FOTO/VIDEO Război în Libia Oficial libian: Raidurile coaliţiei internaţionale s-au soldat cu "aproximativ 100 de morţi" în rândul civililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raidurile aeriene ale forţelor Coaliţiei Internaţionale asupra locaţiilor militare libiene au continuat în noaptea de mieruri spre joi. Însă în timp ce ministrul francez de externe, Alain Juppe, a declarat că atacurile aeriene au fost un real succes, întrucât au atins numai locaţiile militare, guvernul libian acuză că a fost atacată şi o zonă rezidenţială din apropiere de Tripoli, mai mulţi civili pierzându-şi viaţa.

Citiţi aici ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore!

UPDATE 22.00 Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a anunţat joi, după o teleconferinţă cu omologii săi american, francez şi britanic, că NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei internaţionale în Libia. "Coaliţia constituită după reuniunea de la Paris va abandona misiunea cât mai repede şi va încredinţa NATO operaţiunea în ansamblul său, cu un sistem de comandament unic", a declarat Davutoglu, citat de agenţia Anatolia. "Cererile şi preocupările Turciei au fost ascultate", a adăugat ministrul turc.

UPDATE 20.37 Raidurile coaliţiei internaţionale s-au soldat cu "aproximativ 100 de morţi" în rândul civililor din Libia, potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat joi de regimul libian. "Nu pot da ultimele cifre, dar am primit aproximativ 100" de morţi, a declarat Moussa Ibrahim, un purtător de cuvânt al regimului, întrebat de jurnalişti despre bilanţul morţilor de la începutul operaţiunilor coaliţiei în Libia. "Da, aceştia sunt civili", a adăugat el.

UPDATE 19:55 Parlamentul turc a aprobat participarea la operaţiunile internaţionale în Libia, potrivit unor surse parlamentare citate de AFP. Decizia a fost luată ca urmare a cererii venite din partea guvernului de a trimite nave de război în largul coastelor aceste ţări.

Moţiunea adoptată de Pralamentul de la Ankara reprezintă o autorizaţie valabilă pe timp de un an de a mobiliza unităţi militare turce în cadrul "contribuţiilor multidimensionale la eforturile internaţionale vizând restabilirea stabilităţii şi securităţii în Libia".

Turcia a propus să pună la dispoziţie cinci nave şi un submarin, sub comandamentul NATO şi alături de alte zece vase, pentru a impune respectarea embargoului asupra armelor contra Libiei.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, anunţa, marţi, că ţara sa nus e va angaja în misiuni de luptă în Libia, dar că ar putea contribui la eforturile de "control" în Mediterana.

UPDATE 18.34 Parisul afirmă că avionul forţelor libiene a fost distrus la sol de un avion de vânătoare francez. Un avion al forţelor libiene a fost distrus la sol, joi, imediat după aterizare, de un avion de vânătoare francez, la Misrata, oraş situat la 200 de kilometri est de Tripoli, a anunţat Statul Major al Armatei la Paris, confirmând o informaţie furnizată de un oficial american, relatează AFP.

Dintre cele aproximativ 20 de avioane franceze care au participat la operaţiunile din Libia joi, un aparat de tip Rafale a luat la ţintă un aparat identificat drept un avion al forţelor libiene, care tocmai aterizase, a precizat Statul Major. Potrivit sursei citate, avionul de vânătoare francez a deschis focul cu o rachetă aer-sol AASM asupra acestui aparat libian, care fusese detectat de un avion-radar Awacs al coaliţiei. Anterior, un oficial american a apreciat că ora la care acest avion a fost doborât a fost 11.40 GMT (13.40, ora României). Avionul distrus era, potrivit acestui oficial, un G-2 Galeb, aparat de fabricaţie iugoslavă utilizat pentru atacul la sol.

UPDATE 17.40 Un oficial american susţine că aparatul de zbor doborât de francezi ar putea fi un avion militar de antrenament şi că e posibil ca în momentul atacului acesta să fi aterizat.

UPDATE 16.40 Ministerul francez al Apărării a refuzat să confirme informaţia ABC News, conform căreia un avion libian a fost doborât, pentru a nu oferi declaraţii false despre un eveniment încă neclar. Oficialii francezi spun că vor elibera mai târziu un buletin cu toate operaţiunile efectuate  în cursul zilei de joi.

UPDATE 15.35 Liderul libian Muammar Gaddafi a "testat", pentru prima dată, zona de interdicţie aeriană, trimiţând un avion de război cu un singur motor, de tip "Galeb". Avionul a ajuns deasupra oraşului Misrata, unde a fost rapid doborât de avioane de luptă franceze.

Coaliţia internaţională a deţinut controlul total asupra spaţiului aerian libian, încă de sâmbătă, timp în care nu a zburat niciun avion libian.

UPDATE 15.00  Un avion libian aflat în zona de interdicţie aeriană a fost doborât de un pilot francez, informează ABC News.

UPDATE 14.30 Un oficial libian a declarat, pentru Reuters, că ţara rămâne fără combustibil, motiv pentru care o navă se află deja în drum spre Libia pentru a livra combustibil. El şi-a exprimat însă îngrijorarea că nava ar putea fi oprită sau chiar bombardată de coaliţia internaţională.

UPDATE 14.00 Un fotograf de la Reuters a fost dus de către autorităţile libiene la un spital din Tripoli unde a fost lăsat să fotografieze cadavrele a 18 soldaţi şi civili care, potrivit lor, au fost ucişi în atacurile forţelor occidentale din cursul nopţii de miercuri spre joi.

image
image
image

Nu au fost oferite alte informaţii referitoare la numele sau vârsta celor ucişi. Armata americană neagă aceste acuzaţii.

UPDATE 13.35 Mesaj postat pe BBC de Maya, din Marea Britanie, referitor la situaţia din Libia "Soţul meu este din Zawiya şi am primit informaţii că trupele lui Gaddafi merg din uşă în uşă şi îi arestează pe toţi bărbaţii apţi din punct de vedere fizic. Nu ştim dacă familia soţului are alimente, dar ţinând cont că oraşul a fost închis de câteva săptămâni, nu-mi pot imagina ce mai au de mâncare. Am primit şi informaţii conform cărora femeile sunt violate şi că spitalul se află sub asediul armatei. Vrem să se afle cât de gravă este situaţia în Libia".

UPDATE 13.15 China a cerut ambelor părţi implicate în conflictul din Libia să înceteze focul. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Jiang Yu, a declarat că scopul rezoluţiei ONU este de a "oferi protecţie umanitară, nu aceea de a crea o ciză şi mai mare". Ea a mai adăugat că "suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Libiei ar trebui respectate".

image

UPDATE 12.45 Comandantul navei-amiral americane Mount Whitney, Gerard Hueber, a spus că raidurile aeriene ale Coaliţiei "pun presiune pe forţele terestre ale lui Qaddafi, care ameinţă oraşele".

Ţintele vizate de forţele internaţionale includ forţe mecanizate, liniile de aprovizionare şi locurile în care sunt amplasate rachete mobile sol-aer.

UPDATE 12.15 Ministrul francez de externe, Alain Juppé, a declarat că atacurile aeriene ale coaliţiei împotriva Libiei vor continua atâta timp cât este necesar şi că niciun civil nu a fost ucis în urma acestor raiduri.

Juppé a mai spus că potenţialului militar al Libiei a fost distrus în mare măsură. "Toate mijloacele de apărare antiaeriană au fost neutralizate", a spus el.

UPDATE 11.30 Agenţia libiană de ştiri JANA informează că au existat trei raiduri ale coaliţiei care au vizat districtul Tajura din Tripoli, în noaptea de miercuri spre joi, în urma cărora "un număr mare de civili" şi-au pierdut viaţa.

Mai mult, un militar libian a declarat că ultimul raid a vizat împiedicarea eforturile de salvare şi căutarea a supravieţuitorilor. Afirmaţiile nu pot fi verificate.

UPDATE 11.00 Un libian din oraşul Misrata a declarat că forţele lui Gaddafi au deschis focul intenţionat, noaptea trecută, asupra principalului spital, cel puţin trei persoane fiind ucise.

image

Libienii îşi plâng rudele ucise în atacurile lui Gaddafi

UPDATE 10.30 Un purtător de cuvânt al guvernului francez a declarat că forţelor Coaliţiei internaţionale le-ar lua câteva zile sau chiar săptămâni, dar în niciun caz câteva luni, pentru a distruge capacităţile militare ale colonelului Gaddafi.

UPDATE 10.00 Televiziunea libiană a difuzat imagini cu zeci de persoane aduse la spitalul din districtul Tajoura, existând informaţii conform cărora cel puţin 60 de civili au fost ucişi şi peste 150 au fost răniţi în atacurile coaliţiei internaţionale asupra districtului Tajoura.

UPDATE 09.45 Un consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Denis McDonough, a declarat că apropiaţi de-ai lui Muammar Gaddafi au contactat administraţia SUA pentru a dezbate soluţiile de ieşire din acest conflict.

La rândul său, secretarul de stat Hillary Clinton a declarat că membri ai anturajului lui Gaddafi contactează aliaţi din întreaga lume, explorând "opţiunile".

Şeful Pentagonului, Robert Gates, nu exclude posibilitatea trădării liderului libian de către apropiaţi ai săi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite