Legumele care ascultă Beethoven

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii buzoieni au inventat sera verticală cu ghivece rotative, unde plantele se dezvoltă pe muzică clasică. În sera verticală se obţin la fel de multe legume ca într-una clasică, dar pe o suprafaţă de teren de zece ori mai mică, cu costuri reduse şi într-un timp mult mai scurt.

 Citeşte şi : Roşia Capriciu, pregătită să sfideze cancerul şi seceta

Sera cercetătorilor de la Staţiunea Legumicolă din Buzău are zece cupe rotitoare, acţionate printr-un lanţ de un motor electric. Are şapte metri înălţime şi se întinde pe 12 metri pătraţi. Suprafaţa totală cultivată este de zece ori mai mare decât într-o seră clasică.

„Este soluţia ideală mai ales pentru agricultorii care nu-şi permit amenajarea unei sere pe o suprafaţă mare de teren. Costurile de construcţie a serei verticale sunt de circa 100 de euro pe metrul pătrat, faţă de 150 de euro în varianta clasică. Rezultatele din acest model experimental au fost neaşteptate", spune cercetătorul Vlad Constantin, „părintele" serei verticale.

Consum de energie

Ideea i-a venit în 1987 şi a realizat scheletul serei un an mai târziu. Din cauza lipsei banilor, proiectul a stagnat până în anul 2005, când a accesat nişte fonduri europene.

În urma studiilor efectuate, cercetătorii spun că au ajuns la concluzii uimitoare. Consumul de energie a scăzut la jumătate faţă de o seră clasică, iar plantele au crescut mai viguroase şi au ajuns la maturitate mai repede.

„S-a scurtat perioada de dezvoltare a răsadurilor cu 30%. Experimentele horticultorilor nu s-a limitat doar la comportamentul plantelor într-un mediu aflat în continuă mişcare. La Buzău se fac cercetări şi în ceea ce priveşte efectul sonor şi optic asupra răsadurilor.

„Am constatat că muzica clasică - noi punem mai ales Beethoven - are o influenţă foarte mare asupra răsadurilor şi scurtează timpul de ajungere la maturitate cu peste 15%. În paralel, avem un proiect de cercetare în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole privind influenţa luminii laser şi a undelor radio asupra creşterii plantelor. Din experimentele făcute deocamdată pe flori am constatat că putem produce plante cu o talie mai mică sau mai mare în funcţie de doza de radiaţii aplicată", spune Floarea Burnichi, cercetător ştiinţific în cadrul staţiunii legumicole din Buzău. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite