Roşia Capriciu tratează cancerul şi înfruntă seceta
0Cercetătorii buzoieni din horticultură, care caută soluţii în lupta cu schimbările de climă au creat noi soiuri de plante, mai rezistente la caniculă şi la umiditate scăzută în sol şi aer, iar rezultatele sunt promiţătoare.
Veştile bune din acest domeniu vin de la o echipă a Staţiunii de Cercetare Legumicolă
din Buzău, care a omologat deja un nou soi de roşie denumită Capriciu, rezistentă la secetă şi bogată în antioxidanţi.
Seceta prelungită care este o caracteristică în câmpia Bărăganului a
facut ravagii în anii trecuţi printre legumicultorii din întreg
judeţul, care la un moment dat au ieşit chiar şi în stradă pentru a
cere repararea sistemelor de irigaţii.
Acest aspect a făcut ca cercetătorii buzoieni să caute rapid soluţii care mai de care mai revoluţionare.
„Încercăm să adaptăm la schimbările de climă, toate soiurile pe care
noi le avem la staţiunea de cercetare. Mediul înconjurător este într-o
continuă transformare iar plantele sunt adesea afectate de caniculă.
Tomata tip cireaşă denumită sugestiv Capriciu s-a adaptat deja la aceste transformări de mediu. Nu are
nevoie de irigare intensă iar fructul rezistă la temperaturi foarte
mari”, spune doctorul în horticultură Costel Vânătoru.
Creatorul soiului de tomata tip cireaşă cercetătorul Floarea Burnichi,
spune că ideea i-a venit în urmă cu 10 ani în urma unui schimb de
experienţă efectuat în Israel.
„ Tomatele tip cireaşă, sunt considerate mai apropiate din punct de
vedere al rezistenţei la boli şi productivitatii de tipul sălbatic. Din
acest motiv beneficiiează de aceste avantaje mai mult decat celelalte
tipuri de tomate cultivate. Am văzut în Israel roşii mici, adaptate la
solul arid al zonei. De atunci a devenit un hobby pentru mine să găsesc
un hibrid asemănător, care să aibă gustul roşiilor autohtone dar să
reziste capriciilor vremii”, ne-a explicat cercetătoarea Floarea
Burnichi.
Horticultorii buzoieni au numai cuvinte de laudă despre
calităţile roşiei „Capriciu”, despre care susţin că are cu 20 la
sută mai mult licopen faţă de soiurile clasice, un antioxidant ce previne cancerul.
“Studii de specialitate au confirmat că aceşti antioxidanţi din
tomate distrug celulele cauzatoare de cancer mamar şi cancer de
prostată”, spune doctorul în horticultură Costel Vânătoru.
Medicii buzoieni confirmă şi ei că antioxidanţii au proprietăţi anticancer.
“Licopenul din tomate este creditat ca un antioxidant care distruge radicalii liberi. Antioxidanţii sunt indicaţi în combaterea tuturor noxelor provenite din mediul extern,
din atmosferă, din sol şi din stările de stres. Persoanele care
consumă cantităţi crescute de produse care conţin antioxidanţi,
prezintă un risc mult mai mic la îmbolnăvirea de cancer”, a declarat
medicul Karmencita Pricop.