Moussa Koussa: Libia riscă să devină „noua Somalie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru libian de externe, Moussa Koussa, refugiat în Marea Britanie de la finalul lui martie, a avertizat că Libia riscă să devină „noua Somalie", din perspectiva unui război civil pe care oficialul îl consideră iminent.

Moussa Koussa a vorbit în public pentru prima oară de când s-a refugiat în Regatul Unit, în 30 martie 2011.

Într-un interviu acordat BBC, fostul ministru libian a avertizat că ţara se află în pragul unui război civil, după ce rebelii au refuzat, luni, foaia de parcurs pentru pace a Uniunii Africane (UA). Deşi angajamentul a fost deja acceptat de Muammar Gaddafi, forţele armate ale dictatorului au atacat, ieri, oraşul Misrata.

Citeşte şi:
Trădarea lui Moussa Koussa

VIDEO Gaddafi a acceptat foaia de parcurs pentru pace a UA

Koussa dezvăluie detalii despre tinereţea liderului libian: Gaddafi bea apa cu care trebuia să se spele

După opt săptămâni de conflict, trupele pro-Gaddafi au constrâns rebelii să se retragă către coasta nord-estică a ţării, însă NATO a dejucat avansul forţelor liderului libian, aflat de peste 40 de ani la conducerea statului nord-african.

Koussa a fost ministrul de externe al guvernului condus de colonelul Gaddafi până acum două săptămâni, când s-a refugiat în Marea Britanie. Contactat de BBC, Moussa Koussa şi-a expus punctul de vedere asupra Libiei şi asupra instabilităţii politice şi sociale a ţării din care a fugit.

"Rog pe toată lumea să nu favorizeze un război civil. Asta ar conduce la o mai mare vărsare de sânge iar Libia ar deveni noua Somalie", a precizat Koussa.

"Mai mult de atât, refuzăm să divizăm Libia. Unitatea este esenţială pentru orice soluţie şi pentru stabilitatea Libiei", a adăugat fostul ministru de externe.

Ministrul Afacerilor Sociale, Ibrahim Zarouk al-Sharif, a refuzat să comenteze declaraţiile lui Koussa pe motiv că acesta este "capturat" în ţară ostilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite