Concediul maternal rămâne de 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia de guvernare a decis duminică seară că perioada de concediu pentru creşterea copilului rămâne neschimbată, la 2 ani de zile, însă nu s-a decis cuantumul indemnizaţiei.

Coaliţia de guvernare va decide mâine dacă şi cum va fi diminuată indemnizaţia de creştere a copilului.

Citeşte şi:
Spania nu agrează intenţia UE de a mări la 20 de săptămâni concediul maternal


Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a propus parlamentarilor PDL, în cursul săptămânii, mai multe variante pentru concediul de creştere a copilului. Una viza menţinerea duratei concediului de maternitate la 24 de luni, dar plafonarea indemnizaţiei la 1.000 de lei sau 1.500 de lei, şi un bonus pentru întoarcerea la serviciu mai devreme de 100 de lei lunar.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Circa 100.000 de mame se află în concediu maternal, iar 60% dintre acestea primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei lunar, în timp ce restul încasează în medie aproximativ 1.300 de lei lunar.

Citiţi şi:

UDMR nu este de acord cu reducerea concediului maternal şi cere alte variante

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite