pe care tinerii români cu cariere în mediul online le dau celor de-o vârstă cu ei, care doresc să fie propriii lor stăpâni. Deşi pare facil de administrat, un birou online implică la fel de multă muncă şi stres ca şi unul clasic. Programul de lucru este chiar mai lung, deoarece, după cum spun experţii din domeniu, fiind afacerea lor, au tot interesul ca lucrurile să meargă cât mai bine.

Alegerea unei pieţe „virgine" este esenţială în implementarea unui business de succes. „Trebuie să alegi o nişă care foloseşte online-ul pentru promovare şi să devii vizibil în acea piaţă. De exemplu, s-ar putea face un site de recenzii ale restaurantelor dintr-un oraş. Te uiţi la site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie şi vezi ce domenii merg bine. Restaurantele şi cafenelele, cel mai probabil. După ce faci acest portal vor veni proprietarii de restaurante la tine să-şi pună anunţurile sau reclamele acolo", a explicat Alexandru Negru (27 de ani), specialist în marketing online.

Recomandarea - cea mai bună reclamă

Alexandru Negru a pus bazele propriei afaceri online în 2007. „Este anul în care am început să folosesc internetul în mod serios. Dar încă de la început, din 1998, când internetul devenea tot mai accesibil, am încercat să nu fiu doar un consumator, ci să trec de cealaltă parte şi să ofer ceva, să adaug conţinut pe internet, prin crearea de site-uri şi de forumuri", spune tânărul.Designul, publicitatea şi marketingul online au constituit punctele de plecare pentru ieşeanul care are una dintre cele mai eficiente afaceri pe internet. Cu toate că începutul business-ului a fost dificil, recomandările pe care le-a primit din partea primilor clienţi l-au propulsat.

„Tot în 2007 am deschis şi o agenţie de publicitate şi am început să ofer acest tip de servicii. Pentru a găsi clienţi pentru consultanţa online, dar şi pentru celelalte servicii de publicitate a trebuit răbdare. Între timp am lansat diverse proiecte online personale, pentru a acumula constant experienţă şi pentru a fi la curent cu tot ce apare nou. După primii clienţi, recomandarea este cea mai eficientă metodă de promovare pe care o poţi avea", spune Alexandru Negru. Tinerilor care se află la început de carieră în domeniul online, acesta le spune să persevereze şi să-şi stabilească obiective clare şi realiste. Mai mult, Alexandru susţine că un partener în afacere este bine-venit.

„Secretul succesului în aceste afaceri este combaterea propriei comodităţi. De cele mai multe ori, tinerii care pornesc o afacere singuri sunt predispuşi eşecului, deoarece nu sunt motivaţi de un partener. Cel mai greu e să combaţi lenea. Trebuie să înveţi să-ţi administrezi timpul, să te impulsionezi singur. În plus, e mult mai uşor să pleci la drum cu cineva care are acelaşi nivel de cunoştinţe ca şi tine, chiar dacă din domenii complementare, decât să începi singur sau cu persoane slab pregătite", spune Negru.

Câştiguri între 50 şi 500.000 de euro

Afacerea sa oferă clienţilor în special servicii de publicitate pe motoarele de căutare, creează site-uri şi le optimizează pentru a transforma vizitatorii în clienţi. Sfatul său pentru cei care doresc să se specializeze în afaceri similare este să caute o nişă care să nu fie încă exploatată.

„Sunt multe astfel de opţiuni şi fiecare dintre ele poate fi profitabilă. Ce pot face este să enumăr cele mai căutate servicii online. Se caută, deci, de la ePR, webcopy, social media optimization la project manager, webdesigner, programator web sau editor", explică Alexandru Negru. În funcţie de nişa de piaţă căreia i se adresează afacerea, câştigurile pot fi substanţiale, de la 50 de euro lunar la nu mai puţin de 500.000 de euro, după cum spune Alexandru.

„Contează foarte mult variabilele: cărei pieţe te adresezi, pe ce nişă de servicii activezi, cât de mare e echipa, dacă implementezi proiecte care aduc venit sau nu, cât de multă experienţă ai şi variabilele pot continua. Sigur, nu e o carieră de opt ore pe zi. Pot fi zile în care poţi lucra doar câteva ore, dar în mod normal munca de peste zi este de peste 12 - 14 ore, cu pauze", susţine acesta. 

"Trebuie să alegi o nişă care foloseşte online-ul pentru promovare şi să devii vizibil în acea piaţă.''
Alexandru Negru
specialist în marketing online

Sfaturi antreprenoriale

Unii dintre cei mai cunoscuţi antreprenori ai momentului susţin alternativele online ale afacerilor. Business angel-ul Marius Ghenea spune că inclusiv companiile de tradiţie nu ar trebui să evite internetul, care este o unealtă de promovare foarte bună. Acesta susţine că avantajele mediului online ţin în special de costurile reduse. „Într-o perioadă de criză e clar că şi publicul se reorientează spre căi de achiziţie de produse mai ieftine, iar online-ul este o cale mai ieftină", explică antreprenorul.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite