Primăria Bacău dă cu banii-n baltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Municipiului Bacău a decis să cheltuiască 823.000 de lei (190.000 de euro) din fonduri europene pentru promovarea turistică a unui lac industrial, aflat la periferia oraşului.

Lacul Bacău II, care se întinde de la Popasul Ghereieşti la Barajul de la Şerbăneşti va avea parte de promovare pe bani grei. Acumularea de apă, în care băcăuanii îşi mai spală încă maşinile, va deveni una dintre atracţiile turistice ale regiunii, cel puţin asta afirmă primarul Bacăului, Romeo Stavarache, care a obţinut o finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Banii vor fi folosiţi în campanii de publicitate, în mass-media locală şi centrală, dar şi în editarea unor pliante şi mape. Deşi, lacul, aflat la periferia Bacăului, este un focar de mizerie, edilii băcăuani i-au convins pe responsabilii din MDRT că prin această campanie vor reuşi să crească numărul turiştilor din zonă cu peste 10%, de la 37.000 la peste 41.000 de persoane.

Romeo Stavarache, în ofsaid la bani europeni

Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, iar primarul Bacăului susţine, în Referatul de oportunitate, că „prin implementarea acestui proiect se va răspunde nevoii de valorificare a resursei naturale şi va determina îmbunătăţirea imaginii României, prin lansarea pe piaţă a unui produs turistic competitiv".

Pliante pentru uitatul la ciori

Contractul a fost câştigat de firma Addvances din Iaşi, iar la licitaţie, potrivit SEAP, s-a depus o singură ofertă. Aceeaşi societate a câştigat în vara anului trecut 60.000 de lei pentru planul de marketing al proiectului „Dezvoltarea şi consolidarea turismului în municipiul Bacău, prin promovarea oportunităţilor locale".

Romeo Stavarache, urmărit penal

Deşi lacul este plin de bălării, Primăria vrea să atragă turişti prin pliante şi bannere. Astfel, firma Addvances are de făcut, în următorii doi ani, pliante, hărţi, mape şi albume foto, în format fizic, dar şi digital, câte 5.000 de bucăţi. În zona lacului vor fi amplasate câteva panouri turistice şi bannere. Proiectul va avea un site propriu. În cei aproape 200.000 de euro intră şi un minivideoclip cu lacul. În cadrul proiectului se vor organiza patru competiţii de pescuit, dar şi o întâlnire de birdwacthing (observarea unor specii rare de păsări).

Un lac industrial

Specialiştii spun că lacul are rol industrial şi nicidecum unul turistic. „Nu am auzit de astfel de proiect al Primăriei Bacău şi mă mir, deoarece acest lac are scop industrial şi nu turistic. Lacul are rol să atenueze viiturile şi să producă energie. Este în administrarea Hidroelectrica Bistriţa Piatra Neamţ", a spus Emil Vamanu, reprezentant al Direcţiei Apelor Siret. La rândul lor, reprezentanţii Hidroelectrica Bistriţa Piatra susţin că nu au fost înştiinţaţi de proiectul Primăriei. „Nu am fost informaţi de un asemenea proiect care vizează un loc aflat în administrarea noastră", a spus Constantin Grigoriu. 

Totul se face pe ascuns

Detaliile despre oportunitatea investiţiei în acest proiect rămân un secret. Ministerul Dezvoltării a răspuns într-un comunicat că nu ne poate furniza informaţii dintr-un contract semnat între Primărie şi o firmă privată. „Ministerul nu poate oferi informaţii legate de contractele încheiate de beneficiar şi terţi", precizează într-un comunicat Ministerul Dezvoltării. Totodată, firma Addvances susţine că toate detaliile sunt în caietele de sarcini şi că nu alte comentarii, iar, la Primărie, purtătorul de cuvânt, Ionuţ Tomescu, ridică din umeri. „Nu cunosc acum detalii, dar mă voi interesa şi vă voi răspunde chiar azi", a promis Tomescu, în urmă cu două zile, fără a se ţine, însă, de cuvânt.

Firmă „crescută" cu fonduri europene

Firma ieşeană Addvances a fost înfiinţată în urmă cu 10 ani, de Daniel Raţă şi Daniel Mogoşanu. Firma a început să facă profituri consistente din lucrări plătite cu fonduri europene, deşi nu a avut niciodată mai mult de zece angajaţi.

Liberalul Stavarache ne ameninţă cu Băsescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite