Guvernul a decis: Indemnizaţiile de creştere a copilului aflate în plată rămân neschimbate. Din 2011, concediul maternal va fi redus la un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

În şedinţa de duminică seară, Coaliţia a hotărât păstrarea concediului maternal la doi ani, iar luni dimineaţă au continuat discuţiile pe seama indemnizaţiei acordată mamelor. Cum şedinţa a luat sfârşit fără a se ajunge la un rezultat, discuţiile vor continua în Parlament.

UPDATE: Indemnizaţile în plată rămân neschimbate. Guvernul va pregăti un program special de stimulare a natalităţii în cursul anului 2011

Guvernul nu va umbla la indemnizaţiile aflate în plată în acest an, durata concediului maternal rămând doi ani, iar valoarea indemnizaţiei va fi în continuare cuprinsă între 600 şi 3400 lei.

Pentru mamele care vor naşte anul viitor, concediul maternal va fi redus la un an. Guvernul a decis menţinerea şi în 2011 a valorii indemnizaţiei, care va fi în continuare cuprinsă între 600 şi 3400 lei.

De asemenea, va fi acordată un stimulent în valoare de 500 lei mamelor care se vor întoarce la muncă.

Premierul Emil Boc a precizat că femeile care vor deveni mame în 2011 vor avea posibilitatea de a-şi lua concediu fără plată în cel de-al doilea an de la naşterea copilului, dacă vrea să mai rămână acasă cu cel mic.

"Am luat această decizie pentru ca, pe de-o parte, să nu-i afectăm pe cei care sunt astăzi în situaţia de a avea îndemnizaţia de creştere a copilului în derulare, iar în al doilea rând ca să pregătim, în 2011, un program coerent al Guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, pentru construcţia de creşe, să adoptăm legislaţia în Parlament cu privire la bone, în al treilea rând să transformăm, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe astfel încât numărul acestora să poată fi suficient pentru cererea cu insistenţă pe piaţă în privinţa creşelor şi, nu în ultimul rând, perfecţionarea legislaţiei care vizează tichetele de creşă. Cu alte cuvinte, pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poată exista locuri suficiente în creşă pentru copiii care vor veni acolo în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă sau la sfârşitul celor douăsprezece luni de concediu care vizează creşterea copilului", a spus Boc.

Concediul maternal rămâne de 2 ani

UPDATE 18.55: Guvernul se întruneşte în şedinţă începând cu ora 19.00

UPDATE 17.35 Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că varianta susţinută de el în cadrul discuţiilor de la Palatul Parlamentului este cea de concediu maternal de 12 luni, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei şi un stimulent de 500 de lei acordat mămicilor care se întorc mai devreme la muncă.

image

"Pentru mine e important să acord un stimulent. E filosofia pe care merg şi la Ministerul Muncii, de a stimula piaţa muncii, de a crea locuri de muncă. Ar fi mult mai corect să susţin reîntoarcerea mămicilor la muncă cu un stimulent", a declarat Botiş.

UPDATE 16.40  Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la ieşirea de la discuţii, că plafonul maxim al indemnizaţiei poate fi stabilit la 2.000, 1.500 sau 1.200 de lei, în funcţie de buget.

image

UPDATE 14.30 Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, la ieşirea din discuţii, că nu a fost luată încă o hotărâre, dar că se discută asupra a trei variante privind indemnizaţia. El a menţionat însă, că indiferent de cuantumul indemnizaţiei, perioada concediului de îngrijire a copilului ar trebui să română la perioada de doi ani.

image

UPDATE 14.20 Preşedintele Traian Băsescu a susţinut desfiinţarea spitalelor neperformante şi transformarea lor în creşe, în cadrul şedinţei Coaliţiei, informează Antena 3.

UPDATE 14.00  Sute de mame sunt hotărâte să protesteze miercuri, 8 decembrie,  în faţa guvernului, faţă de decizia de a reduce valoarea indemnizaţiei.

UPDATE 13.15 Preşedintele Traian Băsescu le-a spus membrilor coaliţiei, în şedinţa de luni, că resursele bugetare nu permit ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie menţinută la doi ani şi a sugerat că această durată ar trebui redusă la un an, susţin surse participante la discuţie. Prin urmare, nu mai exisă nici măcar certitudinea că mamele vor putea să stea acasă doi ani.

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul lider de la Casa Alba, George W. Bush

"Preşedintele a arătat că actualele constrângeri bugetare nu permit menţinerea la doi ani a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru copii şi a sugerat că ar trebui redusă la un an", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

UPDATE 13.10 Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator a declarat că nu e de acord cu ultima varianta prezentată de PDL, de mentinere a concediului la doi ani, mergând pe o reducere a cuantumului pentru mame. "Vom fi alături de mamele care doresc să acţioneze în instanţă statul, dacă această decizie va fi adoptată oficial", a spus Daniel Constantin.

image

UPDATE 12.10 Şedinţa Coaliţiei de Guvern a luat sfârşit, fără niciun rezultat asupra valorii indemnizaţiei. O nouă întâlnire va avea loc la Parlament.

Ministrul Muncii şi cel al Finanţelor se vor întâlni cu grupurile parlamentare ale puterii, pentru noi discuţii asupra indemnizaţiei pentru mame, după cum urmează:

 * La această oră sunt purtate discuţii cu UNPR

 * La orele 14.00 au loc discuţii cu UDMR

  * La orele 15.00 cu grupul minorităţilor

  * La orele 18.00 cu parlamentarii PDL.

Decizia finală va fi luată în şedinţa de Guvern care va vea loc la orele 19.00.

UPDATE 11.00 Preşedintele Traian Băsescu a plecat în urmă cu scurt timp de la Palatul Victoria, unde a participat la şedinţa Coaliţiei privind indemnizaţia pentru mame.

Luni Guvernul va lua decizia finală în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului, şedinţa la care participă şi preşedintele Traian Băsescu. Membrii Coaliţiei de guvernare s-au întâlnit, luni dimineaţă, după ce ministrul Muncii, Ioan Botiş, a decis că indemnizaţia trebuie redusă.

Iată cele cinci variante propuse pentru indemnizaţia mamelor:

1. Concediu maternal de doi ani şi indemnizaţia să fie stabilită la o valoare cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei - propunerea FMI

2. Concediu de doi ani şi indemnizaţie de 1.000 de lei - propunere Ministerul Muncii

3. Concediu de 12 luni şi indemnizaţia să reprezinte 85% din salariu - propunere Ministerul Muncii. De asemenea, Botiş a propus încurajarea întoarcerii mamelor la serviciu, prin  acordarea unui bonus lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni.

4. Concediu maternal de doi ani şi desfiinţarea indemnizaţiei actuale de 85% din salariu, în favoarea unei sume fixe - propunere UDMR

5. Extinderea concediului la 3 ani şi indemnizaţie de 600 de lei - propunere minorităţi

Ceea ce se ştie sigur este că perioada concediului maternal va rămâne la doi ani.

Prin reprezentanţii lor din societatea civilă, cât şi prin intermediul comunităţilor online, mamele solicită menţinerea concediului maternal la 2 ani şi a plafonului legal maxim la 3.400 lei până la sfârşitul anului şi 4.000 de la 1 Ianuarie 2011, conform angajamentului luat de Guvern.

În luna iunie 2010, Guvernul a redus valoarea indemnizaţiei primită de mamele aflate în concediu de creştere a copilului cu 15%, iar valoarea maximă a acesteia a scăzut de la 4.000 lei la 3.400 lei, modificări ce ar trebui să fie valabile doar până la sfârşitul anului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite