Liberalul Stavarache ne ameninţă cu Băsescu AUDIO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Romeo Stavarache a fost iritat de întrebările reporterului „Adevărul“ referitoare la penalizarea primită pentru că a atribuit fără licitaţie o parte dintr-o lucrare plătită cu bani europeni. Edilul din Bacău consideră că poate apela la preşedintele ţării, Traian Băsescu, pentru a desfiinţa o publicaţie, pe motiv că ancheta „Adevărul“ ar „aduce deservicii României“.

Primarul oraşului Bacău, Romeo Stavarache (49 de ani), s-a revoltat şi i-a înjurat pe jurnaliştii „Adevărul" când aceştia l-au întrebat despre lucrările la pasajul subteran care se face în oraş, pe bani de la Uniunea Europeană. Edilul a aflat despre ancheta jurnaliştilor de la „Adevărul" privind eventualele nereguli în gestionarea fondurilor europene înainte ca aceştia să-i solicite oficial un punct de vedere. El a reacţionat folosind un limbaj vulgar, presărat cu ameninţări.

Ascult[ mai jos dialogul reporterului Adevărul cu primarul Stavarache

„Şi el (n.r - autorul articolului) încearcă... auzi! Pune întrebare că trebuie să dea toţi banii înapoi! Nici n-a fost vorba vreodată de aşa ceva! Dacă scrii vreodată ceva de genul ăsta iese un scandal monstru. Cer preşedintelui României să vă desfiinţeze pe toţi! Sunt foarte afectat! Sunt nişte chestii care aduc deservicii foarte mari României. Îs foarte afectat, foarte afectat! Deci, dacă scrii vreun cuvânt minciună, vreau să spun că, pe cuvântul meu, ce n-am făcut niciodată fac acuma pentru că nu e normal ca oraşul acesta să aibă de suferit. Auzi la el..., «E adevărat că dă toţi banii înapoi?» Du-te-n măta-n cur, bă bullshit! Tu nu ştii nimic. De unde informaţia asta?", a spus la telefon Stavarache.

Scandal cu bani UE

Pentru lucrările de la pasajul subteran Oituz-Ştefan Guşe finanţate din fonduri europene, s-a încheiat un act adiţionat de trei milioane de lei fără a fi organizată licitaţie. Banii au ajuns la firma Procom SRL Ceprano din Italia, care a subcontractat lucrările. Pentru aceste nereguli, Primăria a fost penalizată cu 750.000 de lei. „Auditul naţional i-a dat cu flit şi nu i-a recunoscut acest act adiţional", a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

CITEŞTE ŞI: Romeo Stavarache, în ofsaid la bani europeni

Recidivist în declaraţii

Primarul băcăuan nu este la prima „scăpare" de acest gen la adresa ziariştilor. La 24 aprilie 2007, el a înjurat breasla jurnalistică, în direct, la un post de radio local. El se afla în aceeaşi maşină cu prefectul de atunci, Gabriel Berca, care dădea un interviu la radio. Auzind întrebările, Stavarache a reacţionat violent, înjurându-i pe jurnalişti: „Mai dă-i în p... mamei lor". În ciuda înregistrării şi a martorilor, el a trimis un comunicat de presă, din partea Primăriei Bacău, în care spunea că nu se afla în maşină. Gabriel Berca confirmă atât înjuriile, cât şi alte deviaţii în comportamentul primarului. „A înjurat, e evident! Există înregistrarea la radio. Stavarache se comportă ciudat şi în primărie sau la partid. Înjură, aruncă cu telefoane, dă cu pumnul în masă", a declarat ulterior senatorul Gabriel Berca. Cei doi au fost apropiaţi până când Berca a părăsit PNL în favoarea PDL.

Primăria plăteşte bani grei ca să-i fie înjuraţi „inamicii"

Primăria Bacău a încheiat un contract de 1.000 de euro lunar cu o firmă privată pentru a afla ce scriu ziarele, deşi instituţia are un compartiment specializat în relaţia cu presa.  Florin Popescu şi Gabi Mihai, care deţin firma G & P News & Advertising, au semnat cu Primăria Bacău, în 2010, un contract de 53.000 de lei.

Societatea a fost înfiinţată cu două luni înainte de a semna contractul cu Primăria. Practic, aceştia trimit municipalităţii informaţii despre ce apare în fiecare zi în presă legat de activitatea instituţiei. Asta, în condiţiile în care Primăria are un departament de monitorizare a presei, unde lucrează trei persoane.

Clauze secrete

Oficialii din Primăria Bacău au refuzat să pună la dispoziţie contractul. „Nu pot să dau contractul, ci doar porţiuni. Sunt nişte clauze de confidenţialitate", a spus Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău, fără a explica şi de ce un contract al Primăriei presupune clauze de confidenţialitate. Florin Popescu a reacţionat cu injurii şi ameninţări, când a fost întrebat de acest contract: „Toate lichelele se iau de contractul meu cu Primăria. Ai grijă, ai să-ţi pierzi locul de muncă! Vă dau m.ie! Vouă, ziariştilor de la «Adevărul!» Lasă că vedeţi voi!". Şi Gabi Mihai, partenerul lui de afaceri, a spus doar: „Contractul există, dar nu pot spune nimic despre el. Scriem ce ne spun extratereştrii!".

Blogger, fan al primăriei

Contactat telefonic, primarul Romeo Stavarache a refuzat să ofere un punct de vedere, referitor la limbajul folosit de oamenii puşi să facă monitorizarea presei. „Comunicarea Primăriei Bacău cu dumneavoastră se va face numai prin intermediul poştei electronice", a spus Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, care a răspuns de pe telefonul primarului. Odată cu monitorizarea presei, Florin Popescu postează zilnic, pe un blog care îi aparţine, articole defăimătoare, cu un limbaj de multe ori vulgar, la adresa celor scriu anchete legate de Primăria Bacău sau de primarul Romeo Stavarache. Popescu are 41 de ani, a absolvit Liceul „Henri Coandă" cu profil industrial, iar după 1989 s-a angajat în presă. A lucrat până în 2006 la „Deşteptarea", ziarul fostului primar al Bacăului Dumitru Sechelariu. S-a angajat apoi în publicitate şi a devenit blogger. Gabi Mihai (30 de ani) a lucrat la ziarele „Deşteptarea" şi o perioadă la „Adevărul". Are studii superioare, de ştiinţe politice, făcute la distanţă.

Alte administraţii, alte obiceiuri

Spre deosebire de Primăria Bacău, care a externalizat serviciul de monitorizare a presei, alte municipalităţi din ţară au preferat ca aceasta să fie făcută din interior. „Nu, nu avem niciun serviciu de monitorizare a presei. Nu avem contract cu nicio societate, nicio firmă care se ocupă de monitorizarea presei sau de alte servicii de comunicare", a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Acelaşi lucru l-au susţinut şi oficialii botoşăneni. „De monitorizarea presei se ocupă cineva de la cabinetul primarului şi mai este o funcţionară a Primăriei care lucrează în cadrul Centrului de informare a ceţăţenilor, care a primit atribuţiuni de serviciu şi în acest sens", a spus Florin Ghiorghiţă, viceprimarul din Botoşani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite