Copiii din Ţăndărei au cerşit mii de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ţigan bătrân recunoaşte faptul că, de câţiva ani, micuţii din oraşul ialomiţean în care trăieşte sunt trimişi peste graniţă să facă bani din mila străinilor. Familiile celor care au fost săltaţi, joia trecută, fiind suspectaţi de poliţişti că ar fi făcut trafic cu minori aşteaptă veşti de la Bucureşti, unde are loc „judecata de la tribunalul mare“.

Oamenii vorbesc pe la colţuri şi se ascund în curţi atunci când sunt întrebaţi de copiii trimişi la cerşit în Anglia. „Nu ştim noi nimic, nu ştim ce s-a întâmplat. Sunt numai minciuni", se disculpă romii. Un tânăr care nu vrea să-şi dezvăluie identitatea zâmbeşte: „N-o să găsiţi în ţigănie pe nimeni care să reclame. Noi suntem foarte uniţi", spune el. CLICK AICI pentru a citi povestea impresionantă a bebelușului răpit din spital și dus de traficanți în Elveția

Mai citeşte şi:

Adevărul, citat de Daily Mail în cazul traficului de copii din Țăndărei

Doar Gheorghe Iosif (86 de ani) are curajul să recunoască faptul că zeci de copii din Ţăndărei au fost duşi la cerşit peste graniţă. „E adevărat, au trimis copiii la cerşit. O să-i pedepsească Dumnezeu pe toţi. Ştiu că un copil de 14 ani a adunat la cerşit vreo 28.000 de lire", susţine nea Gheorghe.

Bătrânul spune cu lacrimi în ochi că nu şi-ar da copiii pentru nimic în lume. „Eu am şase fete şi 34 de nepoţi şi strănepoţi. Cum să-ţi dai copiii?! Mai bine stau fără cămaşă pe mine decât să fac aşa ceva!", spune bătrânul.

Vile din „bani cinstiţi"

Unul dintre suspecţii săltaţi joi de poliţişti e Nicolae Schian, zis Poligrad. L-au urmat la Bucureşti nevasta Florenţa şi băiatul cel mic, Samuel, care au vrut să fie acolo pentru a fi cât mai aproape de capul familiei. Ceilalţi copii şi nepoţii lui Poligrad au rămas în grija surorii sale, dar şi a menajerei, o femeie care le face curaţenie şi mâncare. Sora lui Poligrad, Nina Păun, susţine că fratele ei n-a fost niciodată în Anglia şi nici că ar avea mare avere, deşi vila şi garajul din curte o contrazic. „Are firmă de termopane, iar băiatul lui pune pavele, de-asta au făcut şi ei câţiva bănuţi", spune femeia.

Tot joi a fost ridicat de poliţişti şi băiatul mai mare al lui Poligrad, Marcel, care locuieşte în casa vecină. Acum, copiii şi nepoţii aşteaptă veşti. Nu prea ştiu ei de ce au fost luaţi părinţii la Bucureşti, aşa că toţi sunt veseli şi vorbăreţi. După ce mătuşa primeşte un telefon şi le spune câteva cuvinte în ţigăneşte, niciunul nu mai scoate un sunet. „La revedere, nu mai avem ce să declarăm", spune femeia înainte de a dispărea în curte.

„L-am luat de la mă-sa, că voia să-l vândă!"

Dacă străzile principale din oraş sunt dominate de vilele impunătoare pe care romii şi le-au ridicat în ultimii ani, de când au luat calea Occidentului, la periferie, în cartierul Strachina, cele mai multe dintre locuinţe sunt sărăcăcioase. Multe sunt părăsite, iar ferestrele au fost acoperite cu tablă. „Ca să nu fie sparte geamurile", explică o femeie care stă la una dintre porţi. Ţine de mână un băieţel.

„Ăsta nu-i copilu' meu, e al lu' bărbată-miu, dar l-am luat de la mă-sa, că voia să-l vândă", spune Carmen Nicolae (36 de ani). Când i se pun mai multe întrebări, femeia se răzgândeşte: „Eee, nu cred că voia să-l vândă, dar aşa ne-a zis băiatul nouă fiindcă nu mai voia să stea la ea", se scuză femeia.

Pe băieţel îl cheamă Cristi Grecea şi are opt ani. Vorbeşte doar ţigăneşte. Carmen cu băiatul şi cu bărbatul ei locuiesc într-o cameră sărăcăcioasă. Au un pat şi un reşou improvizat, o masă pe care sunt aruncate câteva farfurii goale, dar şi un televizor şi un DVD. „Mâncăm fasole, cartofi, ce găsim şi noi. Bărbatul munceşte cu ziua şi ia cam 20 - 30 de lei. Când n-am bani, mă mai împrumut de la ţiganii mai înstăriţi, dar pe urmă-i dau înapoi", povesteşte ea.

Femeia ar băga mâna-n foc că nimeni n-a trimis la cerşit copii din Ţăndărei. „Am văzut şi eu la televizor ce-au zis poliţiştii. Nu-i nimic adevărat!", spune ea răspicat. În cartierul sărăcăcios din Ţăndărei, copiii ştiu să vorbească engleză şi chiar se adresează străinilor în limba lui Shakespeare. „Do you speak English?", întreabă ei trecătorii. Radu Tudoroiu, un copil în vârstă de 13 ani, se laudă: „Am fost la şcoală aici, la Ţăndărei, apoi am plecat în Anglia", spune el. O femeie mai în vârstă îi spune câteva cuvinte în ţigăneşte. Imediat, băiatul nu mai scoate un cuvânt. Nu vrea să mai spună nimic, nici de ce-a fost în Anglia, nici ce-a făcut acolo.

În primul semestru al acestui an şcolar, 58 de elevi din 473 au rămas cu situaţia şcolară neîncheiată pentru că nu au mai venit la cursuri. Anul trecut, 63 de elevi au abandonat şcoala. Cei mai mulţi dintre cei care nu mai vin la cursuri sunt clasa a IV-a şi a V-a.

"E adevărat, au trimis copiii la cerşit. O să-i pedepsească Dumnezeu pe toţi. Ştiu că un copil de 14 ani a adunat la cerşit vreo 28.000 de lire."
Gheorghe Iosif
86 de ani

„Marea Britanie, încă n-ai văzut nimic..."

Articolul despre copiii din Ţăndărei trimişi la cerşit în Marea Britanie, publicat săptămâna trecută de „Daily Mail", a stârnit reacţii ale cititorilor din întreaga lume. Zeci de persoane au postat opinii pe site-ul publicaţiei.

„Sunt cunoscuţi că fac asta în Grecia de mulţi, mulţi ani - de ce suntem atât de surprinşi că o fac aici? A crezut cineva vreodată că atitudinea lor se va schimba brusc? Britania, trezeşte-te, te rog!" - scrie Dizzy, din oraşul englez Brighton. Ann Monica, din comitatul Wiltshire, notează: „Mutilarea copiilor pentru cerşetorie se practica în Evul Mediu, nu într-o ţară civilizată. E josnic şi mă face să-mi fie ruşine că sunt om".

Jean, din Queensland - Australia scrie: „Credeam că e ilegal să cerşeşti pe străzi. Cum li s-a dat voie să facă asta?!".

Un alt cititor spune că a lucrat în România cinci ani şi a intrat în contact cu cerşetorii romi din Bucureşti. „Îşi încurajează copiii să fure din buzunare şi să se prostitueze. (...) Mutilarea pentru a cerşi e mai mult decât revoltătoare", notează John Stewart din Edinburgh.

image

Un cititor care locuieşte în Roma a postat un mesaj cu subînţeles: „Marea Britanie, încă n-ai văzut nimic... ", făcând probabil referire la romii care trăiesc în Italia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite